TarraLand Utočište kunića i divljih zečeva

Dohranjivanje odraslih kunića

Edukacija Statistika Bolesti i zdravlje Statistika Dohranjivanje odraslih kunića

Prije čitanja ovog teksta molimo pročitajte Uvjete Korištenja.

Autorica piše i savjetuje po vlastitom iskustvu i saznanjima prikupljenom u priznatoj literaturi. Informacije su isključivo informativnog karaktera. Prije poduzimanja akcija , potrebno je konzultirati se sa veterinarom poznatim kao stručnjakom upravo za kuniće.

 

 

 

Kako hraniti odraslog kunića koji odbija jesti ili jede premalo

 

Critical care za nadohranu - u inozemstvu postoje gotove mješavine, no u Hrvatskoj to je gotovo nemoguće naći. Te mješavine su bogate kemijskim spojevima, no možda je prirodnije bolji izbor. To prirodno napravite doma sami na ovaj način:

  • potrebni su vam mlinček za kavu ili nešto slično za usitnjavanje, škare, sijeno, peleti – štapići iz prehrane. Ne koristite žitarice ili neke poslastice.
  • Sijeno usitnite na manje komadiće škarama i sameljte u mlinčeku.
  • U samljeveno sijeno dodajte samljevene pelete.
  • To je dovoljno dobra mješavina za nadohranu, jeftina, samo je potrebno 15-20 min vremena da se sve napravi. Možete višak skladištiti u staklenoj ili limenoj poklopljenoj posudi na sobnoj temperaturi.
  • Kada trebate dohranjivati kunića, smjesu pomiješajte sa vodom(/izbjegavajte voćne kašice ili dodavanje voća u smjesu) kako bi bila dovoljno gusta, a opet tekuće toliko da prođe kroz špricu.
  • Šprice možete nabaviti u humanim ljekarnama. Preporuča se što manja, od 1-2ml, no mi smo uspješno koristili i onu od 15ml, samo smo proširili vrh da smjesa ne zapinje.
  • Kuniću je potrebno 60ml/kg dnevno ako ništa ne jede. Potrebno je to rasporediti preko noći i dana u pravilnim razmacima.
  • treba povećati kilažu: ovisno o zdravstvenom stanju vašeg kunića, veterinar će vam preporučiti pravilnu prehranu kako bi se izgubljeni kilogrami vratili bez GI staze ili proljeva. Poneke žitarice se mogu dati; zob i lan npr u malim količinama.

 

Slika 1: Što vam je sve potrebno za napraviti kašicu? Mlinček za kavu, sijeno, škare, peleti. Pelete sameljite u prah. Sijeno nasjeckajte na manje komadiće te i njega sameljite u prah.

 

Slika 2: U prah dodajte vodu kako bi napravili kašicu.

Slika 3: Neka kašica bude dovoljno tekuća da prođe kroz špricu i dovoljno gusta da se kunić najede.

Slika 4: Nemirnije kuniće omotajte u ručnik, u uglove usta stavite špricu. Nemojte puno istiskati da se ne zagrcne i uguši.

 

Dobro je znati:

Popis prilagođene hrane za kuniće:

I za kraj, možete pročitati popis voća i povrća sa omjerom kalcij: fosfor, količinom proteina, vlakana, kalorija, šečera i masti kako bi lakše prilagodili prehranu zdravstvenom stanju vašeg kunića.

PDF: tablica povrća i bilja
PDF: tablica voća

Klikni!

Klikni!

 

Autor: Antonela Ž.

 

Imate li pitanja ili riješenja, nova saznanja ili vlastito iskustvo? U naslovu e-maila navedite naslov ili URL teme i kontaktirajte autora !