TarraLand Utočište kunića i divljih zečeva

Volonter hranitelj mladunčadi divljih zečeva - UPUTE

Edukacija Ostalo Upute za volontere Volonter hranitelj mladunčadi divljih zečeva

 

Uvod

Ovi volonteri rade se osjetljivim životinjicama - zečevima, i još k tome s mladunčadi. Potrebna je stoga prethodna edukacija ovakvih privremenih skrbnika mladunčadi, da bi zeko mogao doći kod volontera. Stalni pristup internetu nije obavezan, no svakako je poželjan. Ukoliko volonter nije u mogućnosti tekstove učestalo čitati sa interneta, molimo da prethodno najavi da je potrebno tekstove mu isprintati, ili neka ih sam isprinta. Popis svih tekstova nalazi se u glavnom meniju po Edukacijom - u djelu "Utočište divljih zečeva".

Volonter hranitelj mladunčadi divljih zečeva obavezno mora biti punoljetna osoba. Volonter je prije preuzimanja zečića obvezan dati svoj JMBG, Ime i Prezime, te Ulicu i broj i Grad gdje živi. Ti podaci će se koristiti kod potpisivanja Ugovora o volontiranju između volontera i Udruge. Sadržaj ugovora o volontiranju možete vidjeti ovdje: Ugovor o volontiranju Isprintajte Ugovor, pravilno ga ispunite te potpišite, i oba primjerka pošaljite na našu adresu sjedišta. Uskoro ćemo Vam 1 vratiti ovjeren i od tog ste trenutka volonter.

U pravilu kod volontiranja nije potrebno potpisivanje Ugovora, no Udruga zakonski mora iznimno potpisati ugovor o volontiranju sa onim volonterima koji će biti u direktnom kontaktu sa (divljim) životinjama.

Nakon potpisivanja Ugovora i preuzimanja zečića volonter je obvezan zatražiti pristup djelovima web sitea koji su namjenjeni samo volonterima, stoga podsjetite koordinatora da Vas uputi na njih.

Volonter može biti iz bilo kojeg djela Hrvatske i šire. Ako volonter nije iz okolice Zagreba (jer je sjedište Udruge u Zaprešiću), tada je volonter na raspolaganju Udruzi na području grada gdje je on stacioniran. Volonter preuzima zečića npr. u Bjelovaru i brine o njemu dok ne uspijemo naći prijevoz iz tog grada do Zagreba (najčešće unutar 2 tjedna, ali moguće mjesec dana). Detalji niže.

Dolazak mladunčeta autobusom

Mladi te zdravi i neozlijeđeni divlji zečevi (bebe) se za razliku od odraslih zečeva, mogu poslati autobusom do Zagreba, tako su bebe uspješno već dolazile iz primjerice Siska, Dubrovnika, itd. Bitno je samo pravilno ga poslati iz bilo kojeg dijela RH, kako je opisano ovdje.

Besplatno članstvo za volontere koji rade izravno sa štićenicima Utočišta TarraLand

Volonter ne mora nužno biti član Udruge. No, volonteru koji izravno radi u kontaktu sa divljim zečevima i kunićima (vodi na liječenja koje plaća Udruga, othranjuje mladunčad, privremeno čuva životinje)  nakon stupanja u drugu godinu aktivnog volontiranja te vrste, dodjeljujemo člansku iskaznicu sa posebnom oznakom da je i član i volonter Udruge, te se iskaznica obnavlja, ukoliko osoba to želi, bez plaćanja članarine toliko puta koliko je godina volonter koji radi izravno sa životinjama iz Utočišta, aktivan. 

S ulaskom u drugu godinu volontiranja, član koji je već radio sa kunićima i zečevima iz našeg Utočišta, početkom godine samo treba ispuniti obrazac za prijavu člana da bi se iskaznica izradila, i napomenuti da je stalan volonter (kako nebismo  zaboravili staviti oznaku volontera na iskaznicu) koji privremeno othranjuje / liječi / čuva životinje iz Utočišta. Razlog besplatnog članstva tim volonterima jest što oni imaju sitne troškove sa životinjama iz Utočišta, koji se s vremenom nakupe, te su stoga oslobođeni članarine.

Evidencijski broj mladunčeta zeca

Na lijevom uhu mladunčeta, bez obzira na njegovu veličinu, OBAVEZNO uvijek mora biti ispisan evidencijski broj. Ako je mladunče došlo kod volontera bez evidencijskog broja, volonter mora odmah kontaktirati voditelja da pita koji evidencijski broj mladunče nosi.

Evidencijski broj se ispisuje na unutarnju stranu uha flomasterom ca CD-e. Ukoliko se broj tokom vremena istroši, ili se ne vidi jer je zečić narasao, volonter ga treba svako malo obnoviti.

Ne smije se dogoditi da volonter nezna koji je zeko otkud od primjerice 3 koja othranjuje.

Kako se mladunčad othranjuje

Bebe divljih zečeva koje su dirane, trebaju zamjenskog roditelja. To je volonter. Bebe se hrane zamjenskim mačjim mlijekom u prahu u kombinaciji sa lijekom prObiotikom i sirupom protiv kokcidija, kako je opisano na ovom linku : Prehrana beba. Kasnije se hrane i sa ostalom hranom.

