TarraLand Utočište kunića i divljih zečeva

Najbitnije o kućnim kunićima

Edukacija Utočište kunića Najvažnije o kućnim kunićima (općenito)

 

U daljnjem tekstu ukratko se navodi što je najvažnije znati o kunićima (kućnim ljubimcima) te osnovno o divljim zečevima. Isti materijal moguće je preuzeti u DOWNLOAD ZONI kao PDF mini letke koje možete sami izraditi i podijeliti!

PDF Letak možete isprintati za sebe ukoliko želite naučiti osnovno o kuniću kao kućnom ljubimcu, ili u više primjeraka i dostaviti u najbližu veterinarsku stanicu/ vet. ambulantu, ili pet shop, kako biste pridonijeli edukaciji, te kako bi sadašnji i budući vlasnici kunića imali dodatnu pomoć.

Ovi podaci dovoljni su tek kao uvod o kunićima i zečevima i nisu potpuni, već služe samo kao najbitnije smjernice. Kao dobar vlasnik kunića educirat ćete se još mjesecima prije nego ćete moći reći da o njima doista mnogo znate. :)

Sadržaj letka:

 

Kratak pregled

Kunići i zečevi su potpuno različite životinje. O njihovim različitostima te razlozima svih daljnjih tvrdnji, čitajte na internetu na provjerenim stranicama specijaliziranim za kuniće i zečeve, gdje su dostupne mnoge informacije na HR jeziku.

 

Kunići

 1. Mogu živjeti slobodni u stanu te ih je moguće naučiti na WC.
 2. Suprotno nekim mišljenjima, kunići moraju dobivati vodu.
 3. Kunići grizu kablove te je iste potrebno zaštititi. Jedu kućne biljke od kojih su mnoge otrovne pa ih je potrebno držati na povišenom.
 4. Protiv nametnika nikako ne smiju dobivati lijek Frontline!
 5. Oprez jer su osjetljivi na mnoge antibiotike, primjerice penicilin.
 6. Postoje posebni antibiotici koji su namijenjeni liječenju kunića.
 7. Vole živjeti u paru, najbolje jedan mužjak i jedna ženka - tada je preporučljiva kastracija, najbolje mužjaka.
 8. Mužjaci se NE pate nakon kastracije! Mnogo je pozitivnih razloga zašto kastrirati mužjaka. Kastracija ženke se također preporuča do starosti 2 godine, jer su upalni procesi i tumori reproduktivnih organa nekastriranih ženki daleko najčešći razlog ugibanju ženki kunića u dobi od 4-6 godina starosti.
 9. Prije kastracije držite mužjaka i ženku odvojene jer vrlo rano spolno sazrijevaju. Nakon kastracije također neka jedno vrijeme budu odvojeni - preporučujemo 6 tjedana jer toliko dugo mužjak još može biti plodan.
 10. Ne parite kuniće ukoliko ne znate kuda ćete s mladima. Nije ih tako jednostavno udomiti, te ima mnogih kunića koji već traže dom.
 11. Ne parite kuniće različitih veličina - ako je kunićica manja od mužjaka, dolazi do velikih komplikacija kod poroda i gotovo sigurnih smrtnih posljedica za bebe, te mogućih za majku.
 12. Ne parite premladu kunićicu ili kuniće različitih vrsta, iz istog razloga.
 13. Kunić ne treba imati ni jedno leglo, iako se pogrešno misli da je ono potrebno.
 14. Kunićica tokom trudnoće mora imati puno hrane i vode.
 15. Ne dirajte tek rođene bebe kunića u gnijezdu, jer ih majka može ostaviti.
 16. Spol im je moguće odrediti od najranijih dana.
 17. Mlade kuniće odvojite tek sa 2 mjeseca (ne ranije) kako bi pravilno razvili svoju crijevnu floru i imunitet, te živjeli što dulje.
 18. Preporučuje se prvu zelenu hranu dati kada je kunić star 5-6 mjeseci.
 19. Bitan je oprez sa unošenjem nove zelene hrane na kunićev jelovnik, pogotovo stoga što nije sva zelena hrana preporučljiva
  za njih.
 20. Hrana i voda mora im biti dostupna 24 h/dan. Od hrane posebice sijeno koje im je najvažnije u prehrani, a ostalu hranu ponudite im primjerice ujutro i navečer. Kunić mora stalno nešto jesti.
 21. Znakovi i to najčešće opasnih bolesti nerijetko se teže otkrivaju a najčešće su neki od: gubitak apetita, nadutost, proljev ili začep,
  bezvoljnost i mirnoća, mokar nosić, suzne oči ili nečiste uši, češe se ili trese ušima, trese se, nakostriješena dlaka, pogrbljenost,
  često kihanje/kašljanje, otežano disanje, poremećaj ravnoteže ili ne može hodati.
 22. U slučaju proljeva obavezno im ponudite prEbiotik ili prObiotik otopljen u manjoj dozi vode, te izbacite svu hranu osim sijena.
 23. Stvaranje lančića kod njihovih kuglica uzrokuje dlaka. Tada im ponudite travu za mačke ili malt pastu kako ne bi došlo do začepa.
  Kao prevencija začepa dobrodošlo je često četkanje kunića.
 24. U slučaju da mu jako suze oči ili curi nosić, preporučuje se što prije "bris" i njegova pretraga u mikrobiološkom laboratoriju.
 25. Kod patuljastih kunića katkad je potrebno rezati prerasle zubiće.
 26. Trošenje zubića pospješuje grickanje grančica, najbolje jabuke ili lijeske.
 27. Kod svih kućnih kunića potrebno je rezati noktiće, no tada pazite na žilicu u noktu.
 28. Lakše podnose hladnoću nego vrućinu, no iz zdravstvenih razloga nikako nije dobro da proživljavaju velike temperaturne razlike.
 29. Pitomi kunići ne mogu preživjeti u prirodi, stoga ih ne puštajte da se sami snalaze, jer oni neće znati kako.
 30. Dobrog veterinara prepoznati ćete i po tome što će priznati ukoliko nema iskustva sa kunićima te se educirati kod kolega koje imaju iskustva, i tek tada primijeniti određeni način liječenja Vašeg kunića. Svaki veterinar ne mora znati sve o svim i doista
  mnogobrojnim životinjama, no htjet će naučiti.

