TarraLand Utočište kunića i divljih zečeva

Kada mladim kunićima početi davati zeleno

Prehrana divljih zečeva zelenim je drugačija!

Edukacija Utočište kunića Kada mladim kunićima početi davati zeleno

 

 

Preporuka TarraLanda je nakon navršenih 6 MJESECI života.

Da, postoje šanse da sve bude u redu s kunićem koji je i mnogo ranije počeo jesti zeleno, no velike su i one šanse da vam upravo zbog prerano dobivene zelene hrane - kunić ugine.

 

Dragi vlasnici kunića, vrijedi li riskirati?

 

Slijedi Domagojevo vrlo kvalitetno objašnjenje koji to kunići i gdje, dobivaju zeleno prije preporučenih 6 mjeseci.

 

Pokušati ću ovdje objasniti zašto neki kunići smiju jesti zeleno i prije nego navrše 6 mjeseci


U potrazi za kunićima kod njemačkih uzgajivača, saznao sam između ostalog i slijedeće činjenice (a iste su navedene i u svoj njemačkoj
literaturi o kunićima koja mi je prošla kroz ruke):

  • niti jedan uzgajivač (iz njemačke udruge uzgajivača), vam neće dati kunića prije navršenih 8 tjedana starosti, a ako je pred kunićem dulje putovanje, tada ga možete dobiti najranije nakon navršenih 10 tjedana.
  • s otprilike 4 tjedna starosti bebače puštaju u ograđeni prostor u dvorištu, na travu, koju smiju jesti. Naravno, ne sad prvenstveno zbog privikavanja probave na travu, već zbog jačanja mišića, vježbanja koordinacije pokreta i što je možda najvažnije druženja/igranja s drugim kunićima.
  • ovo sad nema veze s prehranom, ali ću svejedno navesti, većina vam neće uopće dati kunića, ako im kažete da će živjeti sam bez društva (bar još jednog kunića), a dosta njih će vam kunića uzeti natrag ako ga jednog dana iz nekog razloga više nećete moći držati.

Zašto je važno da bebači tih prvih 8 tjedana života imaju majčinsku ljubav i društvo svoje braće kao i drugih kunića:

  • u tom periodu života razvija se imunosistem, a ono što taj razvoj može ozbiljno poremetiti (uz prekratki period dojenja) je stres! A za kunića je doista stres, kada ga se s 3 tjedna starosti odvoji od majke i braće, stavi u auto, transportira i baci u gajbicu nekog pet shopa. Isto vrijedi i za probavni sustav, čiji je razvoj usko povezan s razvojem imunosistema.
  • prerano odvajanje također utječe na psihu (ovdje možete usporediti s ljudima), pa takvi kunići mogu biti nepovjerljivi, imati poremećaje u ponašanju i sl.

Činjenica je, da se na žalost, u većini naših hrvatskih pet shopova prodaju kunići stari samo 3 tjedna. Da... oni su tada doista svima
jako slatki, ali njihovo srce zasigurno pati... zamislite da vas netko iščupa iz roditeljskog doma dok ste još mala beba.

Upravo ta super kratka prosječna starost kunića prodanih u Hrvatskoj je razlog zašto se mora biti oprezan pri prehrani... ovdje na stranici i mnogim forumima ćete naći informaciju - ne zeleno prije 6-og mjeseca starosti. Zato preporučujem svima koji su nabavili kunića u nekom pet shopu da se i dalje toga drže.

No druga je stvar, ako kunić dovoljno dugo živi uz majku i braću (8 tjedana), svoj imunosistem i probavu razvija bez stresa, ima prilike šetati po dvorištu, osjeti dovoljno pažnje i ljubavi i od strane čovjeka, tada početak prehrane zelenim kod uzgajivača već i s nekih 4 tjedna neće škoditi (na koncu konca, divljim kunićima također nema tko dati suhu hranu u zdjelicu). Naravno, i dalje vrijedi da se kunić na svaku novu vrstu hrane treba polagano i oprezno privikavati.

Sad netko može reći, zašto bi njemački uzgajivači bili pametniji od naših. Mislim da se ne radi samo o iskustvu u uzgoju, već i o razvoju
znanosti - biologije i veterine, koje su tamo iz ovih ili onih razloga otišle - dalje.

Nedugo sam pročitao kako neki uzgajivač već 15 godina prodaje bebe s navršenih 3 tjedna, a zaključak je bio, ako tako radi već 15 godina onda valjda zna što radi. No, ovo nije matematika, gdje će 2 i 2 uvijek biti 4, već znanost gdje se svaki dan može saznati nešto novo, htjeli to neki uzgajivači ili vlasnici pet shopova prihvatiti ili ne.

 

Pročitajte i članak Kada odvojiti bebe kunića ili divljeg zeca od majke

Ukoliko imate pitanja, kontaktirajte autora i navedite naslov/URL teme.