TarraLand Utočište kunića i divljih zečeva - Udruga Mrkvica

Prehrana beba kunića i divljih zečeva

................Bebe divljeg zeca:

 • Preporuka

  KUNIĆ I ZEC -različite životinje:pročitajte
 • Liječenje teško bolesnih beba

 

ZEC I DIVLJI KUNIĆ

Što učiniti s mladuncem koji je "ostao bez majke"* tj.uzet iz gnijezda u prirodi jer niste znali da zapravo nije napušten od majke

Kako ga prehraniti, izliječiti i vratiti u prirodu

 


Nađen je divlji zec. Što da učinim?

Tri zlatna pravila

1.) Prvo i osnovno pravilo je NE DIRAJTE GA. Njegova majka je negdje u blizini i vratiti će se.

2.) Ako ste ga već dirali, ne vraćajte ga, jer ga mama zbog stranog mirisa više neće prihvatiti. U tom slučaju poslužite se informacijama koje nudi ova stranica. Te informacije su opširne ali bitne!

3.) Ne dovodite ga u kontakt sa djecom, trudnicama, starijim osobama i drugim životinjama, a posebice ne s kunićima!


 

Iduće informacije možemo sažeti na:

 • hranite bebu divljeg zeca zamjenskim MAČJIM mlijekom , NE kravljim i sl!
 • obavezno koristite prObiotik! (pro-Life, Linex ili Ferzym)
 • izliječite zeca sirupom protiv kokcidija! (Sinersul, Sulotrim ili Bactrim)
 • divlja životinja nije kućni ljubimac - kontaktirajte nas da ga iduća 3 mjeseca zajedno rehabilitiramo i vratimo natrag u prirodu!

 

 

 

Statistika u trenutku pisanja ovog teksta govori dovoljno: čak 38 % beba divljih zečeva NIJE PREŽIVJELO niti prvih mjesec dana života a time niti puštanje u prirodu kroz kavez za prilagodbu jer se nalaznici nisu pridržavali savjeta TarraLanda, ili nisu znali da metoda pravilne prehrane beba divljih zečeva postoji.

Stoga da pročitajte tekstove na našim stranicama, te nas kontaktirajte.

 

.............................................................................................................................................................................

Opširnije

Ono sa čime biste trebali odmah biti upoznati jest da su zec i kunić potpuno različite vrste životinja.
Zečevi, za razliku od kunića, rađaju svoje mlade na otvorenom, u travi, bez izgrađenog gnijezda, te se vrlo lako dogodi da ljudi pomisle kako su ostavljeni. Nemojte ih dirati! Majka ih posjećuje jednom - najviše 2 puta - dnevno i to svega na nekoliko minuta kako bi ih nahranila. Ako ste ih vi dirali rukom ili vaš pas, tada ih majka, zbog stranog mirisa više neće prepoznati kao svoje, te ih neće više hraniti!

Što se dogodi ako se ne pridržavate savjeta sa ovih internetskih stranica

Fotografija: Mladunče divljeg zeca koje je teško oboljelo jer se nalaznici nisu pridržavali savjeta naše Udruge i othranjivali su bebu zeca sa pogrešnim mlijekom. Ovakvih primjera na žalost bilo je previše. Molimo Vas da se pridržavate naših tekstova o pravilnoj prehrani beba divljih zečeva, te da nas nakon čitanja ovog teksta kontaktirate čime se spriječava ovakav ishod.

 

DIVLJI ZEC (Lepus europaeus) Zec

Općenito o divljem zecu:

....................................

.divlji zec

... slika nije slikana u TarraLandu

 

 

Odrasli zec je velik 40 do 70 cm (dužina tijela) i težak otprilike 3 do 6 kg. Dlaka mu je žuto-smeđe do smeđe-sive boje, donja strana trbuha i repića je bijelkasta. Ima duge stražnje noge, te dugačke uši (16cm), vrh/rub ušiju je crn. Oči zeca se nalaze toliko bočno da se vidna polja oba oka naprijed i natrag preklapaju, tako da zec istovremeno vidi u svim smjerovima.

Zec je posebno aktivan predvečer i noću. Način kretanja: uglavnom dužim skokovima, kod bijega od grabežljivaca također i okretanje u zraku. Zec je individualac (za razliku od kunića koji žive u zajednicama). Izgrebe si udubinu na površini tla u kojoj se odmara. Područje kretanja u radijusu od nekoliko kilometara. U doba parenja mužjaci vode žestoke borbe u natjecanju za ženke.

Hrani se isključivo biljem iz prirode: trava i ljekovito bilje, grančice drveća i grmova, šumsko/poljsko/bobičasto voće, usjevi žitarica. Bebe do težine od cca 500 grama potpuno su ovisne o mlijeku, kojeg sisaju i nakon što budu teže od 1 kg.

Razmnožavanje u razdoblju od siječnja do listopada. Trajanje trudnoće 6 tjedana. Ženka ne pravi gnijezdo, već prije poroda traži mjesto koje je suho i zaštićeno od vjetra. U godini ima 3 do 4 poroda s 2 do 4 mladunca (najčešće 1-3). Novorođene bebe zečeva, za razliku od kunića: imaju dlaku (krzno), vide i čuju, i već nakon nekoliko sati su sposobne trčkarati.
Bebe znaju sisati i do 2. mjeseca svojeg života (8.tjedna starosti), a nakon 2. tjedna starosti polako počinju istovremeno samostalno uzimati i drugu hranu.

Beba divljeg zeca prije određene starosti neće jesti mrkvu, travu, sjemenke i slično. Iako se rađaju sa zubima, sa dlakom i otvorenim očima, u najmanjoj dobi potpuno su ovisni o mlijeku majke. Ukoliko ste ga već dirali, morati ćete ga Vi othraniti posebnim zamjenskim mlijekom u prahu za bebe mačiće kako ne bi uginuo od gladi, što će se dogoditi ponudite li maloj bebi travu, sjemenke i sl., a takvu hranu bebe NE jedu. Zamjensko mlijeko za bebe mačiće je važno jer bebe zečevi ne podnose laktozu iz drugih mlijeka, te je sastav zamjenskog mlijeka za mačiće u prahu najsličniji zečjem, a mladunče zeca se mora na njemu pravilno razviti.

