TarraLand Utočište kunića i divljih zečeva

Kada odvojiti bebe kunića ili divljeg zeca od majke?

Edukacija Utočište kunića Kada odvojiti bebe...

 

Preporuka TarraLanda je nakon minimalno navršenih 6 TJEDANA života.

 

Napomena nalaznicima divljih zečeva: zec nije životinja koja se uzgaja, već se vraća u prirodu, stoga omogućite divljoj životinji da se vrati u divljinu, na pravilan način.

 

Daljnji tekst koji je napisao Domagoj, vrijedi jednako za divlje zečeve kao i za kuniće budući im je probava ISTA.

 

Zašto je kunićima i zečevima važno majčinsko mlijeko

Pokušat ću ovdje samo u kratko objasniti zašto je kunićima i zečevima važno majčinsko mlijeko i zbog čega ih prije 8 tjedana starosti ne bi trebalo odvajati od majke.

Znamo da je vitaminska kakica od životne važnosti svakom kuniću i zecu, jer preko nje dobiva i vitamine i probiotike, koje organizam u tom obliku može najbolje preuzeti. Međutim mehanizam stvaranja vitaminske kakice počinje se razvijati tek sa 3 tjedna starosti i treba mu otprilike još 3 tjedna da bi se razvio. Da bi taj mehanizam proradio, bebi kuniću i zecu nužno je majčinsko mlijeko, ali dodatno i vitaminska kakica od mame, koju bebe počinju jesti s otprilike 3 tjedna starosti.

Zašto majčinsko mlijeko? Bebe zeca i kunića imaju pH-faktor želuca 5 - 6,5. Kod tog pH-faktora, bakterije koje uđu na usta mogu neometano proći kroz želudac i izazvati enteritis i druge probleme. Međutim, majčinsko mlijeko uz pomoć enzimske reakcije u želucu bebe kunića, stvara tzv. "mliječno ulje" koje kontrolira razinu mikroba u želucu i spriječava nastajanje enteritisa.

Zašto vitaminska kakica od mame? Da bi caecum (slijepo crijevo) bebe kunića i zeca došao u funkciju i mogao početi proizvoditi vlastitu vitaminsku kakicu, treba ga prvo naseliti sa zdravim bakterijama, a njih će beba zec i kunić pronaći u vitaminskoj kakici od majke.

Taj proces stvaranja zdrave crijevne flore počinje oko trećeg i traje do otprilike šestog tjedna starosti. Kada se crijevna flora razvije i nakon prestanka dojenja, pH-faktor u želucu jednog zeca i kunića će pasti na 1 - 2, što je okolina u kojoj nepoželjne bakterije nemogu opstati, pa time ni doprijeti do crijeva. Tek kada odrasli kunić i zec uzima vlastitu vitaminsku kakicu, pH-faktor poraste na 3 kako bi zdrave i za crijeva poželjne bakterije, želudac propustio dalje.

Razvoj imunosistema usko je povezan i ovisan o zdravim probavnim organima.

Stres je nešto što negativno utječe na imunitet, a upravo je stres nešto što se kuniću i zecu dešava kada ga se transportira od uzgajivača u dućan (u slučaju zeca u prirodu), pa onda (što vrijedi za kuniće) po drugi puta, iz dućana u novi dom.

Literatura:

Harcourt-Brown:

Textbook of Rabbit Medicine

BSAVA (British Small Animal Veterinary Association):

Meredith, Flecknell:

Manual of Rabbit Medicine and Surgery

Preveo i obradio: Domagoj

 

Vezani članci:

Pročitajte i članak Kada mladim kunićima početi davati zeleno

Farmski (kavezni) uzgoj divljih zečeva

 

Ukoliko imate pitanja, kontaktirajte autora i navedite naslov/URL teme.