TarraLand Utočište kunića i divljih zečeva

Slomljena noga kod kunića

Edukacija Utočište kunića Bolesti i zdravlje Slomljena noga kod kunića

Uvod

22. ožujka 2009. na jednom od kunića koji žive na ograđenoj livadici TarraLanda, uočeno je nepravilno držanje nogice. Kunić je nogicu držao u zraku i odmah je bilo očito da se radi o lomu kostiju. Kunića smo oprezno uhvatili kada se odazvao na hranu.

Pretpostavka koja je kasnije bila i potvrđena - kuniću je najvjerovatnije stopalo upalo u neki procjep u zemlji negdje na livadici, te ju je on moguće paničnim čupanjem htio izvući, usred čega je nogica pukla. Sličan rizik postoji kod kunića koji u stanu skakuču po rešetkama kaveza.

Nije bilo potrebe za hitnom intevrencijom jer lom noge nije bio otvoren, te je kunić imao apetit što je kod ovih životinja bitno. Stoga smo idući dan (prvi radni dan u tjednu) posjetili veterinara.

Simptomi

Kod kunića se pri lomu kostiju gotovo obavezno javlja otečenost nogice, nogica visi te se na nju nemože nimalo osloniti, moguć je smanjen apetit, usporena probava (premalo kuglica i zadržavanje mokraće) i slično.

U našem slučaju kunić Suza imao je i otečenu nogicu, koja je visjela, i probava mu je bila usporena (moguće i zbog promjene lokacije - sa otvorenog je došao u zatvoreni prostor tj. stan) no apetit je ipak bio dobar.

Dijagnoza

Kuniću je slikana nogica na veterinarskom fakultetu. Rendgen je pokazao iduće:

rendgen noge kunića nogica kunića

 

Dg1: Fractura ossis calacanel pedis sinistri. - lom lijeve petne kosti.

Liječenje

slomljena noga kunića

Nogica: Nogica je zamotana (zabandažirana) tj u longeti, tako što su veterinari od tvrdog kartona izrezali "potporu" u obliku nogice pod pravim kutem te capicu zamotali zajedno sa tim kartonom, te će kunić u longeti ostati barem 4 tjedna. Kost će tako strasti. Tri do četiri dana za redom dobivati će anelgetik kako bi se uklonila bol.

Operacija nije moguća jer se radi sa sitnim intrumentima te bismo za ovaj zahvat morali ići na veterinarski fakultet, gdje navodno operacija dođe 2.000-3.000 kuna, nije obećavajuća, te bi se moglo dogoditi da se operacija mora ponoviti. Nama jamstava da bi se išta značajnije promjenilo (prevelika je vjerojatnost da bi stanje ostalo isto, ili skoro isto), a osim prevelikih financijskih izdataka za Utočište (a i bilo koju privatnu osobu), istovremeno bi životinjici bilo mučno prolaziti kroz sve navedeno. Stoga smo se odlučili upravo na bandažiranje.

Probava: Zbog nemogućnosti mokrenja te iz preventive kunić je dobio antibiotik. Antibiotik u pravilu ne bi trebao dobiti radi nogice no dobio ih je radi nedostatka mokrenja. Antibiotike će dobivati na ovaj način (injekcijom) -> a katkad ih se mora, kao u ovom slučaju, držati u frižideru.

Nakon tek 5 kuglica unutar 48 sati i dali smo mu prah iz kapsule prObiotika, "zakamufliran" u izdubljenoj kriški jabuke, te je nakon par sati izbrojano 25 kuglica a probava mu se vratila u normalu.

Video zapis

Primjer otežanog kretanja kunića dok ima bandažu:

.....................................................DOWNLOAD video zapisa ->

slomljena noga kunića

slomljena noga kunića

Kako dalje i kako olakšati kuniću liječenje

Kunić će zasigurno ležati samo na onoj strani tijela na kojoj nema bandažu.

No, kretanje kroz prostor može mu biti otežano.

Uklonite stolice za koje može zapinjati kunićeva nogica koju vuće za sobom.

Obavljanje nužde u WCu biti će mu otežano jer se neće moći popeti u njega. Stoga napravite niži wc tako, što ćete od oblih daskica (ili trokutastih daskica) napraviti okvir , ispod kojeg ćete položiti noviski papir i krpice, te će takav okvir držati podlogu u njegovom wc-u koju zato kunić sa longetom ne će vući za sobom, a istovremeno će se moći popeti sa bandažom preko takvog okvira.

Dakle: izjegavajte tipične wc-e za mace, kuniće, ili čak i tace - sve navedeno smetati će ga svojim izrazito vertikalnim rubovima.

Ne držite kunića u kavezu, te redovito čistte wc kunića, kako ne bi dugo bio u mokrom - bandaža upije vlagu - mokraću, te se predugo zadržava omotana na nogicu kunića.

Nema potrebe onemogućavati kuniću kretanje.

Raspitajte se kod svog veterinara da li će nakon skidanja bandaže biti potrebe za nekom fizikalnom terapijom. Nju ne obavljajte sami već ju prepustite stručnim osobama sa iskustvom.

Rezultat:

Ovisno o kakvom se lomu radi, rezultat liječenja (bandažiranjem) se može razlikovati. No, nakon ovakvog loma kosti (vidi sliku rendgena gore), kunić će vjerovatno ostati invalidan. Kost će srasti ali neznamo hoće li nogica biti jednako gibljiva, no kunić će se zasigurno moći osloniti na nju te će se prilagoditi.

Naš kunić Suzica će nakon oporavka biti vraćen u Utočište među ostale kuniće.

 

Update:

Kunić je nakon nekoliko tjedana , 8. svibnja 2009., uspješno vraćen među ostale naše štićenike zahvaljujući pomoći vet.ambulante Buba. Hvala njihovim veterinarima na angažmanu koji je rezultirao ponovnom i izričitom pokretljivošću noge našeg kunića.

U odličan rezultat sami se možete uvjeriti na idućem video zapisu gdje je jasno vidljiva stražnja lijeva noga kunića na koju se, iako ju i dalje štedi, može itekako osloniti. (Video zapis nije vidljiv u svim preglednicima)