TarraLand Utočište kunića i divljih zečeva

Mrcvarenje zeca od strane maloljetnika za vrijeme lovostaja..

Galerija

U medijima se spominje video zapis koji je u međuvremenu uklonjen od strane osobe koja je objavila video: Kristijana1220. Ovaj link koji sadrži video koji smo uspjeli spasiti i objaviti na našim internet stranicama, te su daljnje sankcije u postupku.
Na žalost, nismo uspjeli spremiti i video tučnjave te djece no vjerujemo da će policija tu svakako uskočiti i od YouTubea naknadno dobiti snimke, te sankcionirati aktere.

Uvod

Tko zna osobne podatke maloljetne ubojice životinje: zeca koja je ubijen najvjerovatnije u vrijeme lovostaja i moguće dok ima bebe u trbuhu (25. ožujak 2010.) , sa filma http://www.youtube.com/watch?v=I_5H3KUwL4g (vidjeti napomenu) i članka http://danas.net.hr/hrvatska/page/2010/0 3/25/0811006.html?pos=n0 te http://www.vecernji.hr/vijesti/welcome-to-krizevci-1-54-minute-tucnjave-mucenja-zivotinje-clanak-116311

molimo neka javi na udruga[at]mrkvica.hr jer za tu osobu slijede sankcije. Hvala unaprijed!

( napomena: originalni video je u međuvremenu tj unutar par sati uklonjen od strane osobe koja ga je postavila na YouTube , pretpostavljamo jer smo dotičnom snimatelju Kristijanu iz Križevaca obećali da ćemo istražiti slučaj te otkriti tko je on, no srećom smo video sačuvali na našem web siteu)

Download punog i kvalitetnijeg video zapisa možete obaviti na ovom linku (WMV unutar RAR filea) - molimo pričekajte, veličina je 50 MB.

Na žalost, zvukove nismo uspjeli snimati, inače biste čuli hihotanje dječice koja se iživljavaju nad životinjom sa ovog video zapisa, tada biste imali uvid u pravo "stanje" djece iz navodno Koprivničke škole.

Novo: zvukove i cijeli video možete vidjeti ovdje: http://www.24sata.hr/news/mladi-krizevcani-uzivaju-u-tucnjavi-i-mucenju-zeceva/165710/...............................

Prenosimo sa net.hr-a:

Na YouTubeu je od srijede ovoga tjedna korisnik pod nadimkom Kristijan1220 postavio prilog u kojem je, pod nazivom 'Welcome to Križevci', izrazio svoje umijeće režiranja: tučnjava u školi i na igralištu, pa i mučenje životinja....

Kako piše Večernji list, u filmiću od 1.22 minute stala su čak četiri prizora tučnjava, od kojih prvi, najdulji i najšokantniji prikazuje dvojicu učenika, čini se ne starijih od 14 godina, kako su nasrnuli na školskom igralištu jedan na drugoga. Nakon razmjene udaraca šakama i nogama padaju na tlo gdje jedan sjedi drugome na prsima i "gnječi" ga i pljuska. "Fajt" prate ostali klinci, ne pokazujući volju da ih zaustave.

Drugi je prizor s istog igrališta: žrtvu na tlu udara "suparnik", a treći, snimljen u drugoj školi, prikazuje dvojicu kako se mlate dok ih promatraju vršnjaci koji sve, vidljivo je, snimaju! Posljednji dio filma noćna je scena tučnjave iz središta grada, a sve zajedno prati agresivan ritam hip-hop i rap glazbe.

Ova razglednica Križevaca, napravljena kao "best of" školskih tučnjava, sve je gledanija, a došla je i do Sanele Štubelj, psihologinje u križevačkoj Gimnaziji.

"I prije je bilo šora među djecom, kao nekog obreda odrastanja, no ovo je šokantno jer uzeti mobitel i snimati prizor čista je perverzija, a čudim se i što nitko nije našao potrebnim te sukobe spriječiti", kaže psihologinja za Večernjak.

