TarraLand Utočište kunića i divljih zečeva - Udruga Mrkvica

Bebe kunića - othranjivanje i skrb

Briga o bebama koje su ostale bez majke

Kontakt

Ako imate dodatnih pitanja ili trebate pomoć u othranjivanju beba kunića koje su ostale bez majke, kontaktirajte nas putem obrasca ili na e-mail:


Važno!

Velika je razlika između othranjivanja bebe KUNIĆA i bebe divljeg ZECA! Ako niste sigurni imate li bebe kunića ili zeca, pročitajte ovaj tekst koji objašnjava kako odrediti vrstu.


Ukoliko se radi o bebi divljeg zeca, ovdje ćete naći detaljne upute za othranjivanje. Preporučujemo da ispunite ovaj obrazac:

 

Briga i hranjenje beba kunića pada isključivo na njihovu majku u prva 3 tjedna njihova života. U dobi od 3 do 6 tjedana bebe kunići sve manje trebaju majku, sve manje se hrane njenim mlijekom, a sve više jedu pelete i sijeno. U trenutku kada im majka više nije "nužna" za hranu, može se reći da su bebe odbijene od sise (weaned). To znači da ako mladunče ostane bez majke u dobi od 3.5 do 4 tjedna starosti, može direktno početi jesti krutu hranu i neće mu trebati davati zamjensko mlijeko, osim ako je pothranjeno.

Majke divljih kunića ranije odbijaju mladunce od sise, dok majke domaćih kunića dopuštaju svojim bebama da sisaju i duže od 4 tjedna, jer si to fizički mogu priuštiti. Obično su bebe domaćeg kunića stare 6-7 tjedana kada ih majka odbije od sise.

 

Što učiniti ako majka naglo ugine?

Ponekad se dogodi tragedija i ženka koja ima male bebe nažalost ugine. Mnogo je razloga zbog kojih se to može dogoditi. Neki od njih su parenje velikog mužjaka s manjom ženkom (bebe su prevelike za ženku), ili ženka ne rodi sve bebe (neke zapnu u njoj pa majka ugine od trovanja), što su većinom posljedice nekontroliranog uzgoja u "kućnoj radinosti". Stoga kuniće treba sterilizirati i kastrirati, kako bi se spriječilo njihovo ugibanje, ugibanje njihovih beba te kako se ne bi nepotrebno oduzimao dom kunićima koji već traže udomitelja.

Koji god bio razlog ugibanja majke kunića, sada je odgovornost na vlasniku da prehrani bebe kako bi preživjele, ako su kunići još mali i ovisni o majčinom mlijeku.

VAŽNO: Velika je razlika između othranjivanja bebe KUNIĆA i bebe divljeg ZECA. Ako niste sigurni imate li bebe kunića ili zeca, pročitajte ovaj tekst koji objašnjava kako odrediti vrstu. Ukoliko se radi o bebi divljeg zeca, ovdje ćete naći detaljne upute za othranjivanje.

Othranjivanje beba kunića nije jednostavan zadatak - potrebno je uložiti mnogo novca, truda i vremena. No, čak i kada date sve od sebe, velika je šansa da neće sve bebe iz legla preživjeti. Ne dajte da vas to obeshrabri, jer ako ne pokušate sigurno neće preživjeti niti jedna.

Što su bebe starije, to su im veće šanse da prežive. Prvih tjedan dana života je najvažnije da bebe dobivaju majčino mlijeko. Osim hranjivih tvari, ono im daje antitijela zbog kojih su otporniji na infekcije te dobre bakterije koje su potrebne u crijevima za pravilnu probavu hrane. Ukoliko bebe ostanu bez majke u prvih desetak dana, vjerojatno neće sve preživjeti. Ako ostanu bez majke već prvi dan, nažalost velika je šansa da će sve uginuti.

 

Najčešći razlozi zbog kojih ugibaju bebe koje se othranjuju:

 • Pogrešna zamjenska hrana. Kravlje mlijeko nije dovoljno dobra zamjena, jer nema dovoljnu kalorijsku vrijednost. Preporučujemo ISKLJUČIVO zamjensko mlijeko za mačiće.
 • Pri hranjenju mlijeko uđe u pluća, te beba dobije upalu pluća.
 • Bebe nisu dobile dovoljno antitijela od majke i uginu od infekcije.
 • Poremeti im se prirodni balans bakterija u probavnom sustavu, dobiju proljev i uginu.
 • Ne dobiju dovoljno hrane ili dobivaju hranu koja je energetski preslaba.
 • Beba dobije previše hrane odjednom, prejede se i poremeti joj se probava. Zbog toga se namnože loše bakterije u probavnom sustavu i počnu proizvoditi plinove od kojih se beba napuhne i naposlijetku ugine zbog oštećenja na unutarnjim organima.
 • Beba ne uspijeva kakati ili piškiti sama nakon svakog hranjenja, te ugiba.
 • Beba bude pothlađena (ako je ispala iz gnijezda i ne može se grijati uz ostale bebe)
 • Bolesti i paraziti (na primjer kokcidije), koje bebe mogu naslijediti od majke i jako su opasne za mlade kuniće.

 

1. Kako odrediti starost bebe kunića

 

Određivanje starosti bebe kunića nije jednostavno, jer postoje velike razlike u veličini (težini) beba, vremenu kada otvaraju oči ili postaju spolno zreli - na što utječe pasmina kunića (patuljasti kunić ili orijaš). No, postoje i velike razlike od legla do legla, ovisno o tome kakvi su im roditelji. Ako je leglo vaše, vjerojatno znate kada su se rodili. Ako nije, pokušajte otprilike odrediti starost beba.

Bebe se rađaju slijepe i gole, bez dlake. Kada se rode obično teže oko 50 grama. Dlaka im počinje rasti od 3. dana života i sa 7 dana već imaju kratko krzno. Sa 14 dana krzno im je dulje i dovoljno toplo da se više ne skrivaju u sijenu gnijezda. Otvaraju oči sa 10 do 14 dana - neki ranije, neki kasnije. No, sa 14 dana svi bi morali imati otvorene oči, jer tada već počinju izlaziti iz gnijezda i istraživati okolinu. Iznenadit ćete se koliko ove male kuglice mogu visoko skočiti! Primjetit ćete da im prvo narastu uši, a tek onda tijelo. Sa mjesec dana su već duplo veći nego sa 2 tjedna i uši su im puno veće. Sa 2 mjeseca to su već velike bebe, otprilike upola manje od svoje mame.

