TarraLand Utočište kunića i divljih zečeva

Volonter održavatelj kasica za donacije - UPUTE

Edukacija Ostalo Upute za volontere Volonter održavatelj kasica za donacije

 

Potencijalni volonter se javlja Udruzi u želji da postavi kasicu, a Udruga odobrava njegovu želju da tako pomogne.

Nakon toga volonter se obvezuje pronaći mjesto (pet shop, dobru pristupačnu vet.ambulantu, poštu ili dućan) koje je u blizini mjesta stanovanja volontera ili u blizini mjesta na koje često zalazi. Ako već imate takvo mjesto, molimo da ga ispunite na ovom obrazcu.

Na tom mjestu postavlja kasicu koju mu je poslala Udruga ili koju je sam izradio.

Na kasicu se naljepi naljepnica kakvu volonter dobiva preko E-maila ili poštom, ili ju sam izradi prema ovim prijedlozima: Download zona.

Volonter će voditi brigu o tome da taj pet shop/vet. mabulanta/pošta ili drugo slično mjesto dobije od Udruge zahvalnicu za to što su dopustili da kod njih postavimo kasicu. Zahvalnica je poželjna da bude poslana. Udruga dakle šalje zahvalnicu, a volonter svakako podsjeća udrugu neka pošalju zahvalu (sve dok zahvala nije poslana).

Volonter će također pobrinuti da se to mjesto nađe na spisku mjesta gdje je postavljena kasica (na dnu linka Udruge).

Volonteri jednom mjesečno dobivaju SMS podsjetnik da ne zaborave na kasicu. Ukoliko ne zaprimate SMS podjsetnik početkom mjeseca, javite se udurzi da vaš br mobitela stavi na spisak onih kojima se SMS šalje :)

Ove upute molimo da zapamtite, jer ste vi voditelj održavanja svoje kasice, a voditelj volontera/udruge oslanja se na vaše podsjećanje koje je samo jedno od nebrojenih obaveza koju voditelj mora napraviti, pa mu budite od pomoći i pobrinite za sve detalje vezane uz svoju kasicu :)

CILJ: Kasica se prazni obilaženjem jednom mjesečno. Novac koji se isprazni, ostaje kod volontera, no on taj isti iznos uplaćuje na naš žiro račun (putem internet bankarstva, ili u pošti/banci) obavezno sa napomenom "donacija iz kasice" ili "kasica" te pozivom na broj (druga kućica) 5274. Tako se izbjegava predaja donacija ruke-na-ruke i nepotreban utrošak vremena da se koordinator nađe sa volonterom radi predaje novaca, već se uplatom tog iznosa znatno olakšava predaja donacije iz kasice na bankovni račun Udruge.

Napomena:

Molimo da ukoliko uplaćujete na pošti/banci, da nas dodatno na email ili smsom na 091 3398 030 obavijestite da ste uplatili iznos iz kasica, navodeći :

  • točan iznos (npr 69,78 kn)
  • datum uplate

budući se pri uplatama u pošti/banci ne vidi niti tko je uplatitelj niti koji je opis plaćanja. Tek u slučaju plaćanja putem netbankinga (internet bankarstvo) vidljiv nam je uplatitelj i u koju svrhu je plaćen iznos.

Ukoliko se u kasici nalaze novčanice drukčije valute, npr euri, volonter ih izdvaja u posebnu kuvertu i kada se sakupi veća svota, može razmjeniti te novčanice za kune u nekoj od mjenjačnica, ili po dogovoru, poslati poštom na Udrugino sjedište.

Na isto mjesto na kojem volonter obilazi kasicu jednum u 30 ili 60 dana, volonter može dostaviti i PDF letke sa Osnovama o kunićima i zečevima, ili letak -vizitka za donaciju, ili letak o nediranju mladunčadi zečeva u prirodi -svi kako su objavljeni po modelu u Download zoni, ukoliko to želi. Svakako jest poželjno da uz kasice budu letci. Dosta je bitan Letak o udruzi, na kojem skraćeno piše sve o radu i kako pomoći TarraLandu.

Volonter obaviještava Udrugu ako smatra da kasica ne skuplja dovoljno donacija te se razmatra postavljanje kasice na neko drugo mjesto.

Čak ako kasica i ne sakuplja mnogo donacija, svojevrsna je "reklama" i tako ljudi saznaju za Udrugu. Ako ne sakuplja puno donacija, svejedno može stajati na određenoj poziciji i tek svakih par mjeseci biti pražnjena, ali tada možda naiđe potencijalni volonter i poželi volontirati.

Volonter bilo kada može odustati i vratiti kasicu koja će tada biti dodjeljena drugom volonteru. I kratkoročno postavljanje kasice na određenu poziciju, Udruzi može biti od velikog značaja.