TarraLand - Utočište kunića i divljih zečeva

Utjecaj vremenskih uvjeta na kuniće

 

SUNCE I TEMPERATURA
Kunić se hladi preko ušiju. Jednako kao što je i u ljudi najniža temperatura tijela ondje gdje je mjerni dio najudaljeniji od srca, tako i kuniću njegove duge uši udaljene od srca i prošarane žilama pomažu u hlađenju tijela jer je temperatura okoline najčešće niža od temperature tijela. Zato su kuniću uši vruće. Kunići se za visokih temperatura gotovo uopće ne kreću. Tokom najtoplijeg djela dana kunići TarraLanda zavuku se u hladovinu, šikaru, šumu te ispod sjenika i automobila i ondje ostaju do večeri. Kada sjena kuće napravi dovoljan hlad, nekolicina njih se ondje počne skupljati i jesti travu. Uočili smo prokopavanje specifičnih višemetarskih tunela 2 tjedna prije toplotnih udara kakvi znaju zadesiti Hrvatsku ljeti.

KIŠA
Ove životinje blaga kiša ne smeta, a i po jačoj znaju ostajati vani i jesti travu. Pritom blago nakostriješe dlaku te im kapljice gotovo ne dolaze do kože već se slijevaju niz dlaku. Tek malo jači pljusak sve kuniće može potjerati u zaklon.
Iako im vlaga može jako naštetiti, mokra trava nema nikakav utjecaj na njih budući se radi o čistim uvjetima u kojim žive te se vlaga ne zadržava dulje na njima, niti u njihovoj oolini. Vlaga je opasna samo u kaveznim uzgojima, ali ne i u prirodi u kakvoj se nalaze TarraLand kunići.

SNIJEG
On im zimi znade biti izvor vode. Kunići su životinje koje su sposobne sjediti u snijegu dok ih ne pokrije nježan snježni pokrivač. Isto tako, svjedočili smo njihovom nejavljanju nekoliko dana usred jake zime - bili su ispod sjenika koji je bio zatrpan snijegom, te niti jedan otvor za to vrijeme nisu napravili u snijegu da bi izašli van iako smo ih pozivali na hranu.
Za hladnijih dana koje kruni vjetar, ali vrlo rijetko, kod 1-2 kunića od njih nekoliko desetaka, svake zime javlja se upala oka koja se lako izliječi.


Slike kunića na snijegu :

ALBUM 1

ALBUM 2

 

U izradi.

 


Ukoliko imate pitanja, kontaktirajte autora i navedite naslov/URL teme.