Patuljasti kunići ranije otvaraju oči od većih pasmina kunića, ranije postaju spolno zreli i ranije im se spuste testisi. Obično se kod patuljastih kunića testisi počinju spuštati sa 4-6 mjeseci starosti, a kod većih pasmina sa 5-8 mjeseci. Međutim kod svakog pravila postoje iznimke pa se ponekad testisi spuste već sa 3-4 mjeseca, čak i kod većih pasmina kunića.

Stoga, kada bebe navrše 3 mjeseca, mužjake obavezno ODVOJITI OD ŽENKI iz legla i od majke, kako ne bi došlo do parenja među srodstvom. Osim što incestuozne trudnoće često završavaju kobno, problem je i što su ženke od svega par mjeseci premlade da bi imale bebe - zdjelica im još nije razvijena pa pri porođaju ili nedugo nakon njega uginu, a s njima i sve bebe jer ih je gotovo nemoguće othraniti kada su tako male.

Usporedba bebe kunića od 3 i 5 dana iz istog legla.

 

Usporedba najvećeg i najmanjeg kunića starih 5 dana iz istog legla.

 

Usporedba kunića iz istog legla, stari 11 odnosno 22 dana.

 

2. Bebe od 0-14 dana starosti

2.1. Gnijezdo

Trebat će vam:

 • kartonska ili plastična kutija s visokim rubovima
 • podloga: ručnik, podloga za štence ili podloga za presvlačenje beba
 • mekše, sitnije sijeno ili piljevina
 • vata ili dlaka nekog drugog kunića (nemojte čupati ili šišati druge kuniće!)
 • boca tople vode umotana u ručnik

Na dno kartonske ili plastične kutije stavite ručnik ili upijajuću podlogu za štence/bebe. Podloga za štence može se kupiti u pet shopovima, ali podloga za presvlačenje beba zapravo je ista stvar, a jeftinija. Na to stavite mekano, sitnije sijeno ili piljevinu te obložite dlakom majke beba kunića, vatom ili dlakom nekog drugog kunića ako imate (ako ste skupili dok se linjao). Pazite da je bebama toplo i mekano. U kutiju s bebama treba staviti bocu tople vode (ne vruće!) i umotati je u ručnik. Treba je staviti tako da se bebe mogu uz nju stisnuti i grijati, ali da se mogu i odmaknuti ako im je prevruće.

Ne ostavljajte kuniće bez nadzora uz psa, mačku, djecu!

Upijajuća podloga za štence

 

Svakih par dana treba promijeniti sijeno i podlogu u gnijezdu, jer bebe vrše nuždu unutar gnijezda. Ako je gnijezdo napravljeno većinom od piljevine, stavite i malo sijena da ga mogu početi grickati kada žele. Kunići uvijek moraju imati dostupno sijeno, koliko god stari bili.

Kako bebe rastu kutija će im postati premala, a mogli bi i početi iskakati iz nje. Tada ih treba preseliti u kavez. Bilo bi dobro da im stavite kutiju s gnijezdom u kavez, da još mogu spavati u njoj ako žele.

 

Bebe stare 1-2 dana u gnijezdu s majčinom dlakom
Bebe stare 5 dana u gnijezdu na sijenu, vati i krznu skupljenom od drugog kunića kada se linjao

 

Gnijezdo od piljevine i sijena s malo krzna
Boca tople vode grijat će bebe. Ako im je hladno
stisnut će se uz bocu, ali moraju imati prostora i
da se odmaknu ako im je vruće. (Iako je na slici
boca bez ručnika, bolje je umotati ju u ručnik).

 

2.2. Zamjensko mlijeko

Zamjensko mlijeko u prahu za mačiće može se kupiti u pet shopovima, kod veterinara ili u poljoprivrednim trgovinama. Cijena im je 50-70 kn za 200 g, što će vam biti dovoljno za prvih tjedan dana. Kasnije možete kupiti 2 kg zamjenskog mlijeka u internet dućanima i tako uštedjeti puno novca. Do sada se pokazalo da je najbolje zamjensko mlijeko GimCat (Gimpet), njega najradije jedu. Također vole i Beaphar. Po sastavu su sva mlijeka slična, no očito neke okuse više vole.

NIKADA ne upotrebljavajte kravlje mlijeko, dječje kašice ili neke druge pripravke za ljudske bebe! Koristite isključivo zamjensko mlijeko u prahu za mačiće!

Zamjensko mlijeko za mačiće treba miješati s toplom vodom u omjeru 1:2 ili 1:3. U to dodati 1/3 ili 1/4 kapsule probiotika (Pro-life, Ferzym, Linex... možete kupiti u ljekarni za ljude). Prva dva dana hranjenja u mlijeko treba dodati Immunoboost pastu. Immunoboost pasta namijenjena je mladuncima koji su prerano odvojeni od majke i nisu dobili majčin kolostrum pa imaju smanjen imunitet. Služi i za pothranjene životinje. Svakoj bebi treba dati 1-1.5 ml nekoliko puta. Prvi put dajte odmah čim kupite pastu, drugi put 5 sati nakon toga, treći put 24 sata nakon drugog puta te četvrti put 36 sati nakon trećeg puta. Immunoboost treba čuvati u hladnjaku.

Dakle, prvih par dana u malu zdjelicu (ili bočicu za hranjenje) staviti 1-2 žlice zamjenskog mlijeka za mačiće u prahu, otvoriti jednu kapsulu probiotika te staviti 1/3 ili 1/4 kapsule u mlijeko. Immunoboost dodati prva 2 dana prema gornjim uputstvima. To razrijediti s toplom (ne prevrućom!) vodom (na 1 žlicu praha idu 2-3 žlice vode). Paziti da voda nije prevruća da ne opeče bebe, ali ne smije biti hladna.

