TarraLand Utočište kunića i divljih zečeva


Napad škanjca na kunićicu Grahorastu + oprez, potresne slike otvorenih rana = happy end!

Edukacija Utočište kunića Napad ptice grabljivice na kunića

Ovaj događaj dokazuje kako je važno sa oprezom pristupiti držanju kunića vani ( u dvorištima, ograđenim livadama...).
U Utočištu su najčešće kunići kojima je prethodno prijetila smrt te dolaze u TarraLand čime dobivaju šansu da žive što dulje na ograđenoj livadi.

....

Nikako ne pomišljajte pitome kuniće (koji se znatno razlikuju od poludivljih iz TarraLanda) puštati u prirodu!
Gradite li dvorište svojem kuniću, imajte na umu da ptica grabljivica može napasti vašeg (pogotovo pitomog i patuljastog) kunića i na 2 metra na udaljenosti od vas, ne obazirući se što ste pokraj njega. 

 

Uvod

Ova priča dokazuje da nije jednostavno imati Utočište kunića kako to možda izgleda na mnogim slikama sa ove web stranice. Uz mnoge pogodnosti života kunića na slobodi, ovdje vrebaju i mnoge nepogodnosti i opasnosti, od kojih je ova priča pokazatelj tek jedne od njih.

Kunići u Utočištu žive na livadi koja je ograđena i osigurana koliko može biti, no svejedno im prijete mnoge opasnosti.
Prvenstveno su to opasnosti iz zraka, od ptica grabljivica.
Olakotna okolnost je ta što je veličina kunića u Utočištu i preko 4 kg (redovito su to kunići srednje veličine ili veći), kao i njihova prilagodba takvom načinu života, u kojem im mogu prijetiti opasnosti. Njih ipak "brani" veličina, a tako i oprez koji prenose na novodošle kuniće i koji razvijaju iskustvom. Izdvajamo primjer kako kunići iz TarraLanda znaju prepoznati što znači zaustavi li se pjev ptica u šumi tj. ako ptice pjevice utihnu: tada se odmah kunići dižu na stražnje šape, načule uši i na oprezu su, jer znaju da zaustavljanje pjeva malih ptičica daje znak da je u blizini veća ptica grabljivica. To je nešto što su naučili iskustvom i prenose novim kunićima.

No svejedno, događaju se situacije kojima niti oprezni kunići iz TarraLanda nemogu izbjeći u potpunosti. Zato je jasno da vaši kućni kunići kakvi žive u stanu (manje vrste te izuzetno pitomi) apsolutno nemaju šanse preživjeti u prirodi, a gradite li im kavez, mora biti posebno osiguran od mnogih grabljivih životinja.

 

Događaj iz Utočišta kunića krajem listopada 2008.

Grahorasta nije pokazivala znakove većeg ranjavanja.

Pregled rane dok je na slobodi:

....

..................Pero škanjca

...........

......................Škanjac...........

 

Kunićica imenom Grahorasta bila je ranjena što je pokazalo nešto malo krvi na njenoj bijeloj dlaci. Kada sam čula tu informaciju saznala sam da ju je najvjerojatnije  napao škanjac i da trebam doći provjeriti kako je malena, te što se točno dogodilo . Već idući dan čim sam bila u mogućnosti došla sam izviditi situaciju.

Grahorasta je na lijevom boku kraj prednje noge imala krvi. Bila je u velikom šoku , vidno potresena i bilo je jasno da je pretrpjela napad neke životinje.
Pregledom livade naišla sam na dokaz borbe između škanjca i kunića neposredno pokraj kuće, koji se po svemu sudeći dogodio u rano jutro dan prije "uviđaja".

Borba se odvijala na idući način:
Škanjac se nalazi na telefonskom stupu pokraj kuće i u tišini vreba. Kunići to rano jutro pasu travu. On u određenom trenutku raširi krila i krene na kunića kojeg je odabrao ...
Ovaj put bila je to Grahorasta.
Najčešće se ništa ne dogodi jer iskusni kunić TarraLanda pobjegne u jedan od nekoliko zaklona na livadi, no ovaj put Grahorasta nije bila tolike sreće.

Škanjac ju je  zakačio na početku borbe kada mu je ona uzmakla što je bilo vidljivo po malo čuperaka dlake, no već 2 metra dalje odvijala se najžešća borba. Na tom djelu livade (5m od kuće,  i 3-4 m od  voćnjaka) nalazio se idući, glavni dokaz:

Slika prikazuje 1 od 3 solucije zašto se dlaka nalazi na livadi.