Svi ostali i vrlo detaljni tekstovi mogu se naći pod Edukacijom (glavni meni web sitea) - pod Utočištem divljih zečeva. Izdvajamo tekstove detalji.html i hitno.html .

Dobrodošlo je i pogledati video prisilno hranjenje bebe zekana.

Dok se hrane, normalno je da im se tresu šapicame :)

Kako javiti da vam trebaju potrepštine

Ispunite obrazac Trebam potrepštine (OBRAZAC) (ispunjavaju ga volonteri koji čuvaju štićenike) kako bismo znali da vam je nečeg ponestalo. Molimo da ispunite ovaj obrazac, a ne šaljete email ili SMS, budući nam je tada teže "pohvatati" što od potrepština kome treba; dok ovako ispunjavanjem obrasca sve imamo na jednom mjestu i stoga obrazac preferiramo.

Troškovi volontera

Volonter gotovo da nema nikakve troškove dok volontira. Iz Udruge dobiva zamjensko mačje mlijeko u prahu, probiotike, šprice i/ili dudice, sijeno, kavez itd. No, katkad je potrebno kupiti sjemenke lana ili suncokreta, pušlek peršina ili par mrkvica. Nekad je potrebno kupiti lijek prObiotik ili šprice. Sve što kupite, morate sačuvati račun koji je Udruzi neophodan kako bi pravdala trošak kada vam vraća novac.

Ako volonter nije iz okolice Zagreba nego npr. u Bjelovaru, tada volonter i preuzima zečića od nalaznika, i brine o njemu - othranjuje ga i liječi te sprema sve račune dok ne dobije u roku par dana pošiljku sa potrepštinama iz Udruge, tada nastavlja sa othranjivanjem dok ne uspijemo naći prijevoz iz tog grada, do Zagreba (najčešće unutar 2 tjedna, ali moguće mjesec dana). Kada do npr Bjelovara dođe volonter koji prevozi životinjicu, tada vi predajete njemu zekana i sve ostale potrepštine koje ste koristili a ostale su Vam. Ne zaboravite predati račune na osnovu kojih dobivate povrat novca koji Vam je bio trošak.

Računi

Račune koje skupljate a troškovi su othranjivanja zečića, na sebi moraju imati isključivo proizvod koji je bio namjenjen zečiću. Primjer.: ako idete u DM i kupite maskaru za sebe svojim novcima, te sjemenke suncokreta za zečića - za koje vam novac vraća udruga; tada morate uzeti poseban račun za suncokret. Jer, iako ste vi platiti maskaru i kremicu za sebe te i mi i vi podrazumjevamo da je to bio vaš trošak, udruga ipak mora imati čist račun samo sa proizvodom koji je bio namjenjen zečiću, u suprotnom račun nije valjan.

Izdavanje R1 računa: Poželjno je da na računu budu podaci od Udruge (Matični broj, OIB,, ime Udruge i sjedište - sve je dostupno ovdje), posebice ako se radi o većem iznosu, no kod većih iznosa potrebno je pismeno odobrenje koordinatora da se uđe u taj trošak.

Kada predate račune Udruzi, na e-mail pošaljite ime i prezime te broj bankovnog računa na koji vam Udruga vraća novac, te iste te podatke ispišite sa stražnje strane računa.

Odobrenje za kupovinu standardnih potrepština

Volonteri imaju odobrenje da kupe standardne potrepštine no uz uvjet da prethodno kontaktiraju koordinatora i izvide da li im je on u moogućnosti donjeti te potrepštine, kako ne bismo ulazili u trošak ako već imamo na zalihama.

Standardne potrepštine može kupiti bez prethodnog pitanja već samo obavijesti koordinatora, a to su : šprice i prObiotik iz ljekarne, te hrana (peršin [vrlo poželjan zbog kalcija], mrkva, zelje, sjemenke).

Snalaženje volontera

Volonter će se katkad morati snaći sa nalaženjem zelene trave (najbolje radiča tj maslačka). Razlog tomu je što koordinator ne stigne redovito opskrbljivati po raznim djelovima grada volontere sa travom koju zečići počinju jesti nakon ca 2. tjedna života. Travu eventualno možemo dostaviti u jedan dio grada (najčešće zapadni) pa je poželjno da volonteri tada razdijele količine među sobom.

Također, svakako je poželjno da volonter sam dođe po potrepštine voditeljima na posao, ukoliko nešto potroši i treba novo. U suprotnom će trebati bar nekoliko dana da se organizira prijevoz potrepština do volontera, kojih ima mnogo.

Kontakt Udruge i volontera

Naši brojevi su: Sanja 091/3398-030, Zoran 091/5938-062 . Fiksni (rijetko dostupni, ali poželjan zbog manjih troškova razgovora: 01/400-12-40. Postoji i mobitel 092/2478-248.... koji koordinator koristi isključivo za izlazne pozive i taj mobitel je često isključen ili nije uz koordinatora, dakle volonteri zovu Udrugu samo na broj 0913398030 a nikako na 092 broj.