Na ovaj način treba pripremiti mlijeko za bebe prije svakog obroka. Nepojedenu hranu ne ostavljajte za kasnije, jer se u toj hrani lako namnože bakterije koje mogu naškoditi bebama, koje ionako imaju slabiji imunitet! Nakon hranjenja obavezno deterdžentom dobro oprati korištene šprice i bočice! Posebno dobro oprati dudu s bočice!

Nemojte kupovati tekuće zamjensko mačje mlijeko jer je preskupo, brzo se kvari i bebe kunići ne vole njegov okus.

 

Savjeti:

 • Pazite da slučajno ne kapne voda u mlijeko u prahu jer se stvore grudice, koje se kasnije teško otope ako se s njima radi obrok za bebe.
 • Ako obrok pripremate u maloj bočici, problem je staviti mlijeko u prahu, a da se ne raspe posvuda. Rješenje je smotati komadić papira u tuljac s otvorom na dnu pa stavljati prah u tuljac. Manje nereda i brže ste gotovi.
 • Kapsulu s probiotikom nemojte dirati mokrim rukama! Probiotik u kapsuli se jako lako namoči i postane krut pa se ne topi u mlijeku kasnije.
 • Kad otvorite jednu kapsulu probiotika, morate je potrošiti u roku od 24 sata. Razlog je što njenim otvaranjem bakterije postaju aktivne i uskoro neupotrebljive (prah se pretvori u jedinstvenu smjesu jer pokupi vlagu iz zraka).
 • Probiotik treba stavljati u mlijeko svaki put, barem dok bebe ne navrše mjesec dana, a poželjno i dok ne navrše 2 mjeseca, odnosno dok ne prestanu piti mlijeko.
 • Pripazite da mlijeko nije prevruće da ne opeče bebe. Provjerite temperaturu mlijeka gornjim dijelom dlana, u trokutu između kažiprsta, palca i zgloba šake.

 

2.3. Hranjenje

Trebat će vam:

 • zamjensko mlijeko u prahu za mačiće (GimCat, Beaphar) - u pet shopu, kod veterinara ili u poljoprivrednoj trgovini
 • Immunoboost - u pet shopu ili kod veterinara
 • probiotik (Prolife, Ferzym, Linex) - u ljekarni za ljude
 • šprice od 1 i 2 ml - mogu se kupiti u ljekarni za ljude
 • bočica s dudicom - u pet shopu
 • ručnik ili upijajuća podloga - u pet shopu ili u ljekarni za ljude
 • topla voda i vata (za brisanje nosića i poticanje probave)
 • papirnati ručnici/maramice (za brisanje beba, a i sebe)
 • još jedna kutija, u koju ćete staviti nahranjene bebe
 • digitalna vaga (opcionalno)
 • poželjno imati: Sinersul/Sulotrim/Bactrim sirup (pomaže kod proljeva) i Sab simplex/Espumisan kapi (pomažu kod nakupljanja plinova i nadutosti) - oba se mogu nabaviti u ljekarni za ljude, ali za Sinersul je potreban recept (možete pitati svog veterinara, neki ga imaju u ambulanti)
Zamjensko mlijeko
Immunoboost
Šprice od 1 i 2 ml
Bočica od 50 ml s dudom

 

Preporučeni postupak hranjenja

Bebe hranite na nekoj upijajućoj podlozi, na primjer na ručniku ili peleni za životinje/bebe. Imajte uz sebe papirnate maramice/ručnike i posudicu ili kapaljku s toplom vodom (ne vrućom!). Zamjensko mlijeko stavite u neku posudicu ili bočicu za hranjenje, kako biste mogli jednostavno napuniti šprice kada kunići iz njih popiju mlijeko. Bilo bi dobro imati još jednu kutiju s ručnikom na dnu u koju možete staviti nahranjene bebe, da točno znate koje ste već nahranili.

Uzmite iz gnijezda jednu po jednu bebu, nahranite ju i stavite u drugu kutiju. Nakon što sve bebe nahranite jedanput, uzmite jednu po jednu bebu iz kutije i ponudite joj mlijeko još jednom. Ponekad bebe u prvom navratu ne popiju puno, ali su još gladne pa se u drugom navratu najedu. No, obratite pozornost i na veličinu trbuščića (da nije napuhnut), jer su neke bebe sklone prejedanju, što za njih može biti opasno. Zatim operite njuškicu i vrat bebi ako se zakapala mlijekom (inače se mlijeko osuši i skori, što smeta bebi i teško je kasnije oprati), izmasirajte joj trbuščić i obrišite guzu mokrom maramicom ili vatom. Nakon toga bebu stavite natrag u gnijezdo i ponovite postupak s ostalim bebama. Kada se bebe najedu, obično se umire, sklupčaju jedna uz drugu i zaspu. Pokrivajte ih sijenom i vatom u gnijezdu sve dok ne počnu same izlaziti iz gnijezda i trčkarati uokolo. Ovaj proces hranjenja traje oko sat vremena, pogotovo ako je beba puno. U početku traje čak i 2 sata dok se bebe ne naviknu na hranjenje i dok se i vi sami ne uhodate.

Je li beba dovoljno pojela, znat ćete po trbuščiću. On ne smije biti upao, ali niti prevelik - ne kao da je beba progutala golf lopticu, nego blago zaobljen.

Hranjenje prvih par dana može biti naporno i komplicirano, jer se bebe često otimaju i bore protiv šprice i mlijeka. No, treba biti strpljiv i uporan i davati im malo po malo mlijeka na usta. Dok se koprcaju dogodi se da im mlijeko završi na nosu, pa treba uvijek imati uz sebe papirnatu maramicu/ručnik da se brzo obriše i da beba može dalje disati. Pri tome treba bebu iz ležećeg položaja vratiti u sjedeći, tj. njuškom prema zemlji, da joj mlijeko ne ulazi u nos te obrisati. Bebe koje se jako koprcaju možete nježno zamotati u mali ručnik (kao male palačinke), tako da ne mogu prednjim šapama odgurivati špricu dok ih se hrani.

