TarraLand Utočište kunića i divljih zečeva

Dolazak mladunčeta autobusom

Kako na siguran način poslati autobusom zečića u Utočište

Edukacija

Dolazak mladunčeta autobusom

Mladi te zdravi i neozlijeđeni divlji zečevi (bebe) se za razliku od odraslih zečeva, mogu poslati autobusom do Zagreba, i tako su bebe uspješno već dolazile iz primjerice Siska, Dubrovnika, itd. Bitno je samo pravilno ga poslati iz bilo kojeg dijela RH, kako je opisano ovdje.

Beba zeko se šalje isti dan kada je nađen, najkasnije idući dan. Ne šalje se ako par dana nije ništa jeo ili ako je jeo pogrešnu hranu - tada prije slanja autobusom mora biti još 2-3 dana kod nalaznika kako bismo vidjeli da je sve u redu.

U dogovoru sa voditeljem udruge, on vas preusmjerava volonteru koji će biti zadužen dočekati zečića na autobusnom kolodvoru u Zagrebu.

U kontaktu sa zaduženim volonterom, dogovorite se sa kojim autobusom ćete poslati zečića na niže opisani način, a volonter će ga dočekati.

Do sredine svibnja dok temperature nisu previsoke, vožnja autobusom nije problem. Ipak, od sredine 5.mjeseca na dalje (katkad i ranije), treba pridati poseban oprez ako se zeko šalje. Zeko se treba poslati na dan kada pada kiša i temperatura je oko 20 stupnjeva, to jest nikako ga ne slati na vruć i sunčan ljetni dan.

Upute

Kutija neka bude nešto veća (no opet ne prevelika) kako bi imao dosta zraka, i stavite mu deblji sloj sijena ili trave u kutiju.
Izbušite rupu-dvije na kutiji ali pravilnog oblika kako ne bi svatko vidio da je to kutija sa životinjom: bolje izbušiti na obje bočne strane da djeluje kao da su to rupe u koje se umeću prsti pri dizanju kutije, to je bolje nego na vrhu (jer tada se vidi da je to životinja). Šoferu ipak recite da je unutra mala životinja.

Dobro obljepite kutiju da se ne otvori.

Možete napisati i "pazi staklo" i "ne okreći" na vrh kutije.

Obavezno uzmite broj mobitela vozača autobusa, te registracijske oznake od autobusa koji ga vozi i javite ih nam SMSom. Ako vozaču autobusa dadete kakvu novčanicu za zahvalu, veća je šansa da će paziti na paket koji šaljete za ZG.

Na kutiju napišite:

 "Pošiljatelj: vaš broj mobitela;
primatelj paketa u Zagrebu: 091 3398 030; 091 5938 062".


Nikako ne davajte kravlje illi kozje mlijeko, ili mlijeko za ljudske bebe, sokove od mrkve, kašice i sl - ništa vlažno osim vode. Uskoro će kod nas dobiti obrok zamj.mačjeg mlijeka kojeg jedino smije, a do tada mu neće biti ništa.


I ne brinite: beba zeko će ukoliko je zdrav/nije ranjen itd., biti apsolutno u redu pri vožnji autobusom te neće niti znati što se događa, jer je mali i to je beba koja neće divljati jer nije svjesna svijeta oko sebe i ima kratkoročno pamćenje (isto kao ljudske bebe :) )


Pozdrav od Sanje 091 3398 030
Zoran 091 5938 062