E-mail: Utociste[at]TarraLand.com, sanja.habus[at]gmail.com. Facebook profil: www.facebook.com/sanja.habus

Volonter: dostavlja svoj broj mobitela, fiksnog telefona sa preporukom kada ga se na njega može dobiti, i svoj mail. Poželjan je i facebook profil. Volonter može dobiti Ime[at]TarraLand.com mail, koji je tada obvezan namjestiti da se svi mailovi sa njega preusmjeravaju na njegov privatan mail , te na taj način može preko službenog e-maila komunicirati sa nalaznicima divljih zečeva koji požele znati kako je zečić kojeg su oni predali u Udrugu.

Koji god volonter mail koristio (svoj ili službeni), poželjna je njegova svakodnevna dostupnost na e-mailu, kako bismo ga mogli kontaktirati sa što manjim troškovima.

Članak "O nama"

Na našem web siteu imamo običaj objaviti podatke o volonterima kako bismo pokazali ljudima da se obraćaju mladim, sposobnim ljudima, koji nemaju što skrivati te stoga objavljuju podatke o sebi na članku "O nama".

Molimo da se izjasnite da li dopuštate da neke podatke objavimo, a tada (nakon potpisivanja Ugovora sa Udrugom), ispunite ovu prijavu za članak ->

Ukoliko ne želite da objavimo podatke, samo nas obavijestite mailom da ste pročitali ovaj tekst i da znate za tu mogućnost.

Zapravo je preporučljivo da se ispune bar osnovni podaci za članak "O nama", primjerice minimalno Ime i prvo slovo prezimena, grad na kojem djelujuete i pazite na mladunčad zečića (bitno) i još neku sitnicu ako poželite. Svi detaljniji podaci su dobrodošli, no nisu neophodni.

Što ako zečić oboli?

Ako zeko oboli, držite se vrlo bitnog teksta www.tarraland.com/hitno.html, kojeg obavezno morate pročitati barem jednom prije prihvata zečića - evo može baš sada. Ako dođe do tih simptoma, neće vam pomoći niti najbliži veterinar niti poziv koordinatoru. Samo se držite toga teksta i velike su šanse da zečića spasite. Poziv koordinatoru ništa neće značiti jer će vam on reći sve što piše na gornjem linku, ništa više od toga.

Ako pokaže neke druge znakove bolesti, tj ako se dogodi neka trauma poput loma nožice, ozljede oka i sl, nemojte paničariti. Ništa se neće promjeniti do jutra dakle nije potrebno nikoga zvati, trčati veterinaru i slično. Možete odmah poslati mail kooridnatoru a tek ujutro se čuti s njim telefonski.

Postoje takozvana 2 kritična razdoblja za zečiće kada su povećane šanse da uginu. Prvo je u starosti oko 2.tjedna života, a drugo kritično razdoblje oko 5.tjedna. Tada obratite pozornost na zečiće, jer mogu unutar 1-2 sata nenadano uginuti. Ukoliko dođe do simptoma, pratite članak hitno.html , na kojem su opisani i simptomi koji mogu ukazivati na bolest. Kritična razdoblja proizlaze iz statistike. Ako zeko preživi do 6.tjedna života, pretpostavlja se da će sve biti u redu i nakon 2.mjeseca njegove starosti te da je preživio oba kritična razdoblja, i možemo biti daleko mirniji da smo uspjeli spasiti zečića.

Neki simptomi bolesti (kako biste ih lakše prepoznali):

 • probavne smetnje. Može se ali i ne mora očitovati proljevom (proljev je jako opasan!). Naglo smanjena aktivnost iako je ranije bio živahan (nekim zekanima je urođeno da su mirni i splašeno sjede u kutu, pa to normalno stanje treba razlikovati od nagle promjene tj od naglog smirivanja i kunjanja). Bolesni zeko ima čudno uzdignutu glavu "prema gore" (kao da si isteže vrat). Oči su mu polusklopljene. Teško bolesni zec se bori sa slabošću, ubrzo i leži na boku, teško diše, otvarajući usta kao da "hvata zrak", ne može držati glavu niti šape u položaj u koji ga stavite već odmah klone, isteže se i grči se, trbuščić mu postane "kašast", "voden".
 • pazite da zeko nije napuhnut. To znači da ne smije imati trbuh veći nego što je popio tokom dana tekućine (mlijeka) i ne smije mu biti stalno napet i kruškastog oblika.
 • gubitak apetita, nadutost, proljev ili začep (ne kakaju), bezvoljnost i mirnoća, mokar nosić, suzne oči ili nečiste uši, češe se ili trese ušima, trese se, nakostriješena dlaka, pogrbljenost, često kihanje/kašljanje, otežano disanje, poremećaj ravnoteže ili ne može hodati, krv u urinu..

Što ako zečić ugine?

