TarraLand Utočište kunića i divljih zečeva

Prehrana kunića TarraLanda

 

 

 

 

 

 

 

Edukacija Utočište kunića Prehrana kunića TarraLanda

 


Kunići TarraLanda prehranjuju se travom koja raste na livadi na kojoj su pušteni. Aktivnost im je velika i to je vidljivo kako na njihovom izgledu , tako i na odličnoj formi.
Težina naših kunića srednje veličine varira između 3.5 i 4.5 kilograma i gotovo ne prelazi 4.5 kilograma dok onima u zatočeništvu prelazi i preko 6 kg .
Primjer je kunićica koja se kod nas liječila mjesecima te koja je neprirodnom prehranom i smanjenom aktivnošću sa 3700 grama došla do preko 5100. Ne moramo reći da je bila ogromna, jer je nakupljen višak masnog tkiva, za razliku od mišića koje imaju kunići pušteni u polu-prirodi, na terenu, gdje se rekreiraju i jedu zdravo.
Najviše iz razloga što na jesen i zimu, kada trava više ne raste, oni pojedu i suhe vlati te se za vlažnih i toplijih zima kakve nam slijede, javlja mahovina. Nju trava na proljeće teže probije i travnjak se teže obnovi. Da ne bi bilo sličnih događaja, TarraLand će svoje kuniće u kasnu jesen ili zimu spremati u manji ograđeni prostor, šikaru naziva Veliki Zečinjak. AKo želite vidjeti kako je izledalo ovogodišnje obitavanje kunića u Velikom Zečinjaku, kliknite na

OVAJ LINK

dok ovdje mo žete vidjeti kako Utočište izgleda nakon obnovljenog travnjaka:

LINKZima


Prehrana zimi bazira im se na stotinama kilograma sjena spremljenih u nekoliko stogova i složenih na paletama. Tako se kunići zimi ispod stogova i paleta mogu skrivati od snijega i hladnoće (isto tako lijeti od kiše,sunca i vrućine) te odozdo jesti uz bušenje njima svojstvenih tunela.
Uz sjeno, pojedu i stotine kila sjemenja poput kukuruza, zobi i ječma. Od povrća i voća zimi dobivaju najčešće jabuke i mrkve, ovisno o cijeni tih namirnica. Katkad dobivaju i suhi kruh no rijetko i u manjim količinama.
Moramo naglasiti da se prehrambene navike jednog kunića na slobodi i kunića u stanu uvelike razlikuju zbog različitog načina života. Kunić u stanu češće je osjetljiv na zelenu svježu hranu, veće količine žitarice i kruha, na koje kunići pušteni u polu-prirodi ne reagiraju negativno. Kunić u stanu može radi tih namirnica imati lakše ili teže probavne smetnje , a osim toga nema potrebe 1-2 kunića hraniti nečime čime su kunići TarraLanda hranjeni prvenstveno radi omjera dostupnosti cijena i kaloričnosti. Uostalom, jačekalorijska hrana (žitarice,katkad suhi kruh) zimi našim kunićima daje snage za hladnije dane, laganim debljanjem dobivaju sloj masnog tkiva koje im omogućava lakše zadržavanje topline u organizmu, a sve to kunićima u stanu nije potrebno-jer kućni kunići su zimi na toplom i dostupnija im je zdravija hrana. Niti sjemenje niti kruh kunići TarraLanda gotovo da ne dobivaju ljeti, osim kada im dajemo da im se smilimo i da nam se odazovu.
Poslastice poput banana i grožđica ne dobivaju iako bi mogli dobivati zimi jer je i to kalorična hrana, no obzirom na žitarice količina je premala za istu cjenu za koju mogu kupiti višestruko više sjemenja. Zimi također prolaznici sa malom djecom nose hranu.
Stabla voćaka su koliko-toliko zaštićena no jedne zime je napadalo toliko snijega čija se površina zaledila, da su kunići hodajući po njemu nesmetano došli do viših djelova voćaka koje u normalnim uvjetima (bez metra snijega) bivaju previsoke da bi ih kunići dosegnuli. Štete su tada bile poprilične na mladim stablima jabuka, no volimo kuniće i kad su takvi vragovi ;)


Rano proljeće

U rano proljeće kada se trava u TarraLandu još ne obnovi znademo za košnje svojeg ili okolnih vinograda skupiti pokošenu travu i odnijeti kunićima. Prehrana je u svemu ostalome ista kao zimi.


Proljeće, ljeto i jesen

Prehrana se kunićima bazira na travi sa livade na kojoj su pušteni.
Kunići jedu listove, grane i koru voćaka ali i borova, kopaju i čupkaju korijenčiće trave i korjenje stabala. Kunić će rado iskopati korjenje iako ima obilje hrane oko sebe.
U voćnjaku nemamo nijednog ploda zaostalog na tlu jer mališani sve što padne, pojedu. Kada se beru šljive najesen, kunići se skupljaju ispod stabala i čekaju da koja padne.


Ostalo:

Voda se uslijed jače zime smrzava pa kunići jedu snijeg, a ljeti im je potrebno češće mjenjati vodu. Mjenjamo svakih par dana, budući ne živimo uz kuniće. Vitaminski dodaci kunićima u polu-prirodi nisu potrebni.

Video: kunić jede snijeg

 

U izradi.

 

Ukoliko imate pitanja, kontaktirajte autora i navedite naslov/URL teme.