 

Kako hraniti bebe kuniće

Bebe se mogu hraniti na špricu (od 1 ili 2 ml) ili na dudicu (bočica za mačiće od 50 ml). Neke bebe lakše jedu na špricu, a neke na dudicu. Međutim, u prvih 7-14 dana najbolje je bebe hraniti na špricu, jer se tako lakše kontrolira koliko mlijeka iscuri, a i bebina usta su još premala za dudu.

Bebama treba kap po kap mlijeka stavljati na usta i čekati da poližu, posebice dok se još navikavaju na novi okus mlijeka. Ne silom gurati špricu u usta, jer ih se lako može ozlijediti i mlijeko im može ući u pluća. Neke bebe samo lizuckaju ili žvaču špricu/dudicu, a neke ju prime i vuku mlijeko jako brzo. Iako je takve bebe lako hraniti jer se brzo najedu, na njih treba posebno paziti jer se lako mogu prejesti ili čak zagrcati mlijekom pa im mlijeko završi u plućima ili se uguše. Takvim bebama pogotovo ne treba stiskati bočicu ili špricu da mlijeko lakše ide, nego pustiti da popiju sami par gutljaja i onda im izvaditi dudu iz usta pa nakon toga opet dati da piju.

Nemirne bebe možete po potrebi zamotati u krpicu ili ručnik i onda hraniti.

Nekim dudama trebate sami napraviti otvor ili ga proširiti. To je najlakše učiniti škaricama za nokte (prethodno dobro opranim u alkoholu i vrućoj vodi da se ne prenesu bakterije). Pazite da ne napravite prevelik otvor, mlijeko mora polako izlaziti ili kapati iz dude.

Prisilno hranjenje kada beba ne želi jesti, odnosno još se nije privikla na novi okus mlijeka:

Vršak šprice lagano staviti s lijeve ili desne strane u usta bebe i lagano kapati mlijeko. Usput vršak šprice lagano micati u ustima dodirujući kuniću nepce, jezik i unutrašnju stranu obraza, kako bi potaknuli refleks gutanja. Bebe kunića su u prvih tjedan dana jako male i moguće je da im je vrh šprice prevelik za usta, tako da treba biti veoma pažljiv da ih se ne ozlijedi. Možete pokušati pronaći neko malo tanko gumeno crijevo kojem je promjer nešto manji od promjera vrha šprice te staviti to crijevo kao nastavak šprice.

 

Hranjenje bebe kunića špricom od 1 ml

 

Hranjenje bebe kunića bočicom s dudom

 

Hranjenje bebe kunića špricom s nastavkom
(malom dudicom ili gumenim crijevom)

 

Koliko često ih hraniti

Bebe treba hraniti više puta dnevno, barem 3 ili 4 puta. Pogotovo kada su bebe manje i jedu 1-2 ml po obroku. Možete smanjiti broj obroka na 2 ili 3 kada bebe budu starije od mjesec dana i počnu same jesti hranu za kuniće, ali u prvih mjesec dana je bolje hraniti ih što češće možete.

Negdje ćete pročitati da se bebe mogu hraniti 2 puta dnevno, jer ih tako i majka hrani. Međutim, to je zastarjela informacija jer se bebe mogu prejesti. Prema novim saznanjima, više manjih obroka dnevno je bolja opcija jer ne dolazi do prejedanja, a kunići mogu unijeti u sebe veću količinu zamjenskog mačjeg mlijeka (što je važno za njihov razvoj, jer je zamjensko mlijeko slabije od originalnog kunićjeg mlijeka).

Bebe prije sljedećeg hranjenja trebaju već malo ogladnjeti, ali ne previše. Nikako ne bi smjele biti previše site, jer to onda znači da su se prejele kod prijašnjeg hranjenja.

 

Koliko mlijeka bebe kunići jedu

Prvih par dana bebe će jesti 1-2 ml, a veće bebe i 3 ml mlijeka po obroku. Do 7. dana starosti ta količina se može povećati na 10-15 ml po obroku, a sa mjesec dana i na 30-40 ml po obroku. Dajte bebama da jedu koliko žele, ali pazite da se ne prejedu. Radite male pauze tijekom hranjenja.

Navedene količine su iz iskustva volontera Udruge i samo su okvirne. Svako leglo je drugačije i ima individualne potrebe. Količine će ovisiti o pasmini kunića, ali brojke variraju i u samom leglu - veći kunići mogu pojesti više od manjih. Pogotovo u prvih par dana, kada veći znaju pojesti čak i dvostruko više od manjih.

Neki kunići će ranije početi jesti sijeno i krutu hranu pa će jesti manje mlijeka.

Ako kunić previše odbija mlijeko, može značiti da je bolestan.

 

Težina beba kunića

Kako bi pratili razvoj beba, dobro je vagati ih digitalnom vagom svaki ili svaki drugi dan. Pomoći će vam ako zapisujete težinu svake bebe i otprilike koliko je svaka beba pojela. Bitno je da im težina postupno raste, iako nekada zna stagnirati dan ili dva.

Težina bebe ne bi smjela stagnirati predugo, jer to ukazuje na potencijalni problem. Možda je bolesna (što često nije lako prepoznati) ili unosi premalo proteina i masti zato što jede puno sijena, a manje zamjenskog mačjeg mlijeka.

 

Vaganje 5 dana stare bebe kunića digitalnom vagom

 

2.4. Nakon hranjenja

 

Pranje njuškice i vrata

Budući da će se bebe zamusati zamjenskim mlijekom, koje je jako ljepljivo, treba ih nakon hranjenja oprati papirnatom maramicom namočenom u toploj vodi. U suprotnom će se mlijeko na krznu sasušiti i to će bebama predstavljati problem. Pazite da bebe ne namočite previše i osušite ih što bolje možete da se ne pothlade. Moguće je da će im od brisanja otpasti malo dlake na vratu, ali to nije problem jer će im ubrzo narasti nova.