Iako je ova tema nevoljka svakome za čitati, postoji mogućnost da zečić kod volontera ugine. Naravno, tada je obavezno o tome obavijestiti koordinatora (Sanju). Zečića pritom zamotajte u što veću vrećicu (može i od 150 Litara) te ako ste u mogućnosti, ostavite u nekoj od pomoćnih prostorija i u poklopljenoj kutiji. Ako je volonter u Zagrebu, unutar 24 sata zečić će biti preuzet, odnešen u TarraLand i sahranjen na posebnom mjestu namjenjenom upravo za uhate štićenike koji su nas napustili.

Ukoliko volonter nije u Zagrebu i okolici, ili jest ali je koordinator iznimno spriječen doći po uginulog zekana (primjerice zbog izbivanja iz Zagreba) tada će se volonter u dogovoru sa ostalim volonterima uputiti na neku od livada, i sahraniti malenog. Ovakva situacija je vrlo rijetka (do sada je nije bilo, no moguća je).

Dosadašnja praksa pokazala je da su volonteri vrlo mirne, staložene osobe koje se znaju nositi sa smrću zečića što je veliki plus za volontera kao osobu, budući moraju biti spremni na sve, pa tako i na mogućnost da nemožemo spasiti baš svakog zekana. Ako koji zeko kod volontera ugine, bitno je odmah se okrenuti ka mnogim drugim živim zečićima, koji već tapkaju šapicama čekajući da njima pomognemo.

Zato, katkad ako dođe do ove nesretne slučajnosti da jedan zeko ugine, nakon par dana isti volonter dobiva zečića iste ili slične dobi na skrb, ukoliko dakle novi zeko u to vrijeme bude prijavljen u Udrugu. Sve naravno po dogovoru, no ovo je običaj koji je do sada volonterima odgovarao.

Koji je glavni veterinar naše Udruge?

Veterinar za područje Zagreba je isključivo veterinarska ambulanta Buba. Iznimno, ako zagrebačkom volonteru zbog prijevoza (tj. ako volonter nema auto) ne odgovara odlaziti do Selske 92, moguće je da će koordinator na sebe preuzeti brigu o tom zečiću/zečićima te ih osobno othranjivati i voziti veterinaru i davati injekcije. Ova se situacija nastoji izbjeći jer se podrazumjeva da volonter prima zečića na svoju skrb pa čak i ako on u međuvremenu oboli.

Bubu svakako preporučamo i u njih imamo najviše povjerenja zbog njihovog iskustva i pristupačnosti. Kada dođete u vet.amb.Buba, predstavite se kao volonter Udruge.

Dakle, sa sobom nosite Ugovor o volontiranju, ili pokažite osobu iskaznicu kako bi potvrdili svoj identitet - time možete liječenje staviti na račun Udruge (neka liječenje upišu u svoj kompjuter). Ako imate iskaznicu o članstvu u Udruzi, svakako priložite nju (vjerovatno ste na iskaznici označeni kao volonter). Naravno, prije bilo kakvog odlaska veterinaru, obavijestite koordinatora da se dogovorite da li je potrebno otići veterinaru, a ako jest, kasnije javite i kakvo je mišljenje veterinara, i koju terapiju te koliko dugo zeko dobiva.

Pod određenim okolnostima, dakle ako je volonter iz nekog drugog grada, može se dogovorno odrediti neki drugi veterinar.

Da li volonter može davati injekcije ?

Ukoliko želi i smatra da je sposoban naučiti - naravno da može. Injekcije se daju samo pod posebnim okolnostima (u slučaju bolesti i trauma). Davanje injekcija je vrlo jednostavno naučiti i gotovo bezbolno za zečića budući je zbog mnogo kože koju ove životinjiice posjeduju, moguće dignuti tu kožu i napraviti tzv "džepić". Dakle, igla nejde izravno u meso kao što je to slučaj kod ljudi. Imate osjećaj kao da iglom prolazite kroz mekanu platnenu vrećicu, a ne kroz čvrsto tkivo.

Kada volonter daje injekcije, značajno olakšava rad Udruzi jer koordinator ima veliku brigu manje. Ova posebna sposobnost volontera kod nekih se osoba već razvila, tj neki volonteri su sami ponudili da nauče davati injekciju. Pritom značajno može olakšati članak "Davanje injekcije kuniću" jer je metoda vrlo slična (iako ne potpuno ista) kod divljih zekana, kao što je opisano za kuniće.

U čemu držati zečića?

Mali zeko (do 250 grama) može biti u običnoj kartonskoj kutiji. Čak i maleni zečići sposobni su visoko skočiti, pa pazite.

Čim prije podsjetite koordinatora da vam dostavi kavez. U njemu zeko može biti do određene starosti, a nakon 2.5 tjedna života, preporučljivo je da se kreće po kupaoni. Zašto? Zato da se razviju probava, kosti i mišići te da ne dođe do atrofije zbog nekretanja. Zašto baš kupaona? Zato jer su ondje pločice koje je lako oprati, te se zeko nema gdje zavući, a i ondje najčešće nema kablova koje može pregristi. Pritom, naravno, obavezno poklopite školjku!