Psihologinja napominje da ovakvo nasilje pokazuje i slabost učenika koji, umjesto mirnim putem i razgovorom, pribjegavaju rješavanju sukoba šakama.

Isti korisnik, Kristijan1220, na YouTubeu ima i svoj filmić "Zeko puši" od 32 sekunde, na kojemu se razaznaju i glasovi sudionika.

Nekoliko klinaca, kako se čini, u dvorištu igra se s kunićem. Primili su ga za uši i stavili mu u usta goruću cigaretu. Jedan od njih tako ga nosi, a ostali euforično odobravaju. Poslije iscrpljenog kunića prima u krilo i maše mu šapama, a životinji iz usta i dalje viri čik. Akteri kliču i psuju, kao da se dive svojem "kroćenju" bespomoćne životinje.

Net.hr
25.03.2010.

Printscreen članka

 

Sa večernji.hr-a:

Od srijede navečer na internetu postoji nova dobrodošlica svima koji požele svratiti u Križevce. Na popularni YouTube je, naime, korisnik pod nadimkom kristijan1220 postavio prilog pod nazivom Welcome to Križevci, u kojem je, u svega 1.22 minute trajanja uvrstio čak četiri prizora tučnjava među učenicima!

Bodre ih i snimaju

Prvi, najdulji, ujedno je i najšokantniji – dvojica učenika, čini se ne starijih od 14 godina, nasrnuli su na školskom igralištu jedan na drugoga. Nakon razmjene udaraca šakama i nogama padaju na tlo gdje jedan sjedi drugome na prsima i u stilu Mirka Filipovića “gnječi” ga, pljuska, udara. “Fajt” prate ostali klinci, nimalo ne pokazujući volju da ih zaustave.

Drugi je prizor snimljen na istom igralištu – žrtvu na tlu žestoko nogama udara “suparnik”, a treći, snimljen u drugoj križevačkoj osnovnoj školi, već sliči na ogled u ringu – dvojicu kako se mlate okružili su vršnjaci koji sve, vidljivo je – i snimaju mobitelima! Posljednji dio filma noćna je scena ništa slabije tučnjave iz središta grada, a sve zajedno prati agresivan ritam hip-hop i rap glazbe.

Ova razglednica Križevaca, napravljena očito kao “best of” školskih tučnjava, sve je gledanija, a došla je i do Sanele Štubelj, psihologinje u križevačkoj Gimnaziji.

 – I prije je bilo šora među djecom, kao nekog obreda odrastanja, no ovo je šokantno jer uzeti mobitel i snimati prizor čista je perverzija, a čudim se i što nitko nije našao potrebnim te sukobe spriječiti – kaže psihologinja koja napominje da ovakvo nasilje pokazuje i slabost učenika koji, umjesto mirnim putem i razgovorom, pribjegavaju rješavanju sukoba šakama.

Pogrešna pozornost

– Još je gora od toga sklonost da se nasilje snimi i objavi na internetu. Time neki žele steći pozornost, ali na krivi način, zbog kojega svi na snimci mogu imati trajne posljedice – zaključuje psihologinja. Načelnik križevačke policije Abel Car poručuje da će proučiti snimku i pokušati ući u trag autoru, kao i “glumcima” ovoga videopriloga.

Zeki u usta stavljaju cigaretu, navlače ga za uši, mašu šapama

Kristijan1220 na videoservisu ima i svoj filmić "Zeko puši" od 32 sekunde, na kojemu se razaznaju i glasovi sudionika. Nekoliko klinaca, kako se čini, u dvorištu igra se s kunićem. Primili su ga za uši i stavili mu u usta goruću cigaretu. Jedan od njih tako ga nosi, a ostali euforično odobravaju. Poslije iscrpljenog kunića prima u krilo i maše mu šapama, a životinji iz usta i dalje viri čik. Akteri kliču i psuju, kao da se dive svojem "kroćenju" bespomoćne životinje.