Veterinari

Zapamtite što vam Udruga iz iskustva savjetuje, te zapamtite da veterinar bilo kojim drugim savjetom nesvjesno može naštetiti mladuncu životinje. Nažalost, većina veterinara u RH i šire tvrditi će da bebu zeca nije moguće othraniti, a ta tvrdnja nije istinita, ili će općenito davati pogrešne savjete. Beba naime ima velike šanse uz onoga tko zna za tekstove sa ove web stranice, te imajte na umu da titula veterinara ne znači da taj veterinar sve automatski zna.

Dobrog veterinara prepoznati ćete i po tome što će priznati ukoliko nema iskustva sa kunićima i divljim zečevima, te se educirati kod kolega koje imaju iskustva, i tek tada primijeniti određeni način liječenja Vašeg kunića/zeca te davati savjete o othranjivanju mladunčadi bez majke. Svaki veterinar ne mora znati sve o svim i doista mnogobrojnim životinjama, no htjeti će naučiti.

Prehrana zeca težine 80 do 120 grama:

5 puta dnevno, svaka 4 sata. Primjer: Nakon zadnjeg obroka u 22 navečer, napraviti pauzu do 6 ujutro. Ukoliko ne možete zečića hraniti na taj način, rasporedite mu više obroka dnevno na način koji je vama izvediv.

Mliječni obrok:
Zamjensko mačju (ili zamjensko pseće) mlijeko ne davati na silu! Može ući u pluća, te se beba uguši ili dobije upalu pluća. Ipak, postoji način (kontaktirajte nas) kako pravilno prisilno dati bebi mlijeko ako potpuno odbija obrok - vrlo je važno da beba dobije jesti. Ipak, ne brinite ako beba ne jede unutar 24 sata od trenutka pronalaska. Do 36 sati od trenutka pronalaska beba MORA početi jesti.

Također, nemojte NIKAKO dopustiti da beba jede koliko hoće. Smrt od prejedanja (jer nemože provariti velike količine) je tada moguća. Zato ste mu Vi sada mama, i pažljivo mu dozirajte količine kako piše u tablici (niže).

Smjesa: Jednu poravnatu malu žličicu mlijeka za uzgoj mačaka u prahu (nadomjesno mačje mlijeko) pomiješati s dvije male žličice vruće vode. Na taj način dobit ćemo otprilike 10 ml mliječnog obroka. Obrok se mora prije svakog hranjenja svježe pripremiti! Beba zeca u početku pije malo mlijeka, otprilike 3 do 5 ml po hranjenju. Količina se nemože točno propisati. Najmanje bebe (80 grama težine) pojedu 1-2 mL 6 puta dnevno (vidjeti tablicu niže).

Kod teško bolesnih beba zečeva (nadutost...), upotrijebiti mlijeko za uzgoj pasa (nadomjesno pseće mlijeko), također u omjeru: jedna čajna žličica mliječnog praha i dvije žličice vode. Ono ima manje masnoće i bjelančevina, te je lakše probavljivo.

U svaki mliječni obrok umiješati mliječno kisele bakterije (linex, prolife, ferzym). Sadržaj jedne kapsule prObiotika raspodijeliti na 5 dnevnih obroka.

U slučaju nadutosti umjesto vode upotrijebiti čaj od kamilice ili čaj od koromača.

Lijek:
Sinersul sirup: 0,1 ml prije i 0,1 ml poslije svakog mliječnog obroka, ili 0,2 ml poslije svakog mliječnog obroka, dati zeki u usta. Lijek obavezno davati 7 dana čak i naoko zdravoj bebi. Služi protiv kokcidija, koje divlji zečevi redovito imaju, te preventivno protiv bakterijskih oboljenja.
Napomena: 0,1ml = 3 kapi. Sinersul apotekari izdaju samo na recept, no svakako ga probajte nabaviti, objasnivši im za što vam treba. Alternativa je da vam veterinar dade recept za Sinersul.

Drugi lijek je Immunoboost. To je pasta namjenjena prerano odvojenoj mladunčadi koja nisu dobila majčin kolostrum te imaju smanjen imunitet; te služi za pothranjene životinje. U Pet Centru dođe oko 90kn. Daje se po 1-1,5mL nekoliko puta. Prvi put se daje odmah kada kupite pastu,drugi put 5 sati nakon toga, treći put se ponovi idući dan (24 sata iza drugog puta) te četvrti put 36 sati iza trećeg puta. Npr: 1.) nedjelja u podne, 2.) nedjelja u 17 h, 3.) ponedjeljak u 17h, 4.) srijeda u 7 ujutro.
Immunoboost je obavezan za bebe od 80 - cca 110 grama, jer su te bebe odvojene sa tek dan-dva starosti i bez Immunoboosta je gotovo nemoguće da prežive (nije vrijedno rizika). Immunoboost možete nabaviti u Pet chopovima, kod veterinara, u poljoprivrednim ljekarnama; ili na ovom linku -> dakle putem webshopa tj. on-line kupnjom. Ukoliko navedeni link više ne radi točno, molimo obavijestite nas na email.

Voda:
Zec nakon 300 grama težine uvijek treba imati na raspolaganju jednu posudicu sa svježom vodom.

Prehrana zeca težine veće od otprilike 250 grama na više:

Kada zec popije svih 5 obroka (od po 10 ml) do kraja, treba promijeniti prehranu na slijedeći način:
4 puta dnevno, svakih 6 sati. Ukoliko ne možete zečića hraniti na taj način, rasporedite mu više obroka dnevno na način koji je vama izvediv.

Jednu poravnatu veliku žlicu mlijeka za uzgoj mačaka u prahu pomiješati s dvije velike žlice vruće vode. Na taj način dobit ćemo otprilike 20 ml mliječnog obroka. Količina koju će zeko popiti, nemože se točno propisati.

Kod teško bolesnih beba zečeva, upotrijebiti mlijeko za uzgoj pasa (nadomjesno pseće mlijeko). Omjer mliječnog praha i vode isti kao gore.

U svaki mliječni obrok umiješati mliječno kisele bakterije (linex, prolife ili ferzym). Sadržaj jedne kapsule prObiotika raspodijeliti na 4 dnevna obroka.