Kretanje npr po kupaoni (gdje nemaju pristup druge životinje i mala djeca) najbolje je ostaviti ih preko noći. Tada nikome ne smetaju i imaju cijelu noć da se kreću u toj prostoriji. Svijetlo im čak nemorate niti upaliti. Ipak su zečevi noćne životinje :)

Divljanje zečeva u kavezu

Podivljati zečevi mogu naglo zbog nekog zvuka, promjene mirisa i sl. Kada promjene kavez, npr od manjeg pređu u veći, stariji zečevi mogu početi skakati, nabijati glsvu u "krov", zalijetati se u rešetke. Volonter im se ne usuđuje približiti.

ODMAH ČUČNITE i tako se udaljite iz prostorije.

Kada se malo primire, vratite se (poželjno isto čučeći) zatvorite sva vrata i prozore, najbolje da otkvačite gornju rešetku i naglo ju dignete, i da izlete iz kaveza lijevo-desno. Neka se sakriju gdje im odgovara dok se ne smire. Ali to napravite samo ako su i inače hodali po stanu tj toj prostoriji.

Nakon toga ih (primajući ih za šiju tj kožu kod vrata, te istovremenom kod leđa blizu guze, ČVRSTO držeći i BEZ visokog dizanja tj držanje na što manjoj visini dok ih nosite) stavite u manji kavez, veći tj novi kavez dobro operite(vrućom vodom, pa octom, pa opet kupićom vodom), i nakon toga manji kavez stavite u veći te pratite njihovo ponašanje.
Ako je sve ok, ostavite tako manji kavez u većem , dok se ne nauče na veći i ne prihvate njegov miris.

Općenito: stavite im neku hranu koju jako vole jesti unutra, da im miriši u kavezu i da se smire. Inače ih može primiriti i mlijeko (samo nek ga ne proliju).

Na što je potrebno paziti tokom volontiranja?

Jedna od bitnijih stavki - da zečića ne razmazite. Oni nisu kućne životinje poput kunića (potpuno druga vrsta životinje), već će dolaziti na podivljavanje. Kako bi podivljavanje bilo što uspješnije, te kako biste olakšali koordinatoru da ne mora mjesecima odlaziti do kaveza za podivljavanje zbog jednog previše naučenog na ljude divljeg zečića, izričito tražimo što rijeđi kontakt sa zečićem. Stoga, zečića nahranite, očistite mu gajbicu i udaljite se. Čak ako je u posebnoj prostoriji, bilo bi poželjno da tamo i ostane te da i vizualni kontakt s ljudima bude minimalan. Zapravo, kao da imate biljku - nahranite ju koliko treba, očistite oko nje i tek svako malo pogledate da li je biljka u redu - isto ponašanje je potrebno i sa divljim zečićem, samo učestalije.

Nije mu potrebno pričati, tepati, maziti ga, jer se samo smanjuje šansa da se što prije snađe u prirodi, a povećava šansa da ćete zakomplicirati život koordinatoru, što nikako nije u interesu kako koordinatora i udruge (zbog većih troškova a i ionako manjku vremena) a tako i samog zečića.Sve ostale stavke napomenute su na tekstovima sa ove web stranice.

Rahitis i pomanjkanje kalcija te vitamina D kod ručno hranjenih zečeva: pojavljuje se od 2.-3. do 6.-7.tjedna starosti kada najviše i prebrzo narastu. Tada su najčešće povrede kostiju (lomovi) i ovdje pročitajte kako to spriječiti.

Izdvajamo stoga i iduće: kada zečića puštate po kupaonici ili da slobodno šeće u nekoj drugoj prostoriji, svakako maknite rešetke kaveza na koje često zeko skoči, zapne nogica i ona u panici pukne.

Također, ZABRANJENO je dizati ih na visinu višu od 20 centimetara ! To se odnosi na hranjenje na trosjedu, na stolu, u krilu itd -TO JE ZABRANJENO! Skokom sa visine veće od 20 centimetara mladi zečevi si lako potrgaju lomljive kosti i tada im često nema spasa :(. Ovo smo naknadno dodali u upute na zahtjev naših volontera koji su imali iskustva sa takvim fatalnim lomova nogu kod mladih zečeva u 2010.godini, i koji su zbog toga tražili da ovu stavku dodatno treba istaknuti na način koji smo sada napisali.

Iz istog razloga, maknite sve pokućstvo na koje mogu skočiti, jer skakanjem sa primjerice stolice ili niskog ormarića NA tvrdi pod, često znaju slomiti i 3 ili čak sve 4 noge i tada također više nema spasa takvom zečiću.

Ovo govorimo iz iskustva! Mnogo je bilo ozljeda u stanu upravo radi toga što su skočili sa povišenog na tvrdi pod, što je neprirodno za mladog zeca, jer radi brzog rasta kosti nisu dovoljno jake da izdrže taj udarac s visine u tvrdu podlogu sa čime se ipak ne susreću u prirodi. Ukoliko nemate hodnik ili prostoriju bez pokućstva, radije zečiće držite u kavezu (poželjan je veličine 100 cm x 50 x 60 cm).