 

Masaža trbuščića

Dobro je nakon jela 10-ak minuta masirati bebi trbuščić, kako bi dobro probavila hranu i kako ne bi došlo do nadutosti. Imajte na umu da masiranje bebe od stotinjak grama zapravo znači maženje. Najbolje je leći na pod i staviti kunića na svoj trbuh, tako da je njegova glava okrenuta prema vama. Maziti ga minimalnim pritiskom odozgo prema dolje, u smjeru stražnjih nožica i guze. S vremenom ćete osjetiti i crijeva – pod vašim prstima bit će poput zrnaca pijeska. Posebno je važna masaža trbuščića kod beba manjih od 100 grama.

Dođe li do komplikacija, masiranje (uz pravilno liječenje) je od životne važnosti!

 

Brisanje guze vatom

Bebama također treba brisati guzu mokrom vatom nakon hranjenja. Vatu prethodno natopite u toplijoj vodi. To je poput majčinog lizanja - time se bebama potiče probava te kakanje i mokrenje. Uobičajeno je da im se briše guza vatom dok ne progledaju. Kada progledaju već mogu sami regulirati kakanje i mokrenje, a i počet će se otimati jer im više neće pasati da ih vi brišete.

Promatrajte kakicu (kuglice) koje bebe naprave tijekom dana i noći. U prvom tjednu to će biti do 5 malih kuglica dnevno, promjera 1-2 mm. Teže ih je vidjeti, pošto su kao male točkice u gnijezdu, stoga ako u prvim danima ne vidite kakicu, a sve radite pravilno, nemojte paničariti. Važno je da beba nema proljev, jer od toga može dehidrirati i uginuti. Zato su Sinersul i probiotik tako važni.

 

2.5. Bolesti i ozljede

 

Budite spremni prije nego što se bolest pojavi, kako bi znali što treba učiniti. Pročitajte ovaj dio o bolestima da se informirate o simptomima, razlozima, liječenju i prevenciji. Također imajte spremne ove lijekove:

 • Probiotik (Pro-life, Linex, Ferzym ili neki drugi) – omogućava pravilnu probavu. Može se kupiti u ljudskoj ljekarni.
 • Sinersul, Sulotrim ili Bactrim sirup za djecu – pomaže kod proljeva. Veterinari ga često imaju u ambulanti, ili vam mogu dati recept da ga kupite u ljudskoj ljekarni.
 • Sab simplex ili Espumisan – pomaže kod nakupljanja plinova i nadutosti. Može se kupiti u ljudskoj ljekarni.
 • mililitarsku (inzulinsku) špricu bez igle

 

Probavne smetnje

Simptomi:

 • letargičnost (smanjena aktivnost bebe)
 • nema apetit
 • proljev
 • napuhnut trbuščić, kašast ili voden trbuščić
 • beba se bori sa slabošću, leži na boku, klone
 • beba teško diše, otvara usta kao da hvata zrak

Bolest može biti uzrokovana lošom prehranom, svježom hranom, kravljim mlijekom (nije dobro jer nije dovoljno hranjivo)… No, ni zamjensko mačje mlijeko s probiotikom, koje je daleko bolje, nije isto kao mlijeko njihove majke. Pripremite se na vrijeme da se bolest može pojaviti iznenada i, ako se ne liječi, završiti tužno nakon svega nekoliko sati.

Može se, ali ne mora očitovati proljevom. Prisutna je smanjena aktivnost. Kunić se bori sa slabošću, ubrzo leži na boku, teško diše, otvarajući usta kao da hvata zrak. Ne može držati glavu ni šape u položaju u kojem ga stavite, već odmah klone, isteže se i grči. Trbuščić mu postane kašast, voden.

 

Postupite točno ovako kako je napisano:

1. korak:

Još ne dirajte kunića. Pripremite:

 • šalicu i u njoj najmanju količinu vode koju možete staviti - manje od jedne male žličice
 • kapsulu probiotika (Pro-life, Linex, Ferzym ili neki drugi)
 • sirup Sinersul, Sulotrim ili Bactrim
 • špricu od 3 ml
 • špricu od 1 ml
 • svoju upornost
 

2. korak:

Napravite "koncentrirani probiotik", tako da usipate cijeli sadržaj kapsule u onu malu količinu vode u šalici. Promiješajte.

 

3. korak:

Pripremite 0.3 ml Sinersula u maloj šprici (0.3 ml = trećina šprice od 1 ml = 10 kapi)

 

4. korak:

Pridržavajući mu glavu, uzmite kunića u krilo.

 

5. korak:

Dok je kunić na boku (po potrebi okrenite glavu manje ili više prema nebu), dajte mu "koncentrirani probiotik" i Sinersul sirup tako što ćete mu sa strane u usta lagano kapati ove pripravke. Usput vršak šprice u ustima treba lagano micati dodirujući kuniću nepce, jezik i unutrašnju stranu obraza, kako bi potaknuli refleks gutanja.

 

6. korak:

Kada završite, obavezno kuniću masirajte trbuščić tako da donji dio trbuščića laganim pritiskom mazite u svim smjerovima. Pritom ćete pod svojim prstima osjetiti njegova crijeva poput sitnih zrnaca pijeska. Ova masaža zna potrajati preko sat i pol. Ne odustajte! Masirajte sve dok kunić diše!

 

7. korak:

Beba u ovakvim situacijama često ne može održavati tjelesnu temperaturu. Obavezno je grijte između svojih ruku, ili na neki drugi način (npr. napunite medicinsku rukavicu ili vrećicu s toplom vodom i stavite ju ispod bebe). Ili, ako je beba vruća, položite ju uz hladni predmet, ali obavezno odvojen ručnikom.

Pratite temperaturu bebe - najbolji osjećaj ćete imati ako temperaturu ispitate gornjim dijelom dlana, u trokutu između kažiprsta, palca i zgloba šake.

 

Udisanje mlijeka

Ako se beba zagrcne mlijekom, prvo pokušava iskihati mlijeko van. Također ide prednjim šapama po njušci u pokušaju da makne mlijeko koje joj smeta. Treba staviti uho na bebu i provjeriti je li mlijeko ušlo u pluća. Ako je, čuje se blago krkljanje. Također je moguće da će beba držati glavicu u zraku, ubrzano disati, manje se kretati od ostalih beba, biti "mlohava" i izgledati dezorijentirano.