Od nekih 250 grama težine, pored mliječnih obroka, zeko počinje uzimati i drugu hranu: razne trave, začinsko bilje, grančice drveća i grmova, oguljenu zob, krupne zobene pahuljice, zrna sezama, sjemenke lana, očišćene sjemenke suncokreta. Sijeno, lucerne, jabuke, mrkve, prokulice, zeleni kupus, krastavac (svježi), brokula, lišće korabe - povrće dobro oprano i posušeno - navečer prirediti zeki, obzirom da jede uglavnom noću (ali naravno da hranu smije imati i preko dana na raspolaganju). U ničemu ne pretjerivati, bitna je raznolikost. Hranu koja napuhava (kupus, lucerna/djetelina, lišće korabe), kasnije uvesti u prehranu, a započeti od trave, posebice od peršina i lišća maslačka koji imaju za njih bitan kalcij. NIKAKO i nemojte ostaviti na raspolaganju kućno ukrasno bilje, jer je najčešće otrovno.

Zeko mora jesti zamjensko mačje mlijeko (ili pseće) do starosti 45 dana (nekoliko tjedana).

Kada zečića teškog većeg od 300 grama puštate po kupaonici ili da slobodno šeće u nekoj drugoj prostoriji, svakako maknite rešetke kaveza na koje često zeko skoči, zapne nogica i ona u panici pukne!! Također, NEMOJTE bebu nikad dizati na visinu višu od 20 centimetara ! To se odnosi na hranjenje na trosjedu, na stolu, u krilu itd -TO JE NEPREPORUČLJIVO! Skokom sa visine veće od 20 centimetara mladi zečevi si lako potrgaju lomljive kosti i tada im često nema spasa :(. Iz istog razloga, maknite sve pokućstvo na koje mogu skočiti, jer skakanjem sa primjerice stolice ili niskog ormarića NA tvrdi pod, često znaju slomiti i 3 ili čak sve 4 noge i tada također više nema spasa takvom zečiću. Mnogo je bilo ozljeda u stanu nalaznika zečića upravo radi toga što su skočili sa povišenog na tvrdi pod, što je neprirodno za mladog zeca, jer radi brzog rasta kosti nisu dovoljno jake da izdrže taj udarac s visine u tvrdu podlogu , a sa čime se ipak ne susreću u prirodi. Ukoliko nemate hodnik ili prostoriju bez pokućstva, radije zečiće držite u kavezu (poželjan je veličine 100 cm x 50 x 60 cm) i u svakom slučaju budite vrlo, VRLO oprezni.

 

Kako im davati dodatni kalcij za jačanje kosti

Nadomjestak kalcija: Rahitis i pomanjkanje kalcija te vitamina D kod ručno hranjenih zečeva: pojavljuje se od 2.-3. do 6.-7.tjedna starosti kada najviše i prebrzo narastu (doslovce udeseterostruče svoju težinu u par tjedana). Tada su najčešće povrede kostiju (lomovi) i ovdje pročitajte kako to spriječiti:

Suplement (nadomjestak kalcija) kojeg hranitelji zečića moraju davati jest WELPENKALK prah i tablete i/ili CANILETTE tablete - mineralni dodatak hrani za odrasle pse. Tablete se usitne u prah (ako suplement već nije u obliku praha, a preporučljivo je da odmah kupite prah) i daju se zečiću težem od 350 grama - ne ranije. U toj dobi dovoljno mu je dati 0,5 grama praha pomješanog sa vodom između 2 hranjenja, i tako samo jednom dnevno (dakle ne u svakom obroku). WELPENKALK prah i tablete: za zekana od pola kile težine jednom dnevno između dva obroka mlijeka (npr 1-2 sata poslije prethodnog i 1-2 sata prije idućeg hranjenja sa mlijekom), daje se petina male poravnate žličice praha tj ona količina koja bi stala u praznu kapsulu probiotika; ili manji dio jako usitnjene tabletice dnevno. Zeko mora imati ponuđenu vodu uz kalcij. Dakle prah pomještajte s malo vode (3-4mL), navucite u špricu koju potom dobro promućkate i date mu na usta. Moraju ga dobivati svaki dan, samo jednom dnevno, najbolje s vodom između 2 hranjenja mlijekom (jer u suprotnom: proteini iz mlijeka otežavaju apsorpciju kalcija). Samo zapamtite da ova terapija jačanja kostiju neće dovoljno djelovati ako se u zeki ne razvije D vitamin, za što su mu potrebne sunčeve UV zrake (koje NE prolaze kroz staklo prozora, o čemu piše niže).

Zašto i kako im davati dodatni vitamin D?

VAŽNO. Vitamin D zaslužan je za apsorpciju unesenog kalcija i stvaranje kostiju te neophodan za njihovo zdravlje i čvrstoću. Vitamin D zečići će dobiti prvenstveno ako su izloženi zrakama sunca, jer vitamin D3 nastaje u koži nakon izlaganja sunčevim zrakama (UVB) na idući način: otvorite prozore dok su zečevi U KAVEZU (ne pušteni). Ne stavljajte ih na direktno sunce da ne dođe do toplotnog udara; već će biti dovoljne UV zrake koje se odbijaju od pokućstva i zidova ili koje se probijaju kroz oblake. Kroz staklo dobre UV zrake NE prolaze te je stoga obvezno imati (kad god možete) otvorene prozore u prostoriji gdje su zečići u kavezu. Naravno, lagano jutarnje ili večernje direktno sunce (dakle opet bez prozorskih stakala) neće im škoditi, no nikako na njemu nesmiju ostati tokom dana jer bi uginuli od topline. Stoga, sunce da, ali s velikim oprezom!

...

Kada zeko dosegne nekih 700-800 grama, količinu mliječnog obroka postepeno smanjivati prema 20 ml/dnevno sve do povratka u prirodu (kada zeko dosegne nekih 1200 grama).

Zečevi se u prirodi skrivaju u visokoj travi. U vašoj kući im treba neka kartonska kutija ili kućica kao za kunića (kućne ljubimce), koja će mu pružiti osjećaj sigurnosti. Većeg zeku nikada ne zatvarajte u premaleni kavez. Treba puno kretanja, kako bi se razvili mišići, kosti i probava. Obzirom da je zec aktivan predvečer i noću, posebno u to doba mora imati dovoljno prostora za trčanje i to po površini na kojoj mu se neće klizati. Pazite da se nema gdje ozlijediti, maknite rešetke kaveza dok se kreće po prostoriji - skoči li na rešetke, zapne mu šapa koju u panici pokušava izvući te slomi nogu: oprez, to je česta ozlijeda tokom othranjivanja. Sklonite električne kablove jer ih može pokušati gristi. Kućne biljke su često za njih otrovne!