Kako im davati dodatni kalcij za jačanje kosti?

Suplement (nadomjestak kalcija) kojeg volonteri moraju davati jest WELPENKALK prah i tablete i/ili CANILETTE tablete - mineralni dodatak hrani za odrasle pse. Tablete se usitne u prah (ako suplement već nije u obliku praha) i daju se zečiću težem od 400 grama - ne ranije. U toj dobi dovoljno mu je dati 0,5 grama praha pomješanog sa vodom između 2 hranjenja, i tako samo jednom dnevno (dakle ne u svakom obroku). AKO prah niste dobili zajedno sa ostalim potrepštinama, obavezno kontaktirajte voditelja na email.

WELPENKALK prah i tablete: za zekana od pola kile težine jednom dnevno između dva obroka mlijeka (npr 1-2 sata poslije prethodnog i 1-2 sata prije idućeg hranjenja sa mlijekom), daje se petina male poravnate žličice praha tj ona količina koja bi stala u praznu kapsulu probiotika; ili manji dio jako usitnjene tabletice dnevno (provjeriti za tablete). Zeko mora imati ponuđenu vodu uz kalcij. Dakle prah pomještajte s malo vode (3-4mL), navucite u špricu koju potom dobro promućkate i date mu na usta. Nakon toga pratite mu mokraću. Ako piški mokraću koja sadrži talog, smanjite mu unos praha te kontaktirajte voditelja, jer to znači da mokri višak kalcija unesenog u organizam. Ovo nije tipična terapija dakle nema veze ako ste jedan dan zaboravili dati prah, i nema veze ako nije davan u isto doba dana. No moraju ga dobivati svaki dan, samo jednom dnevno, najbolje s vodom između 2 hranjenja mlijekom (jer u suprotnom: proteini iz mlijeka otežavaju apsorpciju kalcija). Samo zapamtite da ova terapija jačanja kostiju neće dovoljno djelovati ako se u zeki ne razvije D vitamin, za što su mu potrebne sunčeve UV zrake (koje ne prolaze kroz staklo prozora, o čemu piše niže).

Zašto i kako im davati dodatni vitamin D?

VAŽNO. Vitamin D zaslužan je za apsorpciju unesenog kalcija i stvaranje kostiju te neophodan za njihovo zdravlje i čvrstoću. Iako nije neophodan jer se dio kalcija kod zečeva unosi u krv i bez vitamina D ; ipak je izričito bitan (za razliku od većine drugih vrsta životinja gdje je vitaim D u potpunosti neophodan za metabolizam kalcija). Vitamin D zečići će dobiti prvenstveno ako su izloženi zrakama sunca, jer vitamin D3 nastaje u koži nakon izlaganja sunčevim zrakama na idući način: otvorite prozore dok su zečevi U KAVEZU (ne pušteni). Ne stavljajte ih na direktno sunce da ne dođe do toplotnog udara; već će biti dovoljne UV zrake koje se odbijaju od pokućstva i zidova. Kroz staklo dobre UV zrake NE prolaze te je stoga obvezno imati (kad god možete) otvorene prozore u prostoriji gdje su zečići u kavezu ;). Naravno, lagano jutarnje ili večernje direktno sunce (dakle bez prozorskih stakala) neće im škoditi, no nikako na njemu nesmiju ostati tokom dana jer bi uginuli od topline. Stoga, sunce da, ali s velikim oprezom!

Također izuzetno pazite da stariji zeko ne bude u prostoriji sa otvorenim prozorom, balkonskim vratima, a nikako niti na terasi. Naime oni često preskaču vrlo visoke prepreke ne gledajući na to što se nalazi iza njih, i zato mora biti pristupan poseban oprez. Slične savjete obavezno pročitajte na TarraLand.com . Tekstove je potrebno čitati više puta tokom volontiranja.

Što je zapravo najprimjetnije tokom volontiranja?

Zeko starosti par dana i težine oko 150 grama se hrani sa početnih 3-4 mL mlijeka 5 puta dnevno (ili 4-5 mL 4x dnevno, ali ne rijeđe) a količina se postepeno povećava, što će volonter sam morati procjeniti (nije teško). Bitno je da se zeko ne prenajeda, tj da trbuščić ne bude prenapet, nego nakon hranjenja blago obao (pun) a opet ne previše. Također, trbuščić ne smije biti "upao" na dodir (stisnut).

Zečić nije toliko zahtjevan tokom hranjenja, ali nakon nekoliko tjedana zbog puno mlijeka kojeg pije, učestalo piški. Stoga ćete primjetiti da će vam mjenjanje stelje i pranje kaveza biti češće čim zeko malo poraste. Koristite li drvene pelete koje vam dostavi Udruga, kavez ne morate čistiti svaki dan već kada se peleti istroše tj nakupe vlagu, a to je tek svakih par dana.

Kada zeko malo poraste, možete ga naučiti da jede iz zdjelice. Bitno je samo da prva 3-4 tjedna cucla mlijeko iz dudice ili šprice, kasnije može lickati iz zdjelice. Ako ih imate 2 ili 3 zečića, tada im dajte mlijeko iz zdjelice pojedinačno, jer jedan uvijek jede jako brzo a jedan sporije -pa da onaj sporiji zeko ne bi ostao gladan kada bi svi jeli iz zdjelice.