Printscreen članka

 

Napomena Udruge: na snimkama nije kunić, Oryctolagus Cuniculus; već (divlji) zec Lepus europaeus, koji je ili bio polu-živ ili vrlo nedavno ubijen, a Zakonom je posebno zaštićen tj. od siječnja na dalje pod lovostajem, te se na leđima vidi rana koja dokazuje nedavnu fizičku agresivnost prema životinji koja može imati i nerođene mladunce u sebi te je moguće stoga bila mirnija no inače (moguće huškanje psa na životinju u tom stanju).

Da li da se zgražamo nad snimkama zlostavljanja djece, ili mrcvarenja životinja; ili je jasno da isti oni koji mrcvare životinju, takvo ponašanje prakticiraju i nad našom djecom? Citiramo: "Kristijan1220 postavio prilog u kojem je, pod nazivom 'Welcome to Križevci', izrazio svoje umijeće režiranja: tučnjava u školi i na igralištu, pa i mučenje životinja.... "

Svoje komentare možete ostaviti na Facebooku.

 

 

Dopis naše Udruge upućen Križevačkoj srednjoj školi 26.ožujka 2010.

Poštovani gospodine ravnatelju prof. Josip Šikić,
te poštovana gđo Sanela Štubelj,

upoznati smo sa video uratkom tučnjave dječaka te mrcvarenja životinje zeca pod nazivom "zeko puši".

Ovaj mail vam pišemo između ostalog radi bojazni da je snimka snimljena ovih dana, kada je na snazi lovostaj jer mnogi zečevi u rano proljeće u sebi nose bebe, te su za to vrijeme Zakonom posebno zaštićene životinje i čije svako uznemiravanje i ubijanje, kako mladunčadi tako i odraslih jedinki; nije dopušteno te je čak i kažnjivo. Na snimci se jasno viljivo da zec nije uginuo prirodnom smrću.

Video uradak je noćas i skinut sa YouTubea od strane osobe koja ga je postavila, pretpostavljamo snimatelja ili aktera, dotičnog Kristijana kako naknadno saznajemo iz Vaše škole.

Video sa zecom smo u zadnji čas uspjeli spasiti i pohraniti.

Ukoliko smatrate potrebnim zbog preodgoja djece ili vašu evidenciju, taj video kao i naše mišljenje Vam je na raspolaganju.

Postavili smo si pitanje Da li da se zgražamo nad snimkama zlostavljanja djece, ili mrcvarenja životinja; ili je jasno da isti oni koji mrcvare životinju, takvo ponašanje prakticiraju i nad našom djecom?

Na žalost, nismo uspjeli spremiti i video tučnjave te djece no vjerujemo da će nadležne službe tu svakako uskočiti i od YouTubea naknadno dobiti snimke, te sankcionirati aktere.

Ukoliko ćete smatrati poželjnim kao što mi to smatramo, ostale učenike Vaše škole možete uputiti na potpuno suprotne stavove i ponašanje mnogih mladih ljudi koji - umjesto da se u slobodno vrijeme tuku i mrcvare životinje te drugu djecu -
ipak radije volontiraju u udrugama za zaštitu životinja, pa tako i našoj; i na koje se i mi odrasli možemo ugledati.


Ljubazno molimo da i roditelje aktera obavijestite kako o premlaćivanju drugog djeteta što vjerujemo da ste ili ćete uskoro učiniti; tako i o mrcvarenju životinjice sa kojom se na taj način nesmije i nije prikladno postupati čak niti za vrijeme dopuštenog lova, a kamoli za vrijeme lovostaja dok su hrvatski propisi jasni.

Vjerujemo da će škola uspješno objasniti djeci što su sve pogrešno učinili, te Vam dajemo potporu u zahtjevnom poslu koji svakog dana obavljate.


S poštovanjem,


Sanja Habuš
predsjednica Udruge Utočišta kunića i divljih zečeva "Mrkvica" - Utočište TarraLand
www.TarraLand.com
www.Mrkvica.hr