Kad malo poraste potreban mu je veći ograđen prostor na otvorenom, gdje bi se pripremio za povratak u prirodu. Takav prostor ima Utočište TarraLand.

Divlji zečevi koji mladi (2-3 mjeseca stari, a bilo je i starijih) dođu na podivljavanje, 100% sigurno unutar 2-4 tjedna potpuno podivljaju. One koji će vam nadobudno tvrditi drugačije, pitajte koliko iskustva imaju da vam tvrde da podivljavanje nije moguće jer njima "djeluje" prepitomo. Naša Udruga iz iskustva jamči da je u za to posebno osiguranom prostoru doslovce 100% moguće podivljavanje othranjenog zeca i da će se ponašati jednako kao da je čitav život bio uz prirodu, i nikada uz ljude.

Dodatna pomoć za Vas:

Tablica za okvirno određivanje starosti bebe zeca i količina zamjenskog mlijeka po obroku:

Ovdje možete kliknuti za prikaz Excel Tablice za OKVIRNU procjenu starosti bebe divljeg zeca i količine posebnog zamjenskog mačjeg mlijeka po obroku:

Starost (dani): Težina bebe              (grami, g): Količina po svakom obroku (mililitri, mL): Broj obroka dnevno (preporučljivo puta na dan): Ukupno mL tokom cijelog dana (otprilike): Ostala hrana: Lijekovi preventivni (davati i zdravoj bebi):
1 dan
80 grama
1 - 2 (1.5) mL po obroku
4 x dnevno
6 mL ukupno
Immunoboost !
prObiotik, sirup sinersul + + Immunoboost
3
100
2 - 3 (2.5)
4
10
Immunoboost !
prObiotik, sirup sinersul + + Immunoboost
5
120
4 - 5 (4)
4
16 mL na dan
Immunoboost
prObiotik, sirup sinersul
7
200
8 do 10
4
32
ne
prObiotik, sirup sinersul
10
250
12
4
48
ne
prObiotik, sirup sinersul
12
350
15
4
60
da, početi davati
prObiotik, sirup sinersul
16
400
20
3
60
da
prObiotik, sirup sinersul
20
500 (0.5 kg)
25 - 30
3
75
da
ništa ako je zdrav
24
600
30
3
90
da
ništa ako je zdrav
28
700
35
3
105
da
ništa ako je zdrav
35
800
40
2
80
da
ništa ako je zdrav
45
1000
40
2
80
da
ništa ako je zdrav
70
1200 (1.2 kg)
0
0
0
da
ništa ako je zdrav
NAPOMENA
Od prvog dana života zeko smije dobivati AD3E vitamin, a nešto kasnije i suplemet kalcija za pravilan rast kostiju. Ali, ti se lijekovi daju u točno određenim količinama i razmacima, te uz veliki oprez. Za detalje pročitajte ovaj link , ispod podnaslova "Kako nabaviti AD3E vitamin, i suplement kalcija?" te putem tog obrasca naručite od udruge besplatni poklon paketić sa lijekovima i uputama za doziranje. Udruga će poslati paketić, ako je u mogućnosti.

* tablica sadrži okvirne podatke koje smo objavili iz našeg vlastitog iskustva sa mladunčadi divljih zečeva, te kako bismo vama pomogli, ali upisane brojke mogu ovisno o slučaju katkad varirati. Zadnja izmjena tablice: 03. svibnja 2012.

 

OGLAS 08.06.2012:

Zamjensko mačje mlijeko Gimpet u pola cijene za nalaznike divljih zečićahttp://www.njuskalo.hr/slika-200x150-13849248.jpg

 

Kako bismo dodatno pomogli nalaznicima, na lageru imamo nekoliko kilograma zamjenskog mačjeg mlijeka za nalaznike divljih zečića. Dajemo ga za 30 kn/ 200 grama tj po našoj nabavnoj cijeni. Nabavljamo iz inozemstva i nemamo profita pa je duplo jeftinije nego u HR petshopovima. Poštarina je gratis tj na trošak udruge.

Cjelokupan oglas i način narudžbe / kupnje možete pročitati na ovom linku ->> .

Ponuda vrijedi do isteka ovogodišnjih zaliha.

 

 

 

DIVLJI KUNIĆ (Oryctolagus cuniculus): Kunić

Općenito o divljem kuniću

.divlji kunić

... slika nije slikana u TarraLandu

 

 

..........................................

Kunić je velik 35 do 45 cm i težak otprilike 2 do 3 kg. Dlaka može biti boje pijeska, pa do tamno smeđe ili sive. Donja strana trbuha i repića je bijelkasta. Uši puno kraće nego kod zeca.

Kunić je uglavnom aktivan predvečer i noću. Način kretanja: uglavnom skakutanje ili dužim skokovima, kod bijega od grabežljivaca i okretanje u zraku. Živi u kolonijama koje se sastoje od više familija. Zajedno grade nastambe - podzemna skrovišta, koja su s više ulaza i izlaza povezani uskim tunelima.

U kolonijama postoji stroga hijerarhija. Svoj položaj, članovi familije između sebe određuju u ritualnim borbama, u kojima nikada nema ozbiljno povrijeđenih. Nasuprot tome, teritorij jedne familije brani se od pridošlica, svim mogućim načinima (grebanje, ugrizi), bez ikakvih pravila i sustezanja, pa u toj borbi može doći i do ozbiljnih i teških povreda.

Hranu čini trava, začinsko bilje, kora, korjenje, poljski plodovi. Kunići su isključivi biljojedi. Bebe su prvih tjedana ovisne o mlijeku.

Razmnožavanje u razdoblju od veljače do listopada, tijekom cijele godine. Trajanje trudnoće 4 tjedna. U godini 4 do 6 poroda s 4 do 7 mladunaca.

Skroz mali kunići su goli i slijepi, te im je potrebna temperatura od 22 stupnja u gnijezdu. Potrebna toplina može se osigurati lagano ugrijanim termoforom. 12 do 14 dana iza rođenja kunići otvore oči i razvija se krzno.

Šanse da nađete divljeg kunića su izuzetno male ili gotovo nemoguće iz dva razloga: divlji kunići svoje bebe imaju pod zemljom, te su divlji kunići vrlo rijetki u Hrvatskoj.