Nije neobično da si nekoliko tjedana stari zečići međusobno pojedu brčiće :)

I, koliko god ih čistite od mlijeka ispod bradice (to trebate činiti nakon svakog hranjenja, poželjno sa namočenim wc papirom), često si zamuljaju dlakicu, pa ona možda s vremenom malo opadne ispod vrata te se koža počne perutati. No to nije ništa strašno već uobičajeno.

Dudice - neki zečići jedu na dudicu, neki na špricu. Na dudicu jedu svi koji nježno grickaju zubićima i dudica ostaje čitava, a na špricu se hrane oni koji jako grizu zubićima dok cuclaju. Takvi zečići bi svaki dan pregrizli po jednu dudicu a jasno je da nemožemo toliko često kupovati dudice po 50 kn; stoga se ti "žešći" zekani hrane sa špricama.

Dudice se i kod nježnijih zečića koji ne pregrizu vršak ipak s vremenom potroše (npr unutar 7-10 dana) te je vršak dude stoga potrebno promjeniti. Ukoliko ste sve vrškove dudica već potrošili, tada nastavite bebu hraniti sa odrezanim vrškom dudice (kao da pije iz pojilice) ili na špricu.

Stelja i čišćenje kaveza

Za stelju koristimo drvene pelete. Stelja (drveni pelletei) se stavlja u jedan kut kaveza zečića i čisti tek za par dana kada su vidno natopljeni vlagom (mokraćom) ili više ne uspjevaju zadržati miris mokraće. Prije toga nije potrebno čistiti zeca.

Pri čišćenju i baratanju sa zecom, zeca dižite isključivo primajući ga za kožu leđa:

 1. kad su već veliki, najbolje jednom rukom za kožu leđa kod vrata a s drugom rukom za kožu kod guze.
 2. Kada su još mali, može ih se iznimno primiti u šake, ili najčešće samo za kožu sa sredine leđa (jednom rukom-ako još nisu teži od 500-600 gr)
 3. Pri vađenju zeca iz kaveza i vraćanju u njega, pazite da mu nogice ne zapnu za rešetke kaveza jer se često trzaju.
 4. Ne stavljajte ih na povišene površine. Dok čistite kavez najbolje je da ih pričuva druga osoba (neka ih drži na podu), ili ih oprezno stavite u manji kavez, transporter, kutiju, ili u kupaonu gdje se nemogu nigdje zavući ili daleko pobjeći.

Vreća pelleta ima 15 kg. Volonter pellete dobiva sa svime ostalime. Par dana prije nego mu ponestane stelje (pelleta) tj dovoljno rano, voonter mora javiti da mu pošaljemo još. Za slučaj da volonteru ponestane stelje jer voditelj nije stigao donijeti stelju do volontera, volonter može otići:

 1. sam (PREPORUKA) po pellete do voditelja na posao u Medarsku 69 (Oranice) kako je opisano ovdje (adresa voditelja na poslu) ; ili
 2. sam na Jordanovac u tvrku Viševica Komp i kupiti ih, naravno uzeti važeći R1 račun kako bi dobio povrat novca. Detalji (adresa Viševice Komp itd) nalaze se na ovom linku.

Na dan kada zeca vraćate u udrugu na podivljavanje, njegov kavez temeljito očistite i stavite nove pellete.

Obaveze volontera

Ako volonter preuzima brigu o zečiću, onda ju preuzima u potpunosti. To znači da on sam koordinira othranjivanjem bebe zekana, te brine o tome tko će mu i kada dostaviti potrepštine za zečića, što mu treba a još nije dobio ili treba po dogovoru kupiti itd.

Koordinator je često u velikoj gužvi zbog mnoštva obaveza osim u Udruzi, i izvan sam Udruge, te se mole volonteri na suradnju na način da učestalo i dovoljno rano podsjete koordinatora što i kada im treba, zatim što nisu od potrepština dobili a možda su trebali , itd., kako koordinator volontera ne bi zaboravio. Bez bojazni da ste dosadni - dapače, što češće podsjetite koordinatora da vam nešto treba, to je bolje. Uz mnoštvo naputaka na ovim web stranicama, volonter može čitajući ih, zapisivati pitanja i uvijek ih postaviti koordinatoru.

Koordinator (voditelj) volontera vodi volontere, a volonteri sami vode svoje othranjivanje zekana.

Svakih 10-15tak dana obavijestiti voditelja na email kako je zečić, tj 2-3 puta tokom volontiranja poželjno je da pošaljete slike jer voditelj te fotografije koristi u traženjima donacija, za web site, te obaviještavanju nalaznika kako je zeko.