Ako se beba zagrcne treba je što prije odvesti veterinaru, odmah isti dan (čak i ako je nedjelja!), kako bi veterinar vidio može li joj pomoći. Najčešće su bebe premale da bi im se ispumpavalo mlijeko iz pluća, ali moraju dobiti antibiotik da ne dobiju upalu pluća i ne uginu. Bebe kunići smiju dobiti antibiotik na bazi Enrofloksacina (npr. Bayril, Syvaquinol, Vetoflok...). Antibiotik moraju dobivati 3-5 dana za redom.

Moguća pomoć kada beba udahne mlijeko u pluća je Heimlichov zahvat za kuniće, međutim nikada nismo isprobali i ne znamo kako točno to izvesti. Također postoji opasnost od loma rebara (koja se mogu zabosti u pluća) i ostalih unutarnjih ozljeda.

 

Beba od 21 dan, drži glavu u zraku i brzo dahće nakon
što se zagrcnula mlijekom. Isti dan (iako je bila nedjelja)
odvezena je veterinaru i dobivala je antibiotik sljedećih
par dana. Već nakon 2 dana opet je bila dobro.

 

Nakupljanje plinova u želucu (napuhnutost, nadutost)

Bebe bez majke koje se ručno othranjuje vrlo često imaju jako osjetljiv probavni sustav. Zbog toga bilo kakva promjena u prehrani (promjena hrane, uvođenje svježe hrane) može izazvati nadutost ili proljev. Stoga se NE preporučuje uvoditi svježu hranu prije 6. mjeseca života, pogotovo kod slabijih beba. Ako primijetite da se beba neobično ponaša, reagirajte odmah jer poslije često bude prekasno!

Nadutost se pojavljuje ako kunić pojede previše, a može se pojaviti i zbog nekih bakterija i parazita - tada se često javlja i proljev. Nadutost je jako opasna jer pritisak plinova na organe napravi trajna oštećenja. Moguće je da zbog nadutosti beba prestane jesti ili ima smanjeni apetit.

 

Liječenje:

Dajte kuniću par kapi Sab Simplex-a nekoliko puta dnevno, dok nadutost ne nestane. To je otopina koju bez recepta možete kupiti u svakoj ljekarni, jer se daje i ljudskim bebama. Za teže slučajeve obratite se veterinaru, da mu jednom dnevno da injekciju antibiotika. Ne zaboravite masirati bebin trbuščić nakon svakog obroka, kako biste spriječili nadutost.

U težim slučajevima zamjensko mlijeko treba potpuno izbaciti, barem na nekoliko sati. Time bi se samo dodatno "nahranile", tj. razvile loše bakterije koje stvaraju plinove, zbog kojih i je nadut. Ako je kunić već dovoljno odrastao da jede sijeno, tada zamjensko mačje mlijeko obavezno izbacite sve dok posve ne ozdravi i hranite ga samo sijenom. No, vodu mora dobivati da ne dehidrira.

Ponekad se nakon hranjenja može čuti da bebama krulji u trbuhu. Moguće je da se napuhnu zrakom dok gutaju iz dudice. Sab Simplex je stoga svakako dobrodošao, kao i masaža trbuščića nakon jela.

Bebama treba davati i Sinersul/Sulotrim/Bactrim sirup, jer nadutost može biti uzrokovana kokcidijama, što je za bebe i mlade kuniće opasno po život.

 

Proljev

Najčešće ga uzrokuju paraziti i bakterije. Treba odmah reagirati i obavezno bebi dati "koncetrirani probiotik", masirati trbuščić i dati 10 kapi Sinersul/Sulotrim/Bactrim sirupa. Poželjno je otići kod veterinara, kako bi mu dao injekciju pomno odabranog antibiotika (najčešće na bazi Enrofloksacina), koji ubija "loše" bakterije koje su mu se namnožile u crijevima.

Može pomoći: lagani crni čaj, a kao hrana isključivo rijetko zamjensko mačje mlijeko. U težim slučajevima zamjensko mlijeko treba potpuno izbaciti, barem na nekoliko sati. Ako je kunić već dovoljno odrastao da jede sijeno, tada zamjensko mačje mlijeko obavezno izbacite sve dok posve ne ozdravi i hranite ga samo sijenom.

Svježa hrana (voće, povrće, trava, djetelina, zelje, mrkva…) vrlo lako može izazvati proljev kod beba kunića. Zbog toga NE preporučujemo davati svježu hranu kunićima prije 6. mjeseca starosti.

 

Kokcidioza

Primijećeno je da bebe kunića ponekad jedu kakicu svoje mame (cekotrof). Moguće je da tako dobivaju dodatne bakterije za probavu. Nije preporučljivo davati kakicu drugih kunića bebama koje nemaju majku, zbog lakog prijenosa parazita, pogotovo kokcidija. Zbog toga bebe bez majke moraju dobivati probiotik u zamjenskom mlijeku svaki put. Bebe bez majke imaju slabiji imunitet pa su posebno podložne parazitima. Čak i kada navrše 3-4 mjeseca mogu se zaraziti i uginuti.

Nadutost može biti uzrokovana kokcidijama, što je za bebe i mlade kuniće opasno po život. Protiv kokcidija treba davati Sinersul/ Sulotrim/Bactrim sirup.

 

3. Bebe od 14-30 dana starosti

 

Nažalost, smrtnost beba kunića koje su ostale bez majke i koje se ručno othranjuje je velika. Ako su bebe ostale bez majke prije 14. dana starosti, smrtnost je najveća - moguće je da sveukupno preživi samo 50% cijelog legla ili čak i manje. Nakon 14. dana puno su im veće šanse da prežive.

Do sada su bebe većinom spavale i nisu se puno kretale. Ono što su prošetale po gnijezdu i za vrijeme hranjenja bilo im je dovoljno. Ali kako rastu, tako imaju sve više energije i sve se više kreću. Sa 14 dana starosti već skaču, trče i bježe posvuda te im gnijezdo više nije dovoljno veliko. Također se može dogoditi da iskoče iz kutije s gnijezdom! Ne biste vjerovali koliko visoko ove male krznene loptice mogu skočiti!