 

Divlji zečevi


Ne dirajte gnijezda beba divljih zečeva na livadama! Oni NISU napušteni, iako tako možda djeluje.

Ukoliko ste našli bebu divljeg zeca i već ju dirali (ili je bila ranjena i sl.), NE VRAĆAJTE ju, jer ste na njoj ostavili svoj miris i majka ju više neće prihvatiti. Morat ćete ju vi othraniti sa zamjenskim mačjim mlijekom + prObiotikom + sirupom protiv kokcidija, prema uputama na našoj web stranici. Nikako ne koristite kravlje mlijeko, dječje kašice i sl.!
Divlji zečevi ne bi smjeli ostati u zatočeništvu iz niza opravdanih razloga, poput samoozljeđivanja i divljanja kada odrastu.
Othranjenu bebu divljeg zeca sa mjesec dana starosti treba vratiti u prirodu, ALI ne smijete ju pustiti na slobodu direktno iz stana ili kuće, jer će uginuti u roku od par dana. Mora se polako priviknuti na prirodu, na većem ograđenom otvorenom prostoru. Primjer takvog kaveza možete pogledati ovdje.

Napomena: Sve informacije prikupljene su iz iskustva i sa stranih i domaćih web stranica, a namijenjene su isključivo orijentacionom korištenju. Neki podaci su podložni promjenama u skladu sa novim saznanjima iz područja medicine i veterine, te iz vlastitog iskustva. Najnovija verzija ovog letka može se preuzeti i/ili isprintati sa download zone web stranice Utočišta.

Izradio: Utočište kunića i divljih zečeva www.TarraLand.com – www.Mrkvica.hr – www.DivljiZec.com

Želite pomoći Utočištu? Donirajte nam hranu i predmete sa Liste želja na našoj web stranici, ili pomozite donirajući na IBAN Udruge Mrkvica: HR5524020061100542705, hvala Vam!