Trajanje volontiranja

Ugovor se potpisuje najčešće na mjesec dana (4-5 tjedna) koliko je minimalno potrebno da se zeko hrani zamjenskim mačjim mlijekom, iako je poželjno da zeko ostane do cca 10.tjedna uz volontera. Ukoliko to nije moguće, volonter će o tome izvjestiti na vrijeme Udrugu. Poželjno je da zeko bude kod volontera do cca 10.tjedna života, kako bi uz nadzor ljudi preživio i drugo (ranije spomenuto) kritično razdoblje. Drugi je razlog i EBHS virus kojeg zečevi znaju katkad (rijetko ali se dogodi) imati. On NIJE opasan niti za druge životinje, NITI za ljude, čak NITI za pitome kuniće - već samo za divlje zečeve. Ako su nositelji, aktivira se u njima nakon 50tog dana starosti. Ugibaju bez ikakvih simptoma između 50-tog i 65.tog dana starosti. Stoga je minimum starost s kojom zeko može doći na podivljavanje tj u kontakt sa drugim zečevima na podivljavanju: 70 dana, poželjno 80 - jer to znači da je zdrav.

Kada se počne bližiti cca 6.-7. tjedan, potrebno je polako smanjivati obroke s mlijekom i uskoro ga ukinuti, kako prelazak na drugu hranu tj "odbijanje" od mlijeka, ne bi bilo prenaglo. Odbijanje od mlijeka se ne smije dogoditi prije navršenih mjesec i pol dana života, tj zeko mora imati 800grama (sa mjesec dana), a poželjno je i 1000 grama sa mjesec i pol dana starosti.

Što činiti kada volontiranje završi?

Volonter predaje Udruzi othranjenog zečića zajedno sa svim sitnicama i potrepštinama koje su preostale (poput običnih krpa) - ništa se ne baca jer se većina može i dalje iskoristiti.

Kavez prije vraćanja zeca mora biti temeljito opran i taj dan stavljena svježa stelja (drv.peleti ili piljevina) - jer voditelji ne stignu temeljito prati na desetke kaveza, stoga i taj dio odrađuje volonter.

Volonter ukoliko želi može doći do kaveza za podivljavanje sa svojim prijevozom kada se dogovori sa koordinatorom Utočišta. Volonter će biti i dalje u kontaktu sa koordinatorom i ukoliko želi, biti obaviješten o svim daljnjim događajima sa zečićem (do - nadamo se, uspješnog vraćanja u prirodu).

Zapamtite

Divlji zec dosita jest lijepa životinja, no zbog prevelike ljubavi prema njemu dok ga othranjujete, koja rezultira stalnim kontaktom s njime, možda mu previše mu otežavate uspješan povratak u prirodu. Najkvalitetniji dokaz ljubavi prema ovoj životinji jest učiniti sve da što dulje živi, a to ćemo postići ako pustimo divljeg zeca na miru. Zec je "svoja" životinja i takvog ga mi ljudi moramo doživljavati. On je tek privremeni putnik a mi smo mu tek usputna stanica, u putovanju kroz kvalitetan život kakav mu moramo osigurati.

 

 

 
 

Ukratko

 1. potpisivanje Ugovora
 2. čitanje tekstova o prehrani beba više puta i pridržavanja metoda i savjeta sa tekstova
 3. preuzimanje mladunca
 4. odmah i obavezno upisati evidencijski broj na uho zečića
 5. pristup volontera posebnom djelu web sajta - zaražiti dopuštenje
 6. 2-4 puta tokom volontiranja poslati slike zečića voditelju na email
 7. za svaki trošak obavijestiti Udrugu te uzeti valjani račun radi povrata novca
 8. Upisati podatke o Udruzi (adresa, MB, OIB i sl.) te kontakte Udruge u mobitel, tj uvijek ih držati uz sebe
 9. proučiti članak "O nama"
 10. biti spreman u situaciji ako zečić oboli
 11. glavni veterinar amb.Buba u Selskoj - proučiti kartu gdje se nalaze i upisati u mobitel nj.kontakt . Ako ima potrebe da im otiđete, potvrdite svoj identitet pokazujući im Ugovor, ili osobnu iskaznicu, ili člansku iskaznicu udruge. Račun liječenja će platiti udruga.
 12. ne držati zeku izvan kaveza na način da može skočiti i zapeti nogom za rešetke (rešetke makuti) te na balkonu, u prostoriji otvorenog prozora i sl sa kojeg može skočiti, maknuti predmete na koje bi mogao skočiti (stolice i sl)
 13. nakon što napune 400 grama, davati suplement kalcija jednom dnevno, uz pristup UV zrakama (bez prozorskih stakala)
 14. na vrijeme (par dana ili čak 1 tjedan ranije) te detaljno, obavijestiti koordinatora o potrebi za većim kaezom, lijekovima, hranom i sl. Voditi računa ako zeko treba prievoz do veterinara ( o svemu podsjetiti koordinatora)
 15. kod vraćanja zekana u Udrugu, vratiti sve potrepštine koje su ostale iza zečića, te temeljito oprati kavez
 16. kada predate račune Udruzi, na e-mail pošaljite ime i prezime te broj bankovnog računa na koji vam Udruga vraća novac, te iste te podatke ispišite sa stražnje strane računa.