Prehrana divljeg kunića težine 40 do 100 grama:

Kućnom kuniću odmah nađite zamjensku majku. Pazite da novog kunića ne obacite u drugo gnijezdo jer će ih zamjenska majka sve odbaciti! Tekst o metodama vraćanja kunića u gnijezdo i traženju zamjenske majke je u izradi. Budući su pronalasci divljih kunića izuzetno rijetki, tekst o njihovoj prehrani trenutno smo premjestili kako bi mnogo češćim nalaznicima divljih ZEČEVA olakšali snalaženje na ovim web stranicama.

Oprez: Na mjestima gdje borave mala djeca, ne bi trebalo uzgajati spašene divlje životinje, jer one su nositelji virusa, bakterija i parazita!


--------------------------------------------------------------------------------------

Što vam je potrebno za bebu divljeg zeca:

Ukoliko je beba lakša od 500 grama, ovisna je o posebnom zamjenskom mlijeku i najčešće neće htjeti jesti niti travu, niti sjemenke, niti voće i povrće i sl.jer je još beba, stoga odmah pošaljite nekoga u nabavku idućih predmeta: Zamjensko mlijeko za uzgoj mačaka (u prahu), prObiotik kapsule te špricu (plastični dio).

 • Mlijeko za uzgoj mačaka
  (zamjensko ma čje mlijeko u prahu) -Možete ga nabaviti u pet shopovima ili veterinarskim apotekama, ali i u poljoprivrednim dućanima. Alternativa je nabavka putem web-shopa Pet Centra koji pakete šalje poštom po cijeloj Hrvatskoj. Zamj.mačje mlijeko on-line kupnjom možete izabrati OVDJE: Link 1 - za mačiće (Ukoliko navedeni link više ne radi točno, molimo obavijestite nas na email) ali imajte na umu da mu treba nekoliko dana da poštom dođe do vas. Preporučene marke (tim redoslijedom): Gimpet, Royal Canin, ili Beaphar, Trixie ..od čega Trixie najmanje vole pa ga izbjegnite ako možete birati nešto drugo - to mlijeko kupite u poljoapoteci, Pet Shopu ili kod veterinara. Samo tako će beba preživjeti. Cijena 200 grama iznosi 50-60kn. Najbolji je Gimpet no poslužiti će i ostale marke mlijeka.
 • Sinersul (ili Sulotrim ili Bactrim) sirup za djecu
  Pokazao se najboljim protiv kokcidija, jer zečevi neke druge lijekove namijenjene životinjama ne podnose.
  To je sirup za djecu, možete ga nabaviti u apotekama za ljude. (Sadržaj: 200mg Sulfamethoxazol i 40mg Trimethoprim). Terapiju ovim lijekom, kako je gore opisano, provesti čak i onda kada zeko ne pokazuje znakove bolesti!
 • Šprice bez igle (plastične)
  Možete kupiti u apoteci za ljude. Od 1 ili 2-3 mL, možda možete probati i s većima (od 5 i 10 mL) , ali je važno da vam mlijeko iz šprice ne izleti pre brzo u zekina usta. Pomoću šprice od 1 mL moći ćete izmjeriti također i točnu količinu Sinersula. Pazite da mlijeko ne završi u nosu umjesto u ustima (od čega može doći po život opasne upale pluća!). Kasnije je dobrodošla i velika zelena šprica marke Terumo od cca 25mL. Kod jako malih beba (oko 100 grama težine) bolje su šprice od dudica jer tako možete prisilno hraniti bebu istiskajući lagano sadržaj šprice čak i ako beba još nezna sisati.
 • Probiotik kliknite!
  Npr: linex, prolife, ferzym. Za obnavljanje crijevne flore, a posebno potreban kada se uzima lijek Sinersul, neki drugi lijek, ili kada je beba skroz mala. Probiotike također kupite u apoteci za ljude. Pro life je najlakše naći u apotekama, te se iz njihovih kapsula najlakše dozira (min.1/4 - 1/3 praha iz kapsule po zecu po jednom hranjenju). Dio praha iz kapsule umješajte u mlijeko.
 • Šalica i mala žličica za doziranje, i mješanje mlijeka sa vodom i probiotikom.
 • Kuhinjska krpa, maramice - za brisanje njuškica i zamatanje pri prisilnom hranjenju - beba mora jesti unutar 36 sati od nalaska. Pritom pazite da mu tekućina ne otiđe u pluća ako ga prisilno hranite (kap po kap).
 • Kutija - gdje ćete smjestiti bebu divljeg zeca (oprez, mogu skočiti neočekivano visoko pa kutiju pokrijte). Kada zeko poraste, trebati će Vam kavez, za što nas kontaktirajte.
 • Dudice -Tek za veće zečiće koji već znaju sisati. Najbolje se marke Beaphar. Pazite pri kupnji da vrh dudice nema kuglicu, koja im otežava hranjenje iz malih ustašca.

Detaljan popis ostalih potrebnih predmeta, možete naći na linku Detalji

Dudice: BEAPHAR

GIMPET zamjensko mačje mlijeko:

Šprice (slika u izradi) Sinersul sirup (slika u izradi) Probiotik (slika u izradi)Napomena:

U iznimnim slučajevima, kada je beba zeca jako bolesna i Sinersul više ne pomaže, trebat će upotrijebiti Amoxicilin. Pažnja - to je antibiotik i pomoći će samo ako se pravilno dozira i to ispod kože (s.c.)! Iz dugogodišnje prakse se pokazalo da drugi lijekovi zečevima na žalost ne pomažu.NIKADA NE UPOTREBLJAVATI KRAVLJE MLIJEKO ILI DJEČJE KAŠICE i nikakve druge pripravke za ljudske bebe! Koristite isključivo zamjensko mlijeko u prahu za mačiće!


Zec također ne smije dobiti vitamine špricom pod kožu!
Vitamini koji su sadržani u mlijeku za uzgoj, te probiotiku, sasvim su dovoljni!


Masaža trbuščića nakon jela:

Masaža trbuščića nakon jela:

Ako imate vremena, dobro je no nije neophodno masirati trbuščić (vodite računa da masiranje bebe od 200 grama u stvari znači maženje), kako bi beba mogla dobro probaviti uzetu hranu i da ne bi došlo do nadutosti. Posebice je bitna masaža trbuščića od beba manjih od 150 grama.