Zato bi bilo dobro premjestiti ih u kavez. Na dno cijelog kaveza stavite podlogu (piljevina, drveni peleti). Možete im još ostaviti kutiju s gnijezdom u kavezu, ili ju preokrenuti i napraviti od nje kućicu. Ispod kućice stavite sijeno da se bebe mogu u njega zavući i da im bude mekano za spavanje. Na jednoj strani kutije izrežite vrata da kunići mogu bez problema ulaziti i izlaziti. Također, svaki dan gledajte ispod kućice jer bi bebe mogle unutra kakati i mokriti, a nije zdravo ako se to ne počisti. Nakon što progledaju (okvirno 10-14 dana starosti, ovisno o leglu) počet će sve više istraživati svoju okolinu i izlaziti iz gnijezda i kućice. Ovako male bebe su jako plašljive pa će na svaki nagliji pokret ili glasniji zvuk brzo utrčati u sigurnost kućice. Nakon nekog vremena vjerojatno će radije spavati NA kućici nego U kućici. To je zato što su kunići po prirodi oprezne životinjice i vole se skrivati, ili sa povišenog promatrati sigurnost svojeg okruženja.

 

Kunići stari 17 dana. Kutija od gnijezda s izrezanim
vratima sada služi kao kućica za skrivanje.
Kunići stari 30 dana. Često radije
spavaju na kućici nego u kućici.

 

Bebe brzo rastu i postaju sve aktivnije. Skaču i trče posvuda. Treba paziti kada ih se pusti iz kaveza jer se lako zavuku ispod ili iza ormara. Skakanjem na rešetke krova kaveza mogu zadobiti ozbiljne ozljede (čak otvoreni prijelom noge!). Kako biste to spriječili, na kavez stavite karton i preko njega krpu ili ručnik pričvršćen kvačicama.

U ovom razdoblju također počinju grickati sve do čega dođu, ali zubići su im još uvijek maleni i ne mogu zagristi dovoljno jako da naprave štetu ili vas ozlijede. Ako vas gricnu za prst ili negdje drugdje, samo glasno "zaskvičite" ili jauknite. Kada kunić zaskviči to znači da je u opasnosti ili ga nešto boli pa će vaše skvičanje kuniću pokazati da vam nanosi bol i nakon nekog vremena će vas prestati gristi.

Maknite s poda svo ukrasno bilje, jer je ono često jako otrovno za kuniće. Ako ga gricnu, bez odgode otrčite u ljudsku ljekarnu po aktivni ugljen u prahu, otopite ga u vodi i dajte na usta u roku od sat vremena.

 

3.1. Voda

U ovom periodu, kada progledaju i počnu istraživati, stavite im malu plitku posudicu s vodom tako da im je voda stalno na raspolaganju. Gledajte da posudica bude dovoljno teška da je ne mogu prevrnuti. Dobro je staviti i pojilicu s vodom, kako bi naučili piti i iz posudice i iz pojilice. U početku bebe kunići neće znati piti iz posudice i češće će se u njoj "okupati" (dok trčkaraju po kavezu) nego piti. No, ubrzo će naučiti da se voda pije, a da kupanje nije naročito zabavno. Poželjno je da zdjelica bude keramička, jer ju tada teže prevrnu. Ako je prevrnu, treba odmah obrisati zbog higijene.

 

Kunići stari 37 dana. Jako je važno da uvijek imaju svježu vodu.
Brzo nauče piti iz zdjelice, a dobro je da nauče piti i iz pojilice.

 

3.2. Hrana

Uz vodu im počnite davati i krutu hranu. Dajte im hranu za bebe kuniće, jer je ona sitnija i mekša pa je bebama lakše jesti. Također, ta hrana sadrži više kalcija i drugih nutrijenata koji su im potrebni za razvoj. Možete im davati i krmnu smjesu, ali usitnite brikete rukama ili u mužaru prije nego ih stavite u posudicu. Bebe u početku neće jesti tu hranu, ali im je ostavite stalno u kavezu. Nakon nekog vremena će probati gricnuti i tako shvatiti da je mogu jesti. Možete im i vi ponuditi hranu iz ruke, ali nemojte ih učiti da jedu isključivo na taj način.

Sijeno im UVIJEK mora biti dostupno, to je kunićima najvažnija hrana. Omogućava im pravilnu probavu, izvor je vlakana i na njemu troše zubiće pa se sijenom sprječavaju mnoge bolesti. Bebe će prije početi grickati sijeno nego piti vodu ili jesti krutu hranu.

Svježu hranu (travu, djetelinu, voće i povrće...) NE davati kunićima dok ne navrše 6 mjeseci starosti. Bebe bez majke koje se ručno othranjuju vrlo često imaju jako osjetljiv probavni sustav. Zbog toga bilo kakva promjena u prehrani, kao što je uvođenje svježe hrane, može izazvati probavne smetnje, proljev i uginuće (koji su još češći ako se daje djetelina). Zelje se također ne preporučuje - osim što je svježa hrana, može pospješiti neželjeno nadimanje. Zelje je gotovo sama voda i nema baš hranjivih tvari.

Sjemenke lana, suncokreta i kukuruza možete davati u umjerenim količinama. One su izvor masnoća (lan, sunckret) i ugljikohidrata (kukuruz). Bebama, posebice kada nemaju majčinog mlijeka, masnoća može nedostajati pa se ovako može nadoknaditi. Normalno je da stalno nešto grickaju i papaju. Netko je jednom zbrojio da kunići mogu unositi hranu i do 60 puta dnevno. Sijeno je najvažnije i moraju ga stalno imati.

 

3.3. Hranjenje zamjenskim mlijekom

Kada bebe otvore oči, moguće je da više neće htjeti jesti zamjensko mlijeko dok su okrenute na leđa. Tada ih hranite tako da stoje na nekoj podlozi, a vi im dajete mlijeko iz šprice/bočice. Možete ih pokušati naučiti i da piju iz posudice, tako da u malu plitku posudicu (npr. poklopac od manje staklenke) ulijete mlijeko i pokažete bebi. Umočite prst u mlijeko i stavite bebi na usta da poliže. Radite to nekoliko puta dok beba ne shvati da može piti mlijeko iz posudice.

