TarraLand Utočište kunića i divljih zečeva

Životni vijek kunića i zeca

Povratak na edukaciju

Ovdje ćemo kratko reći koliko žive pitomi kunići (kućni ljubimci; te oni pitomi kunići koji žive na livadi poput kunića TarraLanda), zatim divlji kunići (u prirodi) i vrsta životinje koja po karakteristikama dosta odudara od pitomih i divljih kunića - a ta životinja je zec.

  • Preporuka

  • KUNIĆ I ZEC -različite životinje:pročitajte.......

 

Pitomi kunići - kućni ljubimci

Često ste se pitali - koliko će vaš kunić živjeti?

 

PITOMI kunići koji žive u stanu

U mnogim literaturama naći ćete napisano da je životni vijek vašeg ljubimca do 10 godina. To jest istina, no bitno je znati da su šanse da vaš kunić doživi toliku starost nevelike, i da je važno istaknuti da će živjeti DO 10 godina. Šanse da vaš kunić doživi tu, već duboku, starost, jednake su šansama da vi doživite 100 godina. Poznati su iznimni slučajevi da su kućni kunići doživjeli i više od 12 godina života. No isto tako ti slučajevi su rijetki koliko i ljudi koji dožive 114 godina, a te vijesti kao što znate - obiđu svijet koliko su rijetke.

Kao što se i u ljudskoj populaciji starijom osobom smatra osoba sa 65-70 godina, tako i vaš kunić sa 6 - 7 godina već ima mnogo godina iza sebe.

Na duljinu života vašeg ljubimca kao i kod svakog živog bića znatno utječe način života (kretanje), prehrana tokom najbitnijih prvih mjeseci života - od rođenja - preko sisanja majčinog mlijeka- sve do stasanja na bar 80% konačne veličine vašeg ljubimca, te prehrana tokom života [poželjno: 1.) što manje ugljikohidrata koje su poslastica - a to su sjemenke, suho voće itd te 2.) što više sijena] .

Zato, ako želite da vaš kunić živi dulje, pazite od kojeg uzgajivača ćete ga uzeti (beba treba biti uz majku barem 7 tjedana) i kako ćete ga hraniti kada dođe kod vas. Također, dokazano je da kastrirane ženke požive dulje jer nemaju problema sa reproduktivnim sustavom (tumori i slično).

Time se šanse da vaš kunić doživi već duboku starost od 9 ili 10 godina znatno povećavaju , no morate imati na umu da se mora posložiti bezbroj parametara da bi se dosegla ova uistinu, UISTINU visoka brojka. Zato tih par godina koje sigurno imate uz svojeg ljubimca, iskoristite najkvalitetnije što možete.

PITOMI kunići koji žive u prirodi tj u dvorištu

Kunićima poput onih iz TarraLanda (koji su također pitomi kunići), koji u grupi cijeli život provedu u svom prirodnom okruženju, životni vijek broji se na 3 - 5 godina.

Ova brojka jest dvostruko veća od životnog vijeka divljih kunića, no dvostruko manja od kunića u stanu. Razlog su: veće šanse da kunić oboli i cijeloj grupi prenese bolest; zatim (ograđena ) livada na koju ipak imaju dostup mačke iz susjedstva, ptice, druge životinje i nametnici a koji prenose bolesti; teži uviđaj u bolesti jednog kunića koji eventualno pokazuje slabe simptome pa time i teže liječenje dok se ne otkrije bolest kod jednog kunića između njih par desetaka.

Razlog su i predatori koje su kunići Utočišta TarraLand silom prilika naučeni prepoznati, ali ako Vi puštate svojeg kunića iz stana da šeće Vašim dvorištem, s velikim oprezom budite uz njega jer u suprotnom Vaš kunić neće znati prepoznati opasnost koja možda vreba preko ograde ili iz zraka.

Divlji kunići (divlje životinje)

Divlje kuniće kakvih gotovo i nema u Hrvatskoj , osim navodno u okolici Varaždina i na nekom od otoka, možemo nazvati kratko živućim životinjama. Oni žive u grupama i kopaju jame ispod zemlje, a zbog takvog načina života jedan oboljeli kunić vrlo lako prenosi bolest ostalima. Zato, te zbog brojnih predatora od kojih nisu zaštićeni u divljini, te zbog lova, životni vijek im se procjenjuje do 2 godine.

Zečevi (divlje životinje)

Zečevi su (za razliku od pitomih i divljih kunića) izričiti individualci, pa je prenošenje bolesti slabije izraženo no i dalje je aktualno zbog drugih kontakata: parenje, podizanje mladih i sl. Također iz tog razloga, te zbog brojnih predatora od kojih nisu zaštićeni u divljini ali i zbog lova, životni im je vijek do 2 godine. U zatočeništvu je podatak nepoznat ali preko 90% dosadašnjih povratnih informacija govori da ne dožive niti te dvije godine (već samo oko godinu dana) jer se često samoozlijeđuju do kobnih posljedica te postoji izražen rizik da se takvo što iznenada dogodi. Zato ih je potrebno podivljati dok su mladi, te pustiti natrag u prirodu.