Najbolje se leći na pod i staviti sebi zečića na trbuh tako da ga gledamo u glavu (tj. da je njegova glava okrenuta prema nama). Maziti ga odozgo prema dolje u smjeru stražnjih nogica i guze. S vremenom ćete već osjetiti i crijeva - to je na jagodicama vaših prstiju osjećaj poput zrnaca pjeska. Nakon svakog obroka dobro je male bebe masirati 10-ak minuta.

No dođe li do komplikacija masiranje je uz pravilno liječenje od životne važnosti

Promatrajte i kakicu (kuglice) koje zeko tokom dana i noći napravi. U prvom tjednu to će biti svega nekih 0-5 malih kuglica promjera 1-2 mm dnevno. Kod uvođenja zelene hrane (trava, bilje i ostalo) kuglice bi mogle biti mekanije. Važno je da zeko nema proljev! Od toga može dehidrirati i uginuti. Zbog toga su sinersul i probiotik jako važni.

Zeca nikada ne hvatati za uši!

Također, ne dižita ga više od 20 cm iznad tla.

Pripreme i povratak u prirodu

Povratak u prirodu za divlje životinje znači povratak u slobodu. U svakom slučaju oni moraju natrag u prirodu, tamo gdje pripadaju i dobro se osjećaju. Zeku možete vratiti u prirodu kad dosegne otprilike 1.2 kg težine. Do tada se mora polako priviknuti na prirodu, na većem ograđenom otvorenom prostoru (pažnja: zečevi mogu visoko skočiti) a naša Udruga ima za to poseban kavez u prirodi. Zeko mora tamo živjeti barem 2 tjedna, bez pokazivanja bilo kakvih znakova bolesti, prije nego ga pustite u slobodu. Zeku ne smijete nikada direktno iz kuće ili stana pustiti na slobodu, jer će uginuti u roku par dana. Prije puštanja na slobodu, treba ga priviknuti na istu onu hranu (travu, bilje,...) koju će moći sam pronaći na mjestu gdje ga namjeravate pustiti. Također, u ta dva tjedna, bi zeko trebao ponovno postati plašljiv, jer se kasnije u prirodi neće dobro snaći, a tamo ima puno neprijatelja. A ni svi ljudi mu ne žele dobro, pa se i od njih treba plašiti.

Kada zec sam jede i dosegao je blizu 1 kg težine, javite nam se preko TarraLand e-maila i zec će biti na određen način pušten preko kaveza pa prilagođavanje i postepeno puštanje divljih zečeva u prirodu. Najbolje je da nam se jaivite i ranije kako bi zečevi bili prilagođavani a potom puštani u grupama, te kako bismo vam savjetima mogli pomoći i tokom samog othranjivanja, od najranije dobi.

Ne zaboravite da su zečevi "na žalost" samo na slobodi u prirodi sretni. To nisu životinje koje će vam sjediti u krilu i maziti se. Zato se trebamo pobrinuti da u prirodi mogu preživjeti i razmnožavati se.

Divlje životinje držite podalje od pasa i mačaka, jer su im to prirodni neprijatelji. Zečevi imaju strah od njih, iako to možda i nećete odmah primjetiti.

Zapamtite da divlje životinje nije dopušteno uzimati iz prirode, no ako ste ih već uzeli neznajući da ih mama nije ostavila (ili ako im je mama uginula), smijete ih othraniti, no dulje zadržavanje othranjenog mladunca divlje i još k tome zaštićene životinje Zakonom nije dopušteno, a jedan od razloga je što zec NIJE kunić (to su različite životinje!!), te ako ste našli zeca, pobrinite se da se vrati u svoj prirodan okoliš jednako kao što biste to htjeli omogućiti lastavici, vuku i ostalim divljim životinjama. Javite nam se slobodno u našu Udrugu koja ima poseban kavez za prilagođavanje zeca za prirodu, da vam u tome pomognemo!

Nemojte čekati da zec slomi nogu ili kičmu divljanjem u stanu pa da nam se tek tada javite i da tek tada shvatite da je zeko trebao na slobodu a ne ostati u zatočeništvu. Nakon 3. mjeseca starosti znatno su povećane šanse da se upravo to dogodi divljem zecu. Nalaznici nam se katkad panično javljaju TEK kad na takav, najružniji i najtužniji način SHVATE da su pogriješili zadržavajući zeca u stanu ili kavezu - a polomljenom zeki (jer naglo počnu divljati u toj dobi) više najčešće nema spasa :(((((

I još za kraj

Mladunci zečeva skriveni u travi:
zečevi u gnijezdu, divlji

slika nije slikana u TarraLandu

 

Zečevi, za razliku od kunića, rađaju svoje mlade na otvorenom, u travi, te se vrlo lako dogodi da ljudi pomisle kako su ostavljeni. Nemojte ih dirati! Majka ih posjećuje jednom - najviše 2 puta - dnevno i to svega na nekoliko minuta kako bi ih nahranila. Ako ste ih vi dirali rukom ili vaš pas, tada ih majka, zbog stranog mirisa više neće prepoznati kao svoje, te ih neće više hraniti!

Jedino ukoliko ste sigurni da im je majka nastradala (nažalost najčešće od automobila ili poljoprivrednih strojeva) ili ukoliko je mladunce ozlijedio pas, mačka ili neka druga životinja- tek tada im trebate pomoći. A ako to nije slučaj, tada će se njihova majka puno bolje brinuti za njih, nego što to bilo tko drugi može! Veća je vjerojatnost da pronađene zeko-bebe imaju, nego da nemaju majku!

Majka se ne zadržava dugo uz bebe, kako svojim mirisom ne bi privukla neprijatelje. Bebe za razliku od odraslih zečeva, nemaju nikakav miris kojim bi mogle privući neprijatelje, pa ih npr. pas nemože nanjušiti. Zbog toga su bebe u svom skrovištu dobro zaštićene.

Vodite računa da uzgoj spašenog divljeg zeca nije nimalo lagan, čak i za ljude sa iskustvom. Iziskuje puno vremena (nekih 100 sati) , a i novaca (stotine kuna). Prijavljivanjem mladnuca bebe u našu Udrugu, po tom pitanju pokušati ćemo Vam djelom pomoći.