Za vrijeme hranjenja treba paziti da se ostale bebe ne razbježe dok jednu hranite, ili da ne padnu na pod ako ih hranite u krilu sve zajedno.

 

Hranjenje bebe mlijekom dok sama stoji.

 

3.4. Bolesti i ozljede

Još uvijek postoji opasnost od probavnih smetnji, nadutosti, proljeva ili udisanja mlijeka u pluća, o čemu smo detaljno pisali u poglavlju o bebama starim 0-14 dana. Također je moguće da im iz nekog razloga padne imunitet i da se naglo razbole. To možda možete predvidjeti prema težini kunića. Ako težina jednog kunića počne stagnirati ili čak opadati, njegovo tijelo se najvjerojatnije bori s nekom infekcijom i nema dovoljno energije za rast.

Također, ako se bebe čine slabašne i oči su im plačljive (suzne, staklene), to može biti znak da imaju slab imunitet i da su osjetljive i na najmanji zdravstveni problem ili infekciju. Bilo bi dobro ponovno im davati Immunoboost.

Bebe će sada trčkarati posvuda, a to znači i veću mogućnost ozljeda. Posebno pazite na mjesta gdje se bebe mogu zavući i zaglaviti, mjesta gdje im mogu zapeti prstići i nožice (pletene košare, pleteni namještaj, "krov" kaveza…). Ne puštajte bebe izvan kaveza bez nadzora i uklonite sve moguće opasne predmete prije nego ih pustite.

Dok vam trče po kući, pazite da slučajno ne stanete na jednu od beba.

Ako bebi zapne prstić, može ga iščašiti ili ozlijediti. Ako primijetite da jedan od prstića stoji u neprirodnom položaju (npr. u zraku ili u stranu) odite veterinaru da ga imobilizira i zamota. Oštećenje vjerojatno neće biti trajno. Samo pazite da si beba ne skine zavoj ili ga ne namoči u vodi, jer onda opet morate veterinaru.

Zavoj ne smije ostati dugo, jer bebe jako brzo rastu i mogao bi im spriječiti razvoj. Treba ga skidati i ponovno stavljati svaka 2-3 dana. Također treba paziti da zavoj nije prejako stegnut, čak i kada ga je veterinar stavio. Stane li cirkulacija u nožici, kunić može teško oboljeti.

 

Kunić star 18 dana koji je iščašio prst.

 

Ako bebi zapne nožica, može se slomiti. Također, ako beba skoči ili padne s velike visine (s obzirom na njezinu veličinu) može se ozlijediti. Zato pokrijte krov kaveza ručnikom ili drugom tkaninom, da se bebe ne ozlijede kada pokušaju skočiti na njega.

Također maknite sve kućne biljke, jer su mnoge od njih otrovne za kuniće! Ako jedan pojede nešto sumnjivo, odmah mu dajte aktivni ugljen otopljen u malo vode. Aktivni ugljen treba usitniti u prah, a to ćete najlakše učiniti ako ga stavite između dvije čajne žličice, kao kada mrvite tabletu. Tu količinu ugljena otopite u 0.5 ml vode (pola male šprice) i sve dajte kuniću na usta. Crna boja tekućine je normalna, a kuniću se možda neće svidjeti okus. Bitno je da aktivni ugljen dobije u roku od 1 sata od uzimanja "otrova", ili čim prije. Isti postupak ponovite i nakon 12 sati.

 

4. Bebe od 1-2 mjeseca starosti

 

Već su veliki i kavez im je pretijesan. Stalno žele biti izvan kaveza i trčati, skakati. Dok su vani ne ostavljajte ih bez nadzora! Kao prvo, još ne znaju da se kaka i piški samo u kavezu pa će raditi nered. Također grizu sve do čega dođu: žice, kablove, ormare, zidove, drvene lajsne na podu, posteljinu, odjeću, sobne biljke… Ako uspiju pojesti nešto od čega bi mogli dobiti zatvor, treba im dati malt pastu.

Ako možete, bilo bi dobro oko njihovog kaveza staviti žičanu ogradicu za štence. Tako će se kunići ipak moći kretati i imati dovoljno mjesta, a vi ih nećete morati stalno imati pod nadzorom. S ogradicom možete odvojiti i dio prostorije.

 

Kunići stari 41 dan preseljeni u ograđeni prostor.

 

Bebe od 1.5-2 mjeseca starosti će vjerojatno početi jesti manje količine mlijeka nego prije, a s oko 2 mjeseca količina pada na oko 10 ml po obroku. Moguće je da u potpunosti prestanu piti mlijeko s oko 2 mjeseca starosti. Nemojte im naglo prestati davati mlijeko, nego postepeno smanjujte i razrjeđujte količine, zbog probave.

Sada je već vrlo bitno znati spol svake bebe. Ako ne znate odrediti sami, zamolite veterinara za pomoć. Provjeravajte više puta ako niste sigurni, jer ovako mladim kunićima nije uvijek jednostavno odrediti spol - čak i veterinar može pogriješiti. Kada navrše 3 mjeseca mužjake treba odvojiti od ženki, jer već tada mogu biti spolno zreli i izbjegavanje parenja u srodstvu je izuzetno važno! Osim toga, bilo kakvo parenje kunića značilo bi da će novorođene bebe oduzeti potencijalni dom kunićima iz utočišta ili azila koji već traže dom!

 

2 mjeseca stari kunići
2.5 mjeseca stari kunići.

 

(Napomena: kunići na fotografijama su dobili svježu hranu jer su bili uz majku pa imaju jači imunitet i bolju probavu od kunića koji su othranjeni bez majke)

 

Autori teksta: volonterke Sanja Habuš i Jelena Purić

Uredila za web: volonterka Jasenka Augustinović

Lektorirala: volonterka Natalija Žanpera

 

Ako imate dodatnih pitanja ili trebate pomoć u othranjivanju beba kunića koje su ostale bez majke kontaktirajte nas.

Dodatne stranice i izvori:

http://cottontails-rescue.org.uk/health/hand-rearing/

http://www.raising-rabbits.com/feeding-baby-rabbits.html

http://www.divljizec.com/index.html