  • Prva jest pahuljasta ravnomjerno raspoređena dlaka na površini 1m2, lagano sapletena u travke na livadi. Dokaz je ili lažne ili prave trudnoće kunice, to jest ženka kunića čupkanjem takve dlake oblaže buduće gnijezdo. Takva dlaka podsjeća na vrlo rijedak tepih.
  • Druga solucija jest nekoliko neravnomjerno raspoređenih grumena dlake na minimalno 1m2 površine, a najčešće nekoliko m2. Takvo raspoređivanje dlake dokaz je tučnjave 2 ili više kunića, najčešće mužjaka (više grumena dlake i veća površina svojstvena je mužjacima i njihovim duljim borbama, dok manja količina dlaka i manja površina karakteriziraju međusobno kratkotrajno natjeravanje ženki).
  • Treća i najrijeđa mogućnost su ne tepih, niti grumeni, već čuperci dlake na površini 1-2m2, poluravnomjerno rapoređeni, a nalazimo ih kada se odvijala borba između ptice grabljivice i kunića, kao sada

Dakle, dan nakon Grahorastine borbe našla sam dlaku opisanu u 3.situaciji, a fotografija prikazuje kako izgledaju opisani čuperci dlake nakon borbe sa pticom grabljivicom:

...............................................

Ovakva dlaka nastaje zato što ptica kandžama želi nauditi kuniću.

 

Iako bi kunić bez većih komplikacija najvjerojatnije pretrpio ovakve ozljede jer im je u prirodi da rana od grabežljivca sama zacjeli, bio je potreban odlazak veterinaru ukoliko uspijemo uloviti ranjenog kunića,

jer do komplikacija ipak može doći, a tada bi one bile VELIK problem.

... 

Kako smo lovili ranjenog kunića

Grahorasta koja je inače poznata po plahosti, nakon napada bila je izuzetno preplašena i posebice tada joj je približavanje bilo nemoguće. Tek nakon punih 7 dana, uspjeli smo ju čistom srećom uloviti.

Kuniće inače hvatamo metodom razvijenom u Utočištu i posebnom mrežom i od koje sagradimo zid te natjeramo kunića da se zaleti i zaplete, pri čemu se ne može raniti. Za takav lov potrebno je minimalno troje ljudi pri čemu je lov znatno otežan, idealno je petero ljudi, a može i više.
Takvom mrežom nas troje nismo mogli uhvatiti ludicu Grahorastu no čistom srećom malena se zavukla iza vreće sa praznim bocama naslonjenima uz zid.
Ispred nje stavili smo transporter, iza vreće rukom onemogućili da pobjegne, te je tako odozada  potjerali ravno u transporter jer nigdje drugdje nije niti mogla pobjeći.

Pregled rane

Pregledom koji obavljamo u kupaonici (od ondje nemože pobjeći, nigdje se zavući niti raniti ako nam pobjegne iz ruku), ustanovljene su iduće rane sa lijeve strane njenog boka:

....................................................

Veća rana je idealna za šivanje no ako je starija od 24-48h (što u trenutku ulova jest bila) i budući je već bila zagnojena, šivanje nije moguće.

Kunići su jako zahvalne životinje za takve rane jer su u prirodi česta meta grabežljivaca, no uloviti smo je morali kako bismo je izliječili, tj zaustavili daljnje gnojenje.

Ranu ima i sa desne strane, i za nju sam vjerovala da je novija rana, što mi je veterinar kasnije i potvrdio. Zbog toga smatramo da je lako moguće da je Grahorasta pretrpjela još jedan "blaži" napad (dokaz je i novija krv na dlaci sa te strane tijela i manja, no opet izražena, rupa na koži kroz koju se vidi i žila te je, da je imala malo manje sreće, kroz nju mogla iskrvariti ).

....................................................

 

Odlazak veterinaru

Iako je bila nedjelja, i iako znamo da nije nimalo umjesno zvati veterinara na taj dan, uz isprike sam ga kontaktirala na mobitel jer sam se bojala da se već gnojna rana dodatno ne zakomplicira, te da mi stručno oko kaže koliko u njoj ima gnoja ispod tkiva.
Kao što već pretpostavljate, vlasnik vet. ambulante Buba dr.Ljolje odmah je ljubazno rekao da mu svratim doma te će ju pregledati.