Ako se sad još pitate zbog čega bebe treba hraniti i do 5 puta dnevno, a u prirodi ih majka hrani 1 ili 2 puta, to je zato što mlijeko takve kvalitete, kao što je od majke zeca/kunića, još nitko nije uspio napraviti. Gornja uputstva o količini i redovitosti hranjenja, nastala su na osnovu dugogodišnje prakse.

Slobodno nam se obratite. Rado ćemo dati savjet i pomoći.

 

VI othranjujete bebu zekana, dok vam mi pomažemo savjetima i slanjem lijekova. Nakon što ga othranite, možete ga podivljati u našoj nastambi.

Obrazac za prijavu nađene bebe (preporuka)

- ispunite li obrazac , kontaktirati ćemo Vas čim ćemo biti u mogućnosti . Molimo da nas na telefon zovete isključivo ako je beba ranjena ili u lošem stanju - NE ako je zdrava!!

 

Email: utociste[at]TarraLand.com
[at] = @

Na telefon nas zovite samo ako je životinja ranjena ili u lošem stanju.

 

Ako je zec zdrav, izričito očekujemo da nas kontaktirate PISMENO a NE na mobitel, jer se u hitnim slučajevima javljamo čim uzmognemo. Zahvaljujemo na poštivanju ovog zahtjeva.

Nemamo info-telefon, niti zaposlenike. Zato, SAMO u hitnim slučajevima , dostupni smo na telefon: 092 2478 248 . Ako se ne javimo odmah, svakako nam pošaljite SMS. Na telefon nas zovite samo ako je životinja ranjena ili u lošem stanju.

Ako je zec zdrav, tada postoji:

Ako smo nedostupni, posjetite i link za hitnosti ili najčešće postavljana pitanja .

Zašto očekujemo da imate razumijevanja kada nas kontaktirate telefonski ? Zašto prednost imaju ranjene i bolesne životinje?

Jer smo mi isključivo volonterska udruga i ovo nam nije posao niti smo za to plaćeni, niti možemo biti dežurni uz telefone uz nekoliko desetaka poziva svaki dan. Mi zarađujemo za život kao i svi drugi ljudi na redovnom poslu koji nema veze sa ovom internetskom stranicom, tj radimo kao i Vi na poslu koji nam je život dodijelio da zaradimo za kruh, uz izvanredan fakultet koji pohađamo i koji želimo završiti, te uz obiteljske obaveze koje poput vas mi također imamo. Uz sve to, vodimo Udrugu i Utočište sa nekoliko desetaka štićenika, volontersku Udrugu kojoj se obraćate za pomoć. Na vaš upit će sigurno biti odgovoreno čim ćemo to biti u mogućnosti , u hitnijim slučajevima (ranjene i bolesne životinje) najčešće unutar par sati obzirom na upravo navedene obaveze koje i mi imamo. Zahvaljujemo!

Vi othranjujete bebu zekana, dok vam mi pomažemo savjetima i slanjem lijekova. Nakon što ga othranite, možete ga podivljati u našoj nastambi.


Na svim ovim informacijama i savjetima, najljepša hvala gospođi Voss, koja već gotovo 20 godina uspješno pomaže da spašene zeko bebe stanu na svoje noge, te zdrave i vesele odskakuću u prirodu. Frau Voss, vielen herzlichen Dank für alle Informationen, Hilfe und Unterstützung.

Malo edukacije za one koji žele pomoći bebama

Svako mlijeko nije isto.

Ljudsko mlijeko ima 4 puta manje masnoća, 10 puta manje proteina i 4 puta više laktoze OD ZEČJEG.

Kravlje mlijeko ima 4 puta manje masnoća, 4 puta manje proteina i 5 puta više laktoze OD ZEČJEG.

A mladi zec treba puno proteina i masnoća za svoj iznimno brz razvoj, te što manje laktoze.

Zec u prvih mjesec dana života udeseterostruči svoju težinu.

ZATO:

Zamjensko mačje mlijeko za bebe mačiće ima jednako masnoća, 0.4 puta više proteina i jednako (tj gotovo nema) laktoze u svom sastavu, kao i zečje.Slijedeće slikice autentične su iz TarraLanda te prikazuju razvoj i hranjenje bebe divljeg zeca, te kavez za prilagođavanje i postepeno puštanje divljih zečeva u prirodu.

Fotografije divljih zečeva na othranjivanju:

 

Beba divljeg zeca tek par dana stara,
 

.TarraLand TarraLand.TarraLand

 

Beba zeca od desetak dana:
 
.TarraLand TarraLand TarraLand

 

Beba od niti 3 tjedna :
 
TarraLand TarraLand

 

Beba od 4.5 tjedna :
 
TarraLand TarraLand

 

.Omjer veličine beba od par dana po dolasku tj. starosti 10tak dana, te onih koje su stare već 4.5 tjedana:
 
TarraLand

Oprez, upravo zbog njihovog IZRIČITO brzog rasta (vidljivo na slici iznad) PAZITE na sve savjete u vezi lomova kostiju i kako unaprijed probati to spriječiti dodatkom suplemetana te pravilnom prehranom.

...Autentično gnijezdo nađenih beba :
 
Kavez za prilagođavanje i postepeno puštanje odhranjenih beba divljih zečeva u prirodu, dovršen 30.5.2008.:
TarraLand
 
TarraLand
     
.Prvo puštanje zečeva u kavez: ..
 
Prve vlati trave u kavezu:
TarraLand
 
TarraLand

........................................
Tekst preveli, proučili, provjerili, doradili i nadopisali

Sanja i Domagoj

te izgradili kavez za prilagođavanje i postepeno puštanje othranjenih beba divljih zečeva u prirodu

Zoran, Sanja i Domagoj te volonteri

Napomena: u 2010. godini od donacija tvrtki i fizičkih osoba smo izgradili i novi kavez za podivljavanje, koji možete vidjeti i na idućem linku: http://www.facebook.com/UtocisteTarraLand?v=photos#!/album.php?aid=174264&id=31348301904

Pažnja!

 

Do sada se pokazalo nepoželjnim ne kontaktirati TarraLand ako je nađena beba divljeg zeca. Slučajevi smrti beba tada su u njih jako česti, što je također i rezultat nepridržavanja, te olakog shvaćanja teksta o prehrani beba, no nažalost i zato jer nalaznici neznaju da postoji ovaj tekst. Dođe li do kompikacija, posebno napominjemo da nas odmah kontaktirate i rado ćemo pomoći - zato ove stranice i postoje.

