TarraLand Utočište kunića i divljih zečeva

Ova stranica sadrži:

Sponzorirajte zekana!

Detalje o sponzoriranju te o posvajanju preko interneta pročitajte ovdje StatistikaSponzoriranje / internetsko posvajanje životinja, zečeva - zekana

Preporuka


  • KUNIĆ I DIVLJI ZEC -različite životinje:pročitajteStatistika

Volonteri


SAVJETI ZA VLASTITO UTOČIŠTE KUNIĆA

TarraLand može i želi pomoći


Kao što smo već napomenuli, mnogi vidjevši naše Utočište požele slično u vlastitom dvorištu. Brzo se rađaju ideje, želje, no nažalost rijetko i pitanja, uz snove o lijepoj livadi prošaranoj sa kunićima poput slika koje objavljujemo i koje ljudi vide na internetu. Opasnost koja se javlja objavljivanjem tih priča iz TarraLanda ,videa i slika na forumima i portalima poput ovog, javlja se u želji čitalaca da i oni pokušaju sa grupom kunića - jer izgleda zaista lijepo. Ali sa životinjama se ne smije pokušavati. Imati dvorište, ograđenu livadu ili šumarak, nije dovoljno za realizaciju projekta. Niti velika želja nije dovoljna za potpunu i uspješnu realizaciju. Kad kažemo uspješnu, mislimo uspješnu za kuniće koje uzimate. Sa željom o spašavanju kunića živim od najranijeg djetinjstva, to mi je san od kad znam za sebe. Na osnovi toga, kao i pogrešaka koje su se i kod nas javljale, svakome tko poželi imati Utočište poput ovog, savjetujem da se zapita kako je došao na tu ideju i koja će mu biti svrha .

  • ideologija spašavanja i/ili držanja većeg broja kunića mora se razvijati kroz dulje vrijeme kako kunići ne bi ispaštali
  • nakon tako razvijenog načina razmišljanja o tim životinjama, potrebno je definirati nebrojene ideje no ne površno, već do samih njihovih srži
  • educirati se o njihovom načinu ponašanja, ishrani i najvažnije- održavanju zdravlja, pa tako i o neophodnim kastracijama
  • potrebno je upoznati se sa problematikom spašavanja kunića koja seže daleko dublje od igdje napisanog
  • slijedilo bi projektiranje riješenja
  • realizacija riješenja
  • postepeno i promišljeno udomljavanje kunića


Neke stvari Vas nijedne knjige ne nauče. Ponašanje bolesnog kunića otkrit ćete iskustvom, a neki put će biti kasno. Naučiti kako kunić u polu-prirodi živi i ponaša se, djelom će zauvijek ostati enigma i za najvećeg znalca.
Važno je reći da ne morate imati desetke kunića kako biste im osigurali život u prirodi, može to biti samo jedan ili dva kunića kojemu pružate utočište.
Ako se radi o paru, oba kunića će biti sretnija jer to su druželjubive životinje, za razliku od divljih zečeva za koje odmah savjetujemo da ih se ne zadržava u zatvorenom iz idućih razloga: divlji zec je izričiti individualac, radijus kretanja mu je 10 km, zatočeništvo ne prihvaća i čak nakon duljeg vremena kada pomislite da je sve u redu, znade se samoozlijediti lupanjem u zid / kavez, do tolike mjere da ugine. Divlji zec je DIVLJA ŽIVOTINJA i ako je spasite još kao bebu, bez straha da je prepitom on može doći u TarraLand na prilagođavanje za prirodu od kuda će sigurno uspješno biti pušten.
Zato, ako se vratimo na definiciju o različitosti naziva "Utočište" i "Azil", tada je zaista postojeći azil divljih zečeva, jer oni idu dalje - puštani su u prirodu, te NE dobivaju trajno Utočište među kunićima TarraLanda.

Još jednom moramo naglasiti da željom za spašavanjem kunića ne činite ništa dok niste svjesni mogućih problema, i ne upuštajte se samoinicijativno u takve zahvate dok postoji netko voljan da vam pomogne prije vremena. Grešaka ima, a za ispravljanje greške koja je trajala godinu dana, računajte najmanje dvije godine ne lakih poravaka.

Time naravno sugeriraom da nam se svatko sa željom, za i najmanjim Utočištem kunića poput našega, dakle otvorenog tipa te za tek nekolicinu kunića, može javiti.
Kada imate utočište, morati ćete se možda oduprijeti prijetnjama da će kunić završiti na ružan način ako ga ne udomite. Takvih prijetnji ima, no UVIJEK ćete morati razmišljati prvenstveno o dobrobiti kunića koji već jesu u dvorištu vaše kuće, te o onima koji će tek doći- a ako popustite prijetnjama nekoliko puta, možda ste udomili kuniće čiji su vlasnici bili jaki tek na riječima, a time je oduzeta šansa kuniću čiji je život zaista bio ugrožen, jer svačiji teren / dvorište ima granice pa samim time udomljavanja nemogu ići u nedogled.Utočište za kuniće otvorenog tipa nisu samo slike koje nalazite na internetu, već postoje i one slike, koje nikada neće biti evidentirane, ali i priče, te odlučite li se za vlastito privatno Utočište, morate biti spremni i na njih.