Došavši ondje, potvrdio je dakle da je manja rana najvjerojatnije novija , stara 2-3 dana, dok starija rana (7 dana) rana ružno izgleda no nije tako strašno jer i sam zna da su kunići otporni na takve rane, no  svakako će antibiotike dobiti.
U tom trenu zvao ga je Saša iz iste vet.amb.i čuvši za situaciju (napad škanjca na kunića) odmah ponudio da dođe pomoći šivati...
iako je bila nedjelja predvečer. Svaka čast ljudima.

Liječenje i zacjeljivanje rane

Postepeno je rana zacjeljivala, a nakon nekog vremena novo tkivo je prekrilo odumrlo.

Ono što nikada neće zaboraviti i zacijeliti jest neizbježno iskustvo kada se oči u oči hrabro obranila iz škanjčevih kandži.

... 

 

Rana se nije mogla zašiti jer je već bila prestara za takav zahvat. Dalje sam tretirala ranu po savjetima: špricanjem 3%-tnim hidrogenom i brisanjem rane sa gazom, te naravno idućih 5 dana davanje injekcije antibiotika (video zapisi kako je proteklo davanje pikica, na linku).
Već nakon 3 dana špricanja hidrogenom dolazim dr.Ljolji da skalpelom sastruže ranu.
Grahorasta je imala apetit svih tih dana, osim straha i opreza normalno se ponašala: kako na slobodi u TarraLandu, tako sada i kod nas na balkonu stana gdje smo ju držali kako ne bi bilo prevelikih temperaturnih razlika (stan je bio pretopao, a uskoro se vraćala na teren gdje su vanjske temperature dosta niže, te je zato i bila vani na balkonu dok smo je liječili).
Ranu si znala i lizati.

Njeno iskustvo nije naučilo samo nju, već i ostale kuniće koji su posvjedočili napadu, čega se trebaju čuvati. Zato je tih dana vladao strah među svim kunićima, i zato su se bojali svega malo većeg što preleti iznad njih.

Kronološko zacjeljivanje rane kod kunića:

4.11.2008. - lijeva i desna strana kunićice (stvaranje džepova koje je potrebno čistiti)

........................ .

............................................. .

8.11.2008.-nakon obrađivanja skalpelom (skidanje nekrotičnog tkiva) : lijeva strana kunićice

.............................................

10.11.2008. -lijeva strana kunićice: rana zacjeljuje, ispiranje hidrogenom i rezultat :

.............................................

desna strana kunićice također zarašćuje:

.................................................................

Rana je zacijelila!

18.11.2008.- lijeva strana kunićice: prve znatno vidljivije promjene nabolje. Više nije potrebno čistiti hidrogenom.

.....................

....................................................Skidanje krastice. ..................................................... Desna strana:

...............................................................

23.11.2008. Dan puštanja- kunićina lijeva strana skroz je zarasla, te se krzno obnavlja (desnu stranu nismo mogli naći) . Rana sa slike je stara skoro mjesec dana.

..................................................

Puštanje Grahoraste i papanje travice:

..................................................

 

Što Utočište radi da osigura kuniće od napada iz zraka

Perlinka(biserka,numidija,morka), lat.Numida meleagris

foto: Wikipedia

pripadajući članak sa Wikipedie

....

 

 

Iako je ovo najnezahvalniji posao jer je doista teško osigurati veliki zračni prostor,

zadnjih mjeseci pokušavamo nabaviti ptice perlinke koje su poznate po napadima na škanjce, koji napadaju dvorišne životinje.
Jedna perlinka koju čekamo još kao pilića, uskoro bi trebala doći jer je dovoljno velika.

Ovaj događaj dokazuje kako je važno sa oprezom pristupiti držanju kunića vani ( u dvorištima, ograđenim livadama...).
U Utočištu su najčešće kunići kojima je prethodno prijetila smrt te dolaze u TarraLand čime dobivaju šansu da žive što dulje na ograđenoj livadi.

Nikako ne pomišljajte pitome kuniće (koji se znatno razlikuju od poludivljih iz TarraLanda) puštati u prirodu!

Gradite li dvorište svojem kuniću, imajte na umu da ptica grabljivica može napasti vašeg (pogotovo pitomog i patuljastog) kunića i na 2 metra na udaljenosti od vas, ne obazirući se što ste pokraj njega. 

 

22. ožujka 2009. perlinke su nabavljene

- novi stanovnici TarraLanda: u Utočište kunića konačno su nam došle kokoši imena perlinke - biserke, za koje se nadamo da će čuvati kuniće od ptica grabežljivaca :)

perlinka biserka perlinke biserke