Još jednom podsjećamo da kravlje mlijeko i druga mlijeka nimalo ne nalikuju zečjem. Zečjem mlijeku je mnogo bliskije zamjensko mačje mlijeko u prahu, kakvo molimo da koristite. Neadekvatnom hranom zec možda i preživi neko vrijeme, no takva životinja daleko je podložnija probavnim bolestima te samo-lomu kostiju i drugim komplikacijama, jer se životinja ne razvije na pogrešnoj prehrani. To će ga možda zadesiti kada mu mi ljudi više nećemo moći pomoći; jer će biti odrastao, i/ili u divljini. Ili će se to dogoditi pred očima vaše djece ili vas samih, a to nije nimalo lijepo za vidjeti. Da bismo eliminirali taj "možda" i kazali da se to sigurno neće dogoditi,

neka vam bude prioritet ne tek bilo kako othraniti zeca, nego ga pravilnom ishranom uspješno pripremiti za dug i kvalitetan život.

I još jednom, DIVLJA ŽIVOTINJA ZEC NIJE KUĆNI LJUBIMAC !

zapamtite da divlje životinje nije dopušteno uzimati iz prirode, no ako ste ih već uzeli neznajući da ih mama nije ostavila (ili ako im je mama uginula), smijete ih othraniti, no dulje zadržavanje othranjenog mladunca divlje i još k tome zaštićene životinje Zakonom nije dopušteno , a jedan od razloga je što zec NIJE kunić (to su različite životinje !), te ako ste našli zeca, pobrinite se da se vrati u svoj prirodan okoliš jednako kao što biste to htjeli omogućiti lastavici, vuku i ostalim divljim životinjama. Javite nam se u Udrugu koja ima poseban kavez za prilagođavanje zeca za prirodu, da vam u tome pomognemo!

 

Ukoliko za ovaj tekst niste znali na vrijeme, sigurno ste učinili sve u svojoj moći.

Savjet više: sirup Sinersul (Sulotrim, Bactrim) kupuje se na recept. Ako recept ne možete nabaviti, probajte sirup nabaviti u više ljekarni, uz otvoreno rečen razlog za što vam treba. Ovaj sirup, kao i prObiotik (bez recepta), vrlo važno je imati ako zec pokaže znakove bolesti jer mu može spasiti život u zadnjem trenutku. Obratite nam se i ako ćemo mi biti u mogućnosti, poslati ćemo Vam sirup poštom.

 

Bolesti zeca i ozlijede / ranjeni zečevi

Veće su šanse da vi nešto prenesete zeki, nego zeko vama. Ipak, redovito perite ruke, posebice vašim najmlađima. Osnovna higijena je dovoljna da nema bojazni.

Zečevi mogu obolijevati od raznih bolesti najčešćše uzrokovane pogrešnom hranom ili smanjenim imunitetom (jer su prerano odvojeni od majke zečice), te se također mogu ozlijediti, ili biti nađene ozlijeđene. Ovdje ćemo u par natuknica pokušati opisati dio najčešćih bolesti, simptoma i načina liječenja, a za opširne detalje morati ćete nas kontaktirati na email jer trenutno ne stižemo napisati sve znanje koje imamo, a koje je vrlo opširno vezano uz zečeve.

Nadutost, proljev, ozlijeda od mačke, ozlijede oka (kosilicom), otvoreni prijelomi noge (nanešene motikom itd) i slične bolesti i ozlijede, možete pročitati ovdje.

 

 

 

Nemojte preskočiti:

 • O liječenju bolesnih beba pročitajte ovdje

 • O mnogim važnim detaljima ovdje

 • O kavezu za prilagođavanje i postepeno puštanje ovako odhranjenih beba divljih zečeva saznajte više ovdje

 • Ukoliko ste predaleko od TarraLand kaveza za podivljavanje, možete sami zeca prilagoditi i pustiti u prirodu. O tome kako to učiniti, pročitajte ovdje (novo, 26.3.2011.)

 • Pročitajte "Zec u okvirima zakona" te kako je definirano zadržavanje divlje životinje u trajnom zatočeništvu

 • Provjerite imena nekih od ljudi koji su sudjelovali u spašavanju beba divljih životinja za što dobivaju Priznanje o doprinosu od posebnog značaja za divlje životinje. Nalaznici beba koji su bebe othranili i predali Udruzi na podivljavanje, ponosno su dali odobrenje Udruzi da ih spomene na svojim internetskim stranicama. O detaljima čitajte na ovom linku (niže)
 • Ručno hranjeni divlji zečevi zbog brzog rasta poboljevaju i od Rahitisa- pomanjkanje kalcija te vitamina D: pojavljuje se od 2.-3. do 6.-7.tjedna starosti kada najviše i prebrzo narastu. Tada su najčešće povrede kostiju (teški i često fatalni lomovi) a tekst kako to spriječiti je tek nedavno objavljen na ovom linku. Kontaktirajte nas emailom kako bismo vam poslali poklon paketić koji sadržava suplemet kalcija i ostalih lijekova, sa uputama. Ova obavijest izdana je 7.lipnja 2010.
 

 

 

.......

 

Tražite li kućnog ljubimca, nakon othranjivanja bebe divljeg zeca kojeg ćete preko našeg posebno izgrađenog kaveza za podivljavanje vratiti u prirodu, savjetujemo da udomite - kunića, kao što su to već mnogi nalaznici divlje životinje učinili. Ne mješajte pojam kunića i zeca jer su to različite životinje sa različitim potrebama, i ne mještajte pojam spašavanja mladunaca sa pojmom zadržavanja samostalne divlje životinje u neprikladnim uvjetima, dakle u zatočeništvu!

Ovi tekstovi postoje isključivo zato da spasite bebu, te da nam javite čim je divlja životinja zec stara mjesec dana i težine oko 1 kg, kako bi bila vraćena u prirodu.

Najlakši i najsigurniji način rehabilitacije divljeg zeca jest da nam se javite putem službenog obrasca kako bi Vam pomogli volonteri naše udruge.

Ovi tekstovi NE postoje da biste othranili bebu divlje životinje i zadržali je kod sebe kao kućnog ljubimca. Divlja životinja nije kućni ljubimac, već pripada prirodi gdje ste ju nakon othranjivanja dužni vratiti! Svaka zloupotreba ovog teksta